Újítsd meg otthonod! - Tapétázási ötletek, tippek

otthon tapéta lakberendezés fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tapéta remek lehetőség az otthonod megújítására. Sokan úgy vélik, hogy a falakat lefesteni egyszerűbb feladat, de ez egyrészt nem mindig igaz, másrészt olyan drasztikus változást nem tudsz vele elérni. Megmutatjuk, hogy miként a legegyszerűbb tapétázni, és természetesen ötletekkel is szolgálunk.

Ne félj a tapétáktól!

Amennyiben a falakon már van tapéta, azt érdemes leszedni, mielőtt az új réteg felkerül, hiszen az előzőt a ragasztó épp annyira felnedvesítheti, hogy az később leváljon. Ezt pedig senki se akarhatja. Tehát a tapétázást tervezd be egy hétvégére, hogy a végeredmény valóban tökéletes és fenomenális legyen.

Forrás: Press Loft

Így szedd le a régi tapétát!

Húzz minden bútort a szoba közepére. Nedves ronggyal, szivaccsal vagy permetezővel alaposan áztasd fel a régi tapétát. Ha látod, hogy kellően átnedvesedett – azért ne ússzon vízben a fal -, kezdd el óvatosan lehúzni. Lehetnek részek, amik nem jönnek le maguktól, ezeket glettelő kanállal próbáld lekaparni. Fontos, hogy közben a falat ne sértsd meg!

Következő lépésként várj, míg a fal megszárad – ha túlnedvesedett volna. Ezután jöhet a munka oroszlánrésze.

Forrás: Press Loft

Így tapétázz! - lépésről lépésre

A tapétaragasztót porból és vízből kell kikeverni, szükséged lesz egy vastagabb ecsetre, ezzel fogod rákenni a tapétacsíkokra. Amennyiben díszcsíkok vannak a padló és fal, mennyezet és fal között, azokat szedd le – úgy lényegese egyszerűbb dolgod lesz, plusz, ha nem tökéletes az alján, vagy a tetején, ezeket visszarakva akkor is remekül fog kinézni.

Mérd le a fal hosszát, majd kezdj el ekkora darabokat levágni a tapétatekercsről. Kiterítve – mintával a padló felé – majd kend be a teljes felületét a ragasztóval – ezt időnként érdemes felkeverni -, nagy hangsúlyt fektetve a széleire. Ha ez kész, először hajtsd be a két végét úgy, hogy azok középen találkozzanak, ezután pedig hajtsd félbe. Így 2-3 tapéta csíkot is előkészíthetsz, fontos, hogy némiképp magába szívja a ragasztót, de vigyázz, mert a melegben hamar elkezd száradni. A tapétázást a fal tetejéről lefelé kezdd, és egy tiszta ronggyal simítsd ki alóla a levegőbuborékokat. Ahol kell, ott sniccerrel vágd el.

Amennyiben egészen aprómintás tapétát választottál, nem lesz nehéz dolgod a csíkok összeillesztésénél a falon, ám a nagyobb egybefüggő minták esetén fokozottan kell figyelned a megfelelő összeillesztésre, hogy a végén egy folyamatos mintát kapj.

Forrás: Press Loft

Tapéta a szobák felfrissítésért

Ma már számtalan féle és fajta tapétát lehet kapni. Nem csupán mintájában, de anyagában is több különbözőt találhatsz a piacon. Vannak bőrhatásúak, selyemfényűek, lemoshatók, így akár a konyhába is kerülhet tapéta.

A nagy, vagy különböző színű mintákkal gazdagított tapétát nagyobb szobában érdemes használni, mivel optikailag összenyomhatja a teret. Sőt, érdemes a túlzsúfoltság, a kaotikusság elkerülése, erre pedig remek megoldás, ha az adott helyiségben, csak az egyik falra teszel fel tapétát. A többi fal színe, harmonizáljon a tapétáéval, így csodaszép egységet kapsz.

Merj kockáztatni, merj tapétázni!

1. Gyapjúrostos tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs 2. Barokkmintás tapéta - Függöny Futár 2590 Ft/tekercs 3. Trópusi tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs 4. Bőrhatású tapéta - My Floor 8590 Ft Ft/négyzetméter 5. Fényes tapéta - My Floor 8590 Ft/négyzetméter 6. Etno tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs Forrás: Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.