Titkos ajtók és rejtett szobák a 21. században

szoba titkos ajtó építészet ajtó rejtett szoba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorunk titkos ajtói a regényekben, ifjúsági filmekben jelentek meg, majd onnan a fantáziánkon átmásztak a valóságba. Más szemmel néztünk egy-egy repedésre, ferdén feltett tapétára. Legtöbbünket még ma is izgalommal tölt el egy-egy titkos ajtó felfedezésének gondolata; a várakozás, mely a kinyitása és a rejtett helyiség megpillantása között erőteljes szívdobbanások hullámával érkezik. Titkos ajtók még ma is vannak, sőt, újak is készülnek.

Azok a szigetbennszülöttek és látogatók, akik a 2017-es Szigeten nagy szükségét érezték, hogy felkeressenek egy ToiToi illemhelyiséget, bizonyosan nagy gondban voltak, amikor ebbe a bizonyos mobil vécébe nyitottak be. Itt ugyanis a jól ismert kék ajtó mögött nem egy csöpp hely és egy pottyantós csoda várta őket, hanem egy titkos buli helyszíne. Őrület, ugye?

Peter Pennoyer építész tervezte ezt a rejtett ajtót, mely egy maine-i házban található. Az átlagos könyvespolc igazából egy bejárat, mely egy, az avatatlan szemek elől elzárt szobába vezet. Itt aztán a polcról leemelt könyvvel háborítatlan intim kapcsolatba kerülhet a házigazda. Gyönyörű megoldás!

Az átlagos könyvespolc egy bejáratot rejt Fotó: Jonathan Wallen for Peter Pennoyer Architects

A Creative Home Engineering tervezte borospolc, akár szegényesnek is mondható. Csupán pár üveg árválkodik rajta, kitéve a ház hőmérsékletének, mely nem a legmegfelelőbb a borok számára. Ám, ez csupán egy remek szemfényvesztés, hiszen a polc valójában egy ajtó, mely a pincébe vezet.

A borospolc a pincébe vezető ajtót rejti Forrás: hiddenpassageway.com

Az Athena Tsavliris írónő otthonában található titkos ajtó, lényegében igen fontos célt szolgált. Amikor még az Urak és Úrnők kényelmét szolgálók biztosították, akkor ők ezeken a rejtett ajtókon át elérhető titkos folyosókat használták. Exkluzív, kézzel festett selyemtapéta fedi úgy, hogy tökéletesen belesimuljon a falba, amikor éppen nem használják.

A kézzel festett selyem tapéta tökéletesen elfedi az ajtónyílást Forrás: laparachute.com

Sanghajban Alberto Caiola építész, egy rejtett kis szobát tervezett egy utcai szendvicsboltba. Bizony, a falnál álló régi italautomata nem retro díszítő elem, hanem egy titkos ajtó! Belépve egy privát helyiségben találja magát az arra avatott személy, méghozzá a világ whisky-mennyországában - minimális világítás, meghitt hangulat.

A régi italautomata valójában egy rejtett ajtó Forrás: Alberto Caiola

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.