Otthonod melegsége a Te kezedben van! – Hőszigetelő rendszer kisokos

Forrás: Giphy -
praktikusotthon2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már bemutatkozott az ősz, hamarosan megérkezik a tél is. Egy otthon hiába rendkívül jól felszerelt, ha a hőszigetelése elavult. Ne engedd ki az „ablakon” a meleget, és vele együtt a pénzedet! Megmutatjuk a legjobb hőszigetelő megoldásokat, melyeket akár saját magad is alkalmazhatsz, szakember nélkül!

Egy adott hőszigetelő szerkezet hatékonyságát nem csupán az anyaga határozza meg, de a vastagsága és a hővezetési tényezője is fontos szempont. Ez utóbbi minél kisebb, annál jobban tartja bent a meleget. A plusz hőszigetelő rendszer mellett jelentős szerepe van a fal vastagságának és anyagának is. Például hőszigeteléssel együtt egy 25 cm vastag mészhomok téglafal, hőátbocsátási tényező szempontjából, szinte teljesen megegyezik a nála 8 cm-el vastagabb vázkerámia fallal. Tehát nem mindig a vastagabb a jobb. Egy jól hőszigetelt ház esetén a falak és a nyílászárók a lehető legkevesebb levegőt engedik át.

Egy jól hőszigetelt házba nem költözik be a tél Forrás: Giphy

Homlokzati hőszigetelő anyagok (külső)

Polisztirol

Nem csupán az ára kedvező, de élettartama is hosszú. Nem véletlen, hogy jelenleg is a házak 75-80%-át ezzel szigetelik. A grafit adalékos változat hőszigetelő képessége még hatékonyabb. Nagy szilárdságú, nem irritáló, nedvességre nem érzékeny, az idő előrehaladtával hőszigetelő képessége nem változik, továbbá mellette szól még az egyszerű felhasználás is. Külső hő hatására elfolyósodik, a tüzet nem táplálja.

Polisztirol Forrás: Thinkstock

Hátránya lehet, hogy a rágcsálók kifejezetten kedvelik, ám csupán rossz felhelyezés esetén képesek elérni.

A polisztirol létezik hab vagy kész lap formájában is, valamint a falak mellett alkalmas a padló hőszigetelésére is.

Kőzetgyapot

Természetes szigetelőanyag, vegyszermentesek. Remek víztaszító hatásúak, és rosszul vagy egyáltalán nem éghető. Emellett kiváló hangszigetelők. Ezek az anyagok azonban drágábbak a polisztirol hőszigetelőknél, ám egyes vélekedések szerint jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Felhelyezésük esetén nagyobb szakértelemre van szükség.

Kőzetgyapot Forrás: Thinkstock

Üveggyapot

Hasonlóan természetes anyag és vegyszermentes, valamint jóval kedvezőbb az ára a kőzetgyapottal szemben. Jó hőszigetelő, ám tűzállósága csupán közepes. Felhelyezése komoly körültekintést igényel; szúrós, belégzése egészségkárosító hatású lehet.

Üveggyapot Forrás: Thinkstock

Ásványgyapot

Az újgenerációs ásványgyapot sok szakértő szerint jobb, mint a kiváló kategóriás kőzetgyapot. Stabil, ugyanakkor rugalmas anyag, emiatt könnyen és szilárdan helyezhető fel. Víz- és hőállósága kiváló, továbbá remek hangszigetelő is. Sűrű gyapotszerkezetének köszönhetően alacsony hővezető, tehát remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ásványgyapot Forrás: Thinkstock

Beltéri hőszigetelő anyagok

Vannak olyan esetek, amikor a ház kültéri hőszigetelése nem megoldható – például műemlék, panel. Fontos tudni, hogy ebben az esetben veszíteni fogsz a belső használható térből, de ez csekély ár azért, hogy az otthonodban melegebb legyen, és ne az utcát fűtsd.

Ebben az esetben alkalmazható könnyű polisztirol lap – bár az esetleges páratechnikai problémák miatt ezt nem igazán ajánlják -, kőzet-, ásvány- és üveggyapot, vagy épp hőszigetelő festék.

A hőszigetelő festék remek hővezető, és még a lakásod sem veszít méretéből Forrás: Thinkstock

Ez utóbbi titka, a festékben lévő mikroszkopikus méretű üreges vákuumos kerámiagolyók. Egyes vélekedések szerint, jobb a hővezetési tényezője a vékonyabb polisztirol lappal szemben. A különböző gyapot szigetelések esetén, elengedhetetlen lesz egy gipszkarton borítás.

Támogatott tartalom.

A 21. századi belsőépítészet jelene – interjú Ring Miklóssalhttp://www.life.hu/otthon/20170914-belsoepiteszet-21-szazad-interju-ring-miklossal.htmlEgy budai kis hangulatos kávézóban találkoztunk Ring Miklós vezető-tervező belsőépítésszel. Épp csak leült, mikor szemével már végigpásztázta a helyet, és megjegyzett egy-két dolgot, melyet ő másként, vagy épp máshová tett volna. Hiába, aki szenvedélyesen szereti a szakmáját, az lényegében képtelen kilépni belőle. A Ring Studio tulajdonosával beszélgettünk. OtthonOrigoA világ leggyönyörűbb fürdőszobái - 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20170912-a-vilag-leggyonyorubb-furdoszobai-2-resz-luxus-design-extravagans.htmlA fürdőszoba a kényelemről, a relaxációról szól. Az előző cikkünkben már bemutattuk a legszebb természetközeli fürdőket. Most a luxust és a fényűzést szimbolizáló csodák jönnek. Az északi hideg eleganciától kezdve a keleti túlzó formavilágig mindenféle stílus helyet kapott. Otthon--Titkos ajtók és rejtett szobák a 21. századbanhttp://www.life.hu/otthon/20170911-titkos-ajtok-es-rejtett-szobak-a-21-szazadban-epiteszeti-erdekessegek.htmlGyerekkorunk titkos ajtói a regényekben, ifjúsági filmekben jelentek meg, majd onnan a fantáziánkon átmásztak a valóságba. Más szemmel néztünk egy-egy repedésre, ferdén feltett tapétára. Legtöbbünket még ma is izgalommal tölt el egy-egy titkos ajtó felfedezésének gondolata; a várakozás, mely a kinyitása és a rejtett helyiség megpillantása között erőteljes szívdobbanások hullámával érkezik. Titkos ajtók még ma is vannak, sőt, újak is készülnek. Otthon--Óriás papírvirágok – Csináld magad nyár végi lakásdíszhttp://www.life.hu/otthon/20170829-orias-papirviragok-csinald-magad-nyar-vegi-lakasdisz-diy-otletek.htmlVége a nyárnak, de az otthonodban még nem kell ezt érezned! Készíts csodaszép és igen dekoratív hatalmas virágokat, használd kedvedre, és élvezd az üde hangulatot még hosszú heteken, akár hónapokon át! Otthon--Lakberendezési tippek a könyvek szerelmeseinekhttp://www.life.hu/otthon/20170825-lakberendezesi-tippek-a-konyvek-szerelmeseinek-konyvespolc.htmlAnnak ellenére, hogy digitális korban élünk – az e-book egyre népszerűbb -, semmi sem hasonlítható a polcokon sorakozó könyvek látványához. A tudás, a történetek, a romantika szinte átsugárzik a kötött papírlapokból. Egyszerre ad egyfajta békés és intellektuális légkört a szobának. A több falat átfogó könyvespolcok túlmutatnak a praktikumon. Most feltárjuk a különböző stílusú szobákat a könyvek szerelmeseinek. Otthon--4 csodálatos természeti kincs, amely visszaköszön a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170825-4-csodalatos-termeszeti-kincs-inspiracio-a-lakberendezesben.htmlA világ rengeteg mesés tájjal kecsegtet, de ezek közül a legtöbb elérhetetlen marad. Ezen segítünk most; olyan lélegzetelállító természeti kincseket mutatunk, amelyek egyben kitűnő inspirációval is szolgálhatnak otthonod felfrissítéséhez. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.