Lakásbérlés – Jogok és kötelezettségek a bérbeadó és a bérlő részéről

Forrás: Thinkstock -
lakáspiac2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fontos leszögezni, hogy ez nem egy alá-, fölérendelt viszony! Mindkét fél részéről – bérbeadó, bérlő – elvárható a tisztességes és megbízható hozzáállás. A vitás helyzetek, és a megtévesztések elkerülése érdekében, érdemes tisztában lenni a jogokkal, kötelezettségekkel és a lehetőségekkel. Ebben segítünk most!

Ezekre figyelj bérlőként

Ki adja ki neked?

Egy ingatlant csak annak tulajdonosa (ha van, akkor a haszonélvező beleegyezésével), vagy haszonélvezője adhat neked bérbe. Kérj egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, azon pontosan szerepel minden. Így elkerülheted, hogy csalás áldozata légy. Vannak olyan bérleti szerződések, melyekben a bérlő további albérlőt fogadhat. Ilyenkor mindenképp érdemes megbizonyosodni arról, hogy az adott szerződés erre számára valóban jogalapot biztosít-e.

Forrás: Thinkstock

Minden legyen lepapírozva!

A szóbeli megállapodás nem igazolható semmivel. Bármi, amiben a bérleménnyel kapcsolatban megállapodtok, szerepeljen a bérleti szerződésen is. Itt érdemes kitérni a kaucióra is – lelakható-e, mire használható fel (például rezsitartozás, az ingatlanban történő, nem rendeltetésszerű használat során keletkezett károk.)

Rendeltetésszerű használat – károk

Ez alatt értjük a csőtörést, a villanyvezeték meghibásodását, a vízóra cseréjét..., ezeket mind a bérbeadónak kell finanszírozni, mivel ő az ingatlan tulajdonosa, ezek pedig annak értékének megtartását, növelését jelentik.

Forrás: Youtube

Ezekre figyelj bérbeadóként

Adóznod kell utána!

Ne feledd el, hogy mivel plusz jövedelmed származik, az ingatlan bérleti díja után adóznod kell. Sőt, még a helyi önkormányzatnál is be kell jelentened ezt a szándékodat.

A bérleti szerződés legyen teljes körű

A „rezsi” megfogalmazás például igen pontatlan. Nem tudod bizonyítani - egy esetleges vitás helyzetben -, hogy ebben például a közös költség benne foglaltatik-e, avagy sem.

Forrás: Thinkstock

Jegyzőkönyv készítése

A későbbi kellemetlen helyzetek elkerülés érdekében, érdemes jegyzőkönyvben rögzíteni például a mérőórák állását, az esetleges bútorok, háztartási gépek típusát, állapotát.

Gondolj mindenre!

Sok bérbeadó rögzíti, hogy nem lehet a falakba lyukakat fúrni. Ez eléggé elrugaszkodik a valóságtól, hiszen egy kellemes élettér kialakításához, elengedhetetlen egy-egy plusz polc, vagy kép falra tétele. Ez vonatkozhat a festésre is. Érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy az ingatlant eredeti állapotában kell átadja a bérlő, egyéb esetben a helyreállítást, a kaucióból fedezi a bérbeadó. Egy több éves bérleti időszakban azonban az ingatlan tulajdonosától elvárható 2-3 évente egy tisztasági festés.

Mindkét fél részéről elmondható, hogy a korrekt hozzáállás nélkülözhetetlen a megfelelő bérlés szempontjából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.