Helykihasználás felsőfokon - Lakások 50 négyzetméter alapterület alatt

kis lakás belsőépítészet kis alapterület lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy kis otthonról álmodsz, vagy épp már benne élsz, és szeretnéd a legtöbbet kihozni belőle, a következő belső terek egész biztosan le fognak nyűgözni. Bizonyítják, hogy a kreatív korlátok inspiráló áttörést eredményezhetnek. Ezek a kis, még az 50 négyzetmétert sem elérő lakások olyan tökéletes és egyedi belsőépítészeti megoldásokat vonultatnak fel, amelyekkel szinte már saját személyiséget nyernek.

Az örökölt apróság megújulása

A tehetséges tervezők Piotr Matuszek és Gosia Czarny világos és tágas teret alakítottak ki ebben az apró, 30 négyzetméteres lakásban. Az ügyfél egy fiatal pár, akik a nagymamától örökölték az ingatlant. Teljes szerkezeti átalakításra volt szükség ahhoz, hogy két ember számára kényelmesen élhetővé váljon.

A tehetséges tervezők Piotr Matuszek és Gosia Czarny világos és tágas teret alakítottak ki ebben az apró, 30 négyzetméteres lakásban Forrás: Piotr Matuszek & Gosia Czarny

A világos színek és az egyszerű vonalak mindig egy kicsit nagyobb tér hatását keltik, mint amilyen valójában. A tervezők monokromatikus színeket és lágy mintázatokat használtak, hogy ne okozzanak felesleges zűrzavart. A rengeteg integrált tároló egy ilyen apró méretű lakás számára szinte kötelező elem. Az olyan okos megoldások, mint a „lehúzható ágy" teszik ezt az otthont nagyszerűvé.

/1709/Piotr2017927142334

A kis szürke fészek

A Solo Design Stúdió ezt a kifinomult lakást egy fiatal pár számára tervezte, aki világosan meghatározott zónákat szeretett volna a belső térben, mely csupán 40 négyzetméter. Minden tér különbözik, mind esztétika, mind funkció szempontjából, mégis van köztük összhang.

A 40 négyzetméteres lakásban minden tér különbözik mind esztétika, mind funkció szempontjából, mégis van köztük összhang Forrás: Solo Design Studio

A hálószoba sarok, függönnyel való leválasztása tökéletes megoldásnak bizonyult, így a vendégek elől könnyedén el lehet rejteni, ezt az intim helyiséget.

Merész volt a szürke alap, de mégis működik. A falak színe egyébként terenként különböző, mégse rikító az eltérés – egymáshoz simulnak, miközben remekül elhatárolják egymástól a konyhát és étkezőt, a nappalit és a hálót.

/1709/Solo_2017927142834

Díjnyertes, kis alapterülettel rendelkező házak

A kis otthonokat többé nem kell rejtegetni. Manapság a kreatív és innovatív formatervezés szinonimái, hiszen az épület szerkezetétől egészen a dekorációig minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, meg kellett tervezni, hogy a végeredmény tökéletes lehessen. Nézd meg őket!

A rejtett megoldás, egy fekete doboz

Egy ukrán építész, Nastya Antonyuk tervezte ezt a merész lakást, mely mindössze 43 négyzetméter. Középpontja egy matt fekete szerkezet, amely kívülről a szórakoztató rendszert szolgálja ki, és belülről azonban egy apró fürdőszobát rejt – a tetején egy ablakkal, hogy biztosítsa a természetes fényt.

A mindössze 43 négyzetméter lakás középpontja egy matt fekete szerkezet, amely kívülről a szórakoztató rendszert szolgálja ki, és belülről azonban egy apró fürdőszobát rejt Forrás: Nastya Antonyuk

Az eklektikus dekoráció tükrözi az ügyfél személyiségét. Az antik bútorok, a különböző textíliák és az ipari világítás lenyűgöző esztétikai élményt nyújtanak.

A szükséges tároló helyek nagy része, minimalista fehér fiókos bútorelemekkel van biztosítva, amelyek selymes fehér színű borítással vannak ellátva.

/1709/Nasty201792714142

Az ipari légkör lenyűgöző otthonossága

A 43 négyzetméteres lakásban a tervező, Michael Temnikov minimalista megközelítést alkalmazott, egyszerű geometriai formákkal és gazdag textúrákkal. Beton, vas és fa - a tervező fantasztikus munkát végzett az olcsó anyagok felhasználásával olyan módon, hogy frissnek és kifinomultnak tűnjön.

A 43 négyzetméteres lakásban a tervező, Michael Temnikov minimalista megközelítést alkalmazott, egyszerű geometriai formákkal és gazdag textúrákkal Forrás: Michael Temnikov

A buja növény, élő hatást kelt. Ez az élénk jelenlét segít frissíteni az ipari anyagokat. A beton a legmeglepőbb helyeken köszön vissza, mint például a lámpán.

A bútorok nagy része súlytalanul lebeg a térben. Ez fontos és egyben zseniális tervezési pont, mivel az átlátszatlan vagy nehéz bútorok túl sok fényt blokkoltak volna.

/1709/Micha201792713528

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.