Különleges otthonra vágysz? Válaszd az UFO-házat!

Forrás: thefuturohouse.com -
különleges otthon UFO futuro ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem, ez nem valamilyen science fiction film díszlete, se nem egy jövőbe mutató családi otthon. A Futuro házat egy finn építész, Matti Suuronen tervezte, még az 1960-as években. Akkoriban úgy vélték, hogy ezzel a gyorsan előállítható, könnyen szállítható és nem mellesleg olcsó házzal meg tudják oldani a világ lakhatási problémáit. Aztán történt valami...

4 méter magas és 8 méter átmérőjű (már nem) repülő csészealj.

A Futuro házat egy finn építész, Matti Suuronen tervezte, még az 1960-as években Forrás: thefuturohouse.com

Az üvegszálból és műanyagból készült ház belső terét úgy alakították ki, hogy akár 8 ember is kényelmesen elférjen benne. Minden kényelmi funkciót ki tudott szolgálni; volt konyhája, fürdőszobája, központi fűtése, és beépített bútorainak köszönhetően, a szabad tér kihasználása maximális volt.

/1710/K_l_n2017101912925

A Futuro elvérzett

A nyomornegyedek helyét átvevő„futuro-parkokról", a nyaralóknak vásárolt UFO otthonokról szőtt tervek, sajnos sosem valósulhattak meg. Sok esetben történtek rongálások – az emberek nem kedvelték furcsa kinézetét, voltak, akik bármit megtettek volna, csak ne kelljen egy Futuro ház szomszédságában lakniuk.

Sok esetben történtek rongálások, az emberek ugyanis nem kedvelték furcsa kinézetét Forrás: thefuturohouse.com

Már az amerikai bemutatásakor látni lehetett a jeleket, melyekből érezni kellett volna ennek a háztípusnak a reményvesztettségét. Amikor egy helikopternek kellett volna a helyére tennie az újságírók szeme láttára ezt a könnyű házat, az érthetetlen okból nem volt képes felszállni.

A végső csapást az 1973-as olajválság jelentette, mivel ekkor komoly mértékben emelkedett a műanyag ára. Elvesztette hát egyik legfontosabb előnyét, így csupán 96 darabot gyártottak belőle. Ma már igazi kincsnek számít, ha találunk egyet, melyben laknak is.

A futuro házra a végső csapást az 1973-as olajválság jelentette, mivel ekkor komoly mértékben emelkedett a műanyag ára Forrás: thefuturohouse.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.