praktikusotthon2017 lakásvásárlás támogatás csok felújítás otthonteremtés házépítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azoknak, akik jövőre tervezik otthonuk megújítását, esetleg új ház építésén vagy épp vásárlásán gondolkodnak, hoztunk egy kis segítséget. Nem csupán az állami támogatásokról lesz szó; neves építész is kifejti véleményét, hogy szerinte milyen is egy jó ház.

Az idei új- és használtlakás-piac egyöntetű drágulása után az előrejelzés azt mutatja, hogy 2018-ban már nem fognak jelentősen emelkedni az árak. Sőt! A csok miatti új lakások iránti érdeklődés ilyen jellegű ingatlanok tömegét hozhatja be a piacra, ami némi árcsökkenést is eredményezhet. Érdemes a lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés, vagy épp -építés előtt megnézni az összes hitelintézet ajánlatát, valamint számba venni az állami lakáscélú támogatásokat.

Érdemes a lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés, vagy épp -építés előtt megnézni az összes hitelintézet ajánlatát Forrás: Shutterstock

Az otthonteremtésre, lakásbővítésre és korszerűsítésre felhasználható lakáscélú állami támogatási formái közt szerepel;

  • Kamattámogatott lakáskölcsön – Az adott lakáscélú hitel kamatának egy részét egy ideig az állam átvállalja helyetted.
  • Vissza nem térítendő támogatások – A jogszabályban meghatározott célra igényelheted; az előre meghatározott összeget ezután nem kell visszafizetned. Ilyen például a csok vagy új lakás építése esetén az adó-visszatérítési támogatás.
  • Állami kezességvállalás – Lényegében az állam kezességével lehet lakáskölcsönt felvenni.
  • Lakás-takarékpénztári megtakarítás – Ez gyakorlatilag egy lakáscélú előtakarékosság, amelyet az állam olyan mértékben támogat, amilyen mértékű befizetések érkeznek rá.
Létezik lakáscélú előtakarékosság, amit az állam is támogat Forrás: Shutterstock

A pontos részleteiről és feltételeiről ITT olvashatsz bővebben.

Az építkezés mindig sokkal rizikósabb, mint megvenni egy kész házat, és azt itt-ott átalakítani. Ám nem szabad elfelejteni, hogy egy házat csak akkor tudsz valóban az otthonodnak nevezni, ha teljes egészében téged hivatott kiszolgálni, a te igényeidhez lett igazítva.

Passzívházak helyett aktívakat kell tervezni, építeni Forrás: Shutterstock

Az aktívház lényege, hogy...

...több energiát termel, mint amennyit felhasznál, tehát az éves energiamérlege pozitív. Ezt például az ablakokon beáramló napfénnyel, napkollektorral, hőszivattyúval éri el. Szerkezetét tekintve fontos megemlíteni, hogy az energiatermelő ház esetén a lehető legkisebb hővesztésre törekednek; szigetelés, központi szellőztető rendszer... stb. Minden alternatív energiaforrást képes kihasználni az adott évszakhoz, napszakhoz igazítottan.

Elérhető hollywoodi sztárotthonok – Így élnek a leggazdagabbakhttp://www.life.hu/otthon/20171020-meses-hollywoodi-sztarotthonok-igy-elnek-a-leggazdagabbak-luxushazak.htmlA legtöbb hollywoodi híresség számára a mérhetetlen luxus mellett fontos a kényelem és a praktikum is. A sztárotthonok többsége smart home is egyben; a lakó igényeihez igazodó és azt kiszolgáló lakásoké és házaké a jövő. Ám ezeken túl is számos olyan építészeti, belsőépítészeti és lakberendezési megoldásokat leshetsz el tőlük, amiket akár saját otthonodban is megvalósíthatsz. OtthonOrigoEgy tisztaság- és rendmániás nő otthona – Alejandra Costellohttp://www.life.hu/otthon/20171015-egy-tisztasagmanias-es-rendmanias-no-otthona-lakasa-alejandra-costello.htmlAlejandra Costello az az ember, aki előnyt kovácsolt sokak számára már-már mániákus rendrakási kényszeréből. Tippjeit és tanácsait, valamint minikurzusait rengeteg ember hasznosítja a mindennapi életében, de fogadni mernénk, hogy „tanítványai" közül csak keveseknek néz ki így az otthona. OtthonOrigoAki építkezne, annak az első útja egy mintaházba vezessen!http://www.life.hu/otthon/20171018-aki-epitkezne-annak-az-elso-utja-egy-mintahazba-vezessen-keszhaz.htmlAmikor az ember vesz valamit, szereti előtte alaposan szemügyre venni, kipróbálni, megfogni, adott esetben felpróbálni. A házak esetében sem kell csak a tervekre alapozva döntést hozni. A mintaházak tőlünk nyugatabbra már hosszú évek óta vonzzák az építkezés előtt állókat. Magyarországon is vannak, de jóval kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel, pedig nagyban segít dönteni, akár részletkérdésekben is. Otthon--A mesékből lépett elő ez a lenyűgöző üvegház - Fachwerk házhttp://www.life.hu/otthon/20171012-a-mesekbol-lepett-elo-ez-a-lenyugozo-uveghaz-fachwerk-haz-favazas-haz.htmlA mesékben üveghegy szerepel, de a valóságban egy üvegház hozza el a csodavilágot. A tervezője és építője Ráth Gábor, aki még Németországban szeretett bele a Fachwerk házakba. Az övé volt az első ilyen jellegű ingatlan hazánkban. Otthon--Modern élet – Pazar luxusházak: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20171009-modern-luxushazak-epiteszet-a-vilagbol.htmlA modern házakról a letisztultság, a környezettudatosság, az egyedülálló építészeti megoldások jutnak az eszünkbe. Abszolút joggal. Lejárt a cicomás villák ideje, és eljött a minden ízében hatékony luxusé. Otthon--2020-tól már csak „közel nulla” energiafogyasztású házak épülhetnekhttp://www.life.hu/otthon/20171006-2020-tol-mar-csak-kozel-nulla-energiafogyasztasu-hazak-epulhetnek-e0.htmlAz Európai Parlament és Tanács 2010/31/EU irányelve 2021. január 1-től valamennyi új épületre kötelezően előírja a „közel nulla" energiafogyasztás elérését. Azt hogy ez konkrét számértékben mit jelent, azt minden tagállam saját maga határozza meg. Magyarországon ez 2020-tól várhatóan maximum 75-80 kWh/m2/év energiafogyasztást jelent majd. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.