Séta az elhagyott Ellinikon nemzetközi repülőtéren: fotók

Fotó: Jimakos N -
Athén Görögország repülőtér elhagyott épületek Ellinikon nemzetközi repülőtér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Ellinikon nemzetközi repülőtér 1938-tól 2001-ig működött, Athéntól 7 km-re. Szerepét az Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtér vette át. A bezárása óta egyes részeit a 2004-es nyári olimpián - kenu/ kajak-szlalom, hoki, baseball és softball - használták, de azóta évről évre egyre romosabb.

Jógacentert alakítottak ki a gatwicki repülőtéren

Angliában nem bízzák a véletlenre az utazás előtti ellazulást. A londoni Gatwick reptéren létrehoztak egy jógatársalgót, ahol bárki elmerülhet az ászanák világában.

A repülőteret sok éven át légibázisként használták, de nem a görögök. A II. világháború alatt – miután a németek megszállták Görögországot -, a Luftwaffe, majd 1945 és 1991 között az Amerikai Egyesült Államok műveleti bázisaként működött.

A repteret sok éven át még légibázisként használták Fotó: Jimakos N

A reptér az Olympic Airways „otthona" volt, Két terminálja közül a nyugatit kizárólag ez a légitársaság, a keletit a többi használta. Bezárása előtt közel 12 millió utas fordult meg az Ellinikon nemzetközi repülőtéren.

2005-ben kiírtak egy pályázatot, hogy az elhagyott reptér területén egy nagyvárosi park jöhessen létre. Ezt egy nemzetközi építészcsapat nyerte meg, de a mai napig nem tudták elkezdeni a munkát.

2011 óta a nyugati terminál épületében működik az Olympic Airways Múzeum, valamint itt található a Görög Meteorológiai Szolgálat és a görög polgári repülés hivatalának központja, továbbá az athéni radarközpont is. A keleti azonban romokban hever.

/1710/S_ta_2017102715340

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.