10 tipp, hogy tökéletes kávé kerüljön az asztalodra

Forrás: Shutterstock -
otthon kotyogós kávé2018 kávézás kávéfőző kávé tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávé illatára szeretsz reggel ébredni? Netán csupán alkalmi fogyasztó vagy? Bármelyik csoportba is tartozol, megérdemled, hogy a lehető legkellemesebb kávéélményben legyen részed akkor is, ha otthon készíted el. Mutatunk pár végtelenül egyszerű ötletet, melyek azonban hihetetlen nagyot tudnak emelni a kávézás hangulatán, no meg persze magán a kávén is.

1. Vegyél jó minőségű kávét – Tudom, hogy ez elcsépelten hangzik, és nem kell feltétlen a sok ezerbe kerülők közül választanod, de az olcsóbbak sajnos silányabb minőséget is jelentenek. Azokból pedig sosem lesz olyan aromás a kávé, amelyre minden szenvedélyes kávéfogyasztó vágyna. Természetesen a frissen őrölt arabbica kávé az egyik legjobb választás, de erre, lássuk be, nem mindenkinek van lehetősége. Egyébként már egészen kiváló instant kávékat is lehet találni a boltokban. A lényeg, hogy a saját kávéfogyasztásodból próbáld kihozni a legtöbbet, alapanyag tekintetében is.

Válassz jó minőségű kávét! Forrás: Shutterstock

2. Használj zsírosabb tejet, tejszínt – A kávéba, ha nem feketén iszod, a legjobb a tejszín, mert sokkal krémesebb állagot kölcsönöz ennek az egyébként is durvább és igen karakteres italnak. Ha a tej mellett teszed le a voksodat, akkor az minimum a 2,8%-os legyen. Ezeknél jobban érződik a tej íze, de persze a legszuperebb a házi tej, de ezt sok ember gyomra nem bírja.

3. Készíts otthon tejhabot – Imádod a cappuccinót, de csak kávézókban tudsz hódolni neki? Mostantól ez megváltozik! Pár száz forintért már lehet venni elemmel működő tejhabosítót, melynek használata végtelenül egyszerű: megmelegíted a tejet – ne forrald fel! –, majd bekapcsolod a kütyüt és addig tartod benne, míg habos nem lesz. Ez a kemény hab pedig akkor is megtartja majd magát, ha beleöntöd a kávét. Isteni!

Készíts tejhabot! Forrás: Shutterstock

4. Cukrozd, ha kell – Sokan úgy tartják, hogy a kávéba vétek cukrot tenni. Való igaz, hogy az eredeti ízéből elvesz, de sokak 1-2 kanál cukor nélkül képtelenek meginni, mivel a kellemes keserű íz nem okoz számukra élvezetet. Ám, ha teheted, használj inkább nádcukrot, mivel ennek van egy nagyon lágy, karamellás mellékíze, így még érdekesebbé teszi a kávédat.

5. Válaszd a jó öreg kotyogóst – Pár ezer forintért beszerezheted, és nem csak erős kávét készíthetsz vele pillanatok alatt, még a régi idők kávézásának pillanatait is visszaidézi. A jellegzetes kotyogó hang – ahogy lefő a kávé - megalapozza a hangulatot, a konyhában terjengő isteni finom kávé illatról pedig már nem is beszélve. Valahogy sokkal jobban esik így inni a reggeli ébresztőt, vagy a délutáni „maradj éber” serkentőt, mint egy hagyományos gépből.

Ne feledkezz meg a jó öreg kotyogósról! Forrás: Shutterstock

6. Fűszerezd a nagyobb élvezetért – A kávézókban is gyakran kínálnak ízesített kávét, miért ne valósíthatnád meg ezt otthon? Szórj a tetejére szerecsendiót, tegyél bele vanília-, mandula aromát, főzd le fahéjjal. Hidd el, imádni fogod!

7. Készíts jeges kávét fordítva – Most még nehéz elképzelni, hogy egyszer 30 fok fölé emelkedik a hőmérő, de hidd el, hamarabb eljön, mint gondolnád. Amikor pedig beüt a hőség, imádni fogod a házi készítésű jegeskávét. De nem ám akárhogy! Főzd le a kávét, hagyd kihűlni, majd töltsd jégkocka tartóba, és dobd a fagyasztóba. Ezután melegíts tejet – ha kedved tartja habosítsd, vagy dobj bele cukrot –, majd a megfagyott kávékockák közül dobj bele kettőt. Valami fenomenális!

8. Az alkohol megbolondít– Este, önthetsz bele egy kis rumot is, amitől egyfajta kávélikőr-hatást érhetsz el. De ha nem akarod magad nagyobb dózisú alkoholnak kitenni, használhatsz rumaromát is. Érdemes azonban szem előtt tartanod, hogy az összes aroma – bár csak minimális mennyiségben –, de tartalmaz etil-alkoholt.

Készíts kávékoktélt! Forrás: Shutterstock

9. A csoki mindent jobbá tesz – Már lehet venni olyan kiskanalat, ami csokoládéból készült. Ezeket pedig nem csak meleg tejbe, de a kávéba is használhatod. Ám, nem kell feltétlen ilyen spéci dolgot beszerezned, elég, ha a forró kávéba beledobsz egy kocka csokoládét. Ami nem javallott, az a gyümölcsös és egyéb darabkákkal operáló csoki, de remek lehet bele például a mogyorókrémes változat.

10. A kávé mellé jár más is – A jobb kávézókban mindig adnak egy apró, édes kekszet, vagy épp sütit és egy kis pohár vizet a kávé mellé. Miért jó, ha ezt otthon is bevezeted? Egyrészt reggel, ha éhgyomorra iszod a feketét, érdemes enned valamit előtte, különben marhatja a gyomrodat. Másrészt kifejezetten kiemeli az aromás ital ízét, ha fogyasztása közben eszel egy kis édeset. A víz elveszi a kávé szádban maradó ízét, amit sokan nem szeretnek, no meg persze pótolja azt a vizet, amit a kávé elvon, mivel vízhajtó hatású.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.