Transzferálás: egy filléres DIY technika

Forrás: blesserhouse.com -
hobbi DIY transzferálás csináld magad
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik kedvenc DIY technikánk a transzferálás. Egyrészt mert viszonylag egyszerűen lehet belőle nagyon látványos dolgokat alkotni, ráadásul szinte minden felületen használható. Mégis, ami a legjobb benne, hogy bármilyen képet, fényképet, mintát vagy feliratot át tudsz vinni ezekre a felületekre, így igazán személyes dekoráció vagy ajándék készülhet vele. 

Miről is szól a transzferálás?

A transzferálással olyan hatást tudsz elérni, mintha képeket fénymásolnál a felületekre: akár fára, akár textilre, vagy üvegre. A folyamat egyszerű lépésekből áll, mégis nagyon látványos lesz a végeredmény.

A transzferálással olyan hatást tudsz elérni, mintha képeket fénymásolnál a felületekre Forrás: blesserhouse.com

Mi kell hozzá?

Transzferálást valójában többféle technikával lehet végezni, így más-más kellékre lehet szükség. Egy eszköz van, ami mindegyik módszer esetében nélkülözhetetlen, ez pedig a lézernyomtató. Tintasugaras nyomtatóval nem lehet transzferálni, annak a tintája ugyanis beszívódik a papírba, míg a lézernyomtató a papír felületébe égeti a festékpigmenteket, éppen ezért tudjuk majd egy másik felületre is továbbvinni a kinyomtatott képet. Most kétféle felületen mutatjuk meg, hogyan érheted el ezt a különleges hatást.

Transzferálás fára és textilre

  • A kép kiválasztása:

A fa és a textil transzferálása nagyjából egyformán működik. Először is szükség van egy képre, amit transzferálni szeretnél. Akár te is létrehozhatsz bármilyen szöveget, vagy mintát, amit akár egy dobozra, akár egy párnahuzatra szeretnél transzferálni: keresgélj a neten, a fényképeid között, vagy alkoss szabadon, itt csak a saját kreativitásod szabhat határt. Egy dologra figyelj: színeket nem igazán érdemes használni, színes kép esetén ugyanis sokkal halványabb, így kevésbé izgalmas lesz a végeredmény.

Színeket nem igazán érdemes használni, színes kép esetén ugyanis sokkal halványabb az eredmény Forrás: ideas.evite.com
  • A kép előkészítése

Ha sikerült megtalálni a képet és hozzászerkeszteni szükség esetén a szöveget is, akkor nyisd meg a képet a paintben és függőlegesen tükrözd, majd így mentsd el és nyomtasd ki. Nagyjából vágd körbe úgy, hogy körben maradjon még egy centi. A tükrözésre abban az esetben van szükség, ha szöveget is akarsz transzferálni, ugyanis a kinyomtatott kép lefordítva lesz ráapplikálva a kiválasztott felületre.

  • Transzferanyag kiválasztása

Korábban nem lehetett itthon beszerezni kifejezett transzferoldatot, ekkor elsősorban 100%-os levendula illóolajat vagy a citrasolv nevű tisztítószert használtak transzferáláshoz. Természetesen ezek is jól működnek, de most már a legegyszerűbb talán a traszferoldat beszerzése. Ezzel a legegyszerűbb dolgozni, de fa alapra akár a transzfergélt is ki lehet próbálni.

Fa alapra akár a transzfer gélt is ki lehet próbálni Forrás: Youtube
  • A felület előkészítése

Ha fáról van szó, érdemes csiszolni és festeni a transzferálás előtt, a textil kapcsán arra kell figyelni, hogy sűrűbb szövésű anyag legyen, laza szövésű zsákvászonra például nem a legkönnyebb transzferálni, és nem is lesz tökéletes a végeredmény. Amikor fáról van szó, gondolhatsz dobozokra, tálcára, levéltartóra, faliképre, de akár kisebb-nagyobb bútorokra is. A textil lehet párnahuzat, de lehet belőle konyharuha, vagy lámpaernyő is. Engedd szabadjára a fantáziádat.

  • Transzferálás folyamata

Ha transzferoldatot használsz (de az illóolaj és a citrasolv esetében is), azzal kezdd, hogy a képet maszkoló szalaggal mintával lefelé fixálod a felületen. A maszkoló szalag azért praktikus, mert kíméletes a felülethez, így ha előtte például lefestetted a dobozodat, akkor ez a ragasztó nem fogja felszedni a festéket, miközben megfelelően rögzíti a papírt. A papírt azért fontos leragasztani, mert ha transzferálás közben elcsúszik, akkor nem lesz szép a végeredmény.

Fontos, hogy transzferálás közben ragasszuk le a papírt, mert ha elcsúszik, akkor nem lesz szép a végeredmény Forrás: littlebitfunky.com

Vegyél egy fülpiszkálót, mártsd bele a transzfer oldatba, húzd le róla a felesleget, majd kezdd el vele átitatni a papírt, és menj végig a mintán. Fontos, hogy mindig csak egy kevés oldat legyen a fülpiszkálón, mert ha túlságosan elázik a papír, a minta is el fog. Az elején érdemes ezt kipróbálni, és nem rögtön élesben használni, hogy megérezd, mennyi oldatra van szükség. Ezután egy kiskanál domború oldalával dörgöld át a mintát, hogy minél több festék átkerüljön a felületre. Ezzel készen is vagyunk, leszedheted a papírt, és megcsodálhatod a mintát.

A transzfergél esetében magát a mintát kell bekenni, és így ráhelyezni és rásimogatni a kívánt felületre. Sima fafelületen működik ez is, nekünk textilen azonban nem vált be. Ha a gél megszáradt, nedvesítsd be a papírt, majd kezdd el az ujjaddal ledörgölni a fáról.

Textilre gél helyett érdemesebb oldatot használni Forrás: pocketfulwhimsy.blogspot.hu

Ha van otthon olyan műanyag fóliád, például lamináló fólia, amit jól visz a lézernyomtató, akkor nyomtasd arra a függőlegesen tükrözött mintát. Nyomtatás után helyezd máris a felületre, és a kiskanállal dörgöld át a mintát. Ebben az esetben semmilyen oldatra nincs szükség, e nélkül is átkerül a tinta a fóliáról.

  • A felület kezelése

Ha fára transzferáltál, akkor érdemes lelakkozni a felületet vagy waxszal kezelni. Ha textilen alkalmaztad a technikát, akkor pedig magas hőfokon vasald le, így moshatóvá válik.

Transzferálás üvegre, avagy matrica készítése

Üvegekre is sok esetben hasznos, vagy jópofa a transzferálás. Lehet például konyhai üvegedényeket, de mécsesnek való üvegcsét is díszíteni ezzel a technikával. Mivel ez a folyamat másként működik, jövő héten, külön anyagban mutatjuk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.