kézműves álomfogó DIY Álomcsapda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az álomfogó, vagy ahogy az ojibwa törzs nevezte, álomcsapda az észak-amerikai indiántörzsek által készített kultikus tárgy volt. Azzal a céllal alkották, hogy megvédjék gyermekeiket a rossz álmoktól. 

Az ojibwa törzs hagyományát később több indián törzs is átvette, széles körben pedig az 1960-as, '70-es években terjedt el. Ekkor már több volt, mint eredeti rendeltetése: az indián törzsek egységes szimbólumává vált. Eredetileg fűzfából készült karika volt az alapja, a belső, hálószerű részét pedig állati ínból vagy fonalból készítették. A díszítéséhez személyes vagy éppen szentelt tárgyakat használtak: gyöngyöket, köveket, madártollakat.

A háló jelentőségének kétfajta értelmezése van. Az egyik azt mondja, hogy a hálóba beleragadnak a rossz álmok, míg a jók átjutnak rajta, így elérnek a gyerekekhez. A másik éppen úgy magyarázza, hogy a hálóban megragadnak a jó álmok, amelyek a tollakon, zsinórokon keresztül eljutnak az alvó gyermekhez, míg a rossz álmok tovaszállnak.

A díszítéséhez személyes vagy éppen szentelt tárgyakat használtak: gyöngyöket, köveket, madártollakat Forrás: Shutterstock

Manapság szinte minden bizsuárusnál is megtalálhatóak ezek az egykor fontos törzsi tárgyak. Nem tanácsolnánk, hogy a tömeggyártás végtermékeként szerezd be az álomcsapdát, inkább készítsd el magad, vidd bele saját rezgéseidet és saját kultikus tárgyaidat. Használd fel nagymamáid vagy anyukád fonalait, gyöngyeit, csipkéit.

Amire alapvetően szükség van az elkészítéséhez, ez egy fa- vagy fémkarika, és fonal vagy madzag, amivel körbetekered a karikát. Ezen túl szükséged lesz mindenféle szalagra, esetleg tollakra és gyöngyökre. Utóbbiakkal a karikáról lelógó szalagokat is díszítheted, de a hálóba is illesztheted őket. A hálót kétféleképpen készítheted el. Vékony fonallal ráapplikálhatsz egy aprócska csipketerítőt, ami egy nyugati újítás, de kétségtelenül nagyon jól néz ki. Különösen akkor érdemes ezt kipróbálni, ha van olyan csipke, amihez kötődsz, így pozitív érzelmekkel és emlékekkel ruházhatod fel az álomcsapdádat.

A hagyományos a kötözős, csomózásos módszer, amit szintén nem nehéz elsajátítani. Ebben a videóban jól látszik a mechanizmus:

Hasonló módszerrel készíthetsz például hold mintájú hálót is, ami szintén nem teljesen autentikus.

Készíts lámpát saját kezűleg! 6 stílus, 6 DIY tipphttp://www.life.hu/otthon/20180220-keszits-lampat-sajat-kezuleg-diy-otletek.htmlHa jó érzéssel tölt el otthonod csinosítgatása, ha szereted a csináld magad megoldásokat, akkor olyan látványos projektekben is gondolkodhatsz, mint a lámpakészítés. Mutatunk néhány szuper ötletet! OtthonOrigo7 pénztárcabarát ötlet, amivel feldobhatod a gyerekszobát http://www.life.hu/otthon/20180214-penztarcabarat-otletek-amikkel-feldobhatod-a-gyerekszobat.htmlA dekoráció az otthon szíve és lelke. Ezek a tárgyak tükrözik az ottélők egyéniségét, azért vannak ott, mert pozitív érzelmek kötődnek hozzájuk, lehetnek akár igazán személyesek is. A gyerekszobában a dekoráció különösen fontos, hiszen jót tesz a fejlődő agynak, ha sokféle forma és szín veszi körül, és természetesen az első családi emlékek is szívmelengető dekorelemmé válhatnak. Otthon--Transzferálás üvegre, avagy matricakészítés házilaghttp://www.life.hu/otthon/20180206-matricakeszites-hazilag-transzferalas-uvegre.htmlMúlt héten elárultuk, hogy miért a transzferálás az egyik kedvenc kézműves technikánk, és bemutattuk, hogy működik ez fa és textil alapon. Mivel az üveg transzferálása más fogásokat igényel, ennek most külön cikket szentelünk. Kreatívkodásra fel! OtthonOrigoTranszferálás: egy filléres DIY technikahttp://www.life.hu/otthon/20180130-transzferalas-egy-szuper-diy-technika.htmlEgyik kedvenc DIY technikánk a transzferálás. Egyrészt mert viszonylag egyszerűen lehet belőle nagyon látványos dolgokat alkotni, ráadásul szinte minden felületen használható. Mégis, ami a legjobb benne, hogy bármilyen képet, fényképet, mintát vagy feliratot át tudsz vinni ezekre a felületekre, így igazán személyes dekoráció vagy ajándék készülhet vele. Otthon--A bejárati ajtód színe megmondja ki vagyhttp://www.life.hu/otthon/20180223-ezt-arulja-el-szemelyisegedrol-a-bejarati-ajtod-szine-haz-otthon.htmlA bejárati ajtónk színét gyakran együtt kapjuk a házunkkal, lakásunkkal. Ám egyre többen döntenek úgy, hogy lecserélik a meglévőt egy új, modernebb, speciálisabb zárral rendelkezőre. Ha kaptuk, ha választottuk, a bejárati ajtónk színe így is jelentéssel bír. Keresd ki a listánkból a tiédet! OtthonOrigoA híres énekesnő, Adele eladja luxus vidéki házáthttp://www.life.hu/otthon/20180215-a-hires-enekesno-adele-eladja-luxus-hazat.htmlAdele saját használatra vásárolta meg anno a házat, de 2011 és 2012 között bérbe is adta, havi több mint 5 millió forintért. Az énekesnő számára - aki naponta 49 millió forintot keres -, ez potom összegnek tűnhet. Lehetséges, hogy végül ezért döntött úgy, hogy inkább végleg megszabadul tőle, bár a Londonba költözése is közrejátszhatott ebben. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.