Megálmodta, hogy lámpákat kell készítenie: interjú Franta Ágival

önismeret lámpa csillag design
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franta Ági nyolc éve álmodta meg, hogy lámpákkal kell foglalkoznia. A forma, amit azóta is fejlesztget és szeretget, egy igencsak különleges lámpában öltött testet. A csillaglámpa nemcsak, hogy fényt visz az otthonokba, szimbólumokat is rejt, tervezője számára pedig igazi önismereti út. Ahogy ő mondja: "a lámpán keresztül önmagamat figyelem."
  • Miért éppen lámpák?

Nyolc éve, egy nehéz életszakaszban, álmomban ez hangzott el: Ági, lámpákat kell készítened.

  • Korábban tanultál formatervezést, vagy pályaelhagyó designer vagy?

Lakberendező vagyok, pár lakásbelsőn túlvoltam, amikor jött az álombéli instrukció. Gondoltam, ha konyhabútor vagy fürdőszobaszekrény megy, a lámpával sem lesz gond.

Franta Ági megálmodta, hogy lámpákat kell készítenie Forrás: Boogeephoto
  • Mi a fontosabb számodra: a funkcionalitás vagy a design?

Napról napra egyszerűsödik az életem. Egy fűszál nagyszerűsége, elevensége engem jobban lenyűgöz, mint az emberek anyagformálásai.

  • Mit jelent számodra a formatervezés?

Semmiképp sem mondanám magam formatervezőnek, főleg nem a szó azon értelmében, amelyik a rendszert szolgálja, ontja a termékeket és mindig újat kell kihoznia a szezonra, hogy "korszerű" maradjon. Időszerűnek ezerszer fontosabb lenni! Én nagyon egyszerűen, egyik hajnalban kaptam egy formát, azóta azt szeretgetem, figyelem, fejlesztgetem. Végtelenül egyszerű. És a termék él!

A forma, amit folyamatosan fejleszt, egy különleges lámpában öltött testet Forrás: Franta Ági
  • Mi jellemzi az alkotói világodat?

Alkotói világom? Inkább életem. Egyedül dolgozom, pontosabban összedolgozom több kis manufaktúrával. De az időm javát egyedül és Szentendrén töltöm. A természet feltölt, tanít, inspirál. A lámpán keresztül magamat figyelem. Ez nem egy profi vállalkozás, aki ebbe bele akart szólni, mind elküldtem. Noha ebből élek, ez egy önismereti folyamat. A nagy számok törvénye alapján én és a lámpák sem lehetnénk. De így az igazán érdekes. Meg kell találnunk a saját hegyünket, hogy megmászhassuk. Más hegyére, meg kitaposott utakon nem nagy diadal menni, sőt! Ebben a világban valamiért mindenki felhatalmazva érzi magát, hogy megmondja a másiknak, mit csináljon. Ezért tetszik nekem az egyedüllét. Teljes vagyok benne.

  • Miért kedveled ezt a formát, amit a stAArlight lámpákhoz megalkottál? Milyen üzenete van számodra?

Ezt a formát anyukám konyhaasztalán egy vonalzóval készítettem egy reggelen. Jött, ahogy szónokok beszéltetődnek, íróknak folyik a tollából a szó: akivel volt már ilyen, tudja mi ez, akivel még nem, annak kívánom, hogy megtapasztalja. Tudtam, éreztem, hogy fontos forma született. Egy workshopon hívták fel rá a figyelmem, hogy egy ötágú csillagot vetít ki a térbe, erről addig nem tudtam. Mikor a rúnákkal ismerkedtem, láttam, hogy négy darab algízt rejt, ami a legerősebb védelmi szimbólum. Mintha ez a lámpa védene engem itt az anyagi világban.

stAArlight lámpák Forrás: Franta Ági
  • Milyen stílusú otthonokban tudod elképzelni a lámpáidat?

Ez érdekes kérdés. A szuper stílusú, ám felszínes, lélektelen dolgok elől menekülök. Nemrég egy teljesen átlagos, középszerű lakásban patentot cseréltem a lámpán, egy teltkarcsú, két gyerekét nevelő anyukánál. Áradt belőle a szeretet, minden tárgy, külső körülmény lényegtelen volt, mert az anya tündökölt! Ebben az otthonban jó érzés tudni egy csillaglámpát! Így nézem én ezt a világot, érzések alapján: szív útján. A többi részletkérdés.

Tavaszi dekorációk magyar designerektőlhttp://www.life.hu/otthon/20180312-tavaszi-dekoraciok-magyar-designerektol.htmlVégre megérkeztek az első igazán tavaszias napsugarak, itt az idő új ruhába öltöztetni a lakásunkat is. Íme, néhány lélekmelengető dekoráció, melyek mind magyar tervezők, művészek, designerek munkái! OtthonOrigoKészíts álomfogót a hálószobábahttp://www.life.hu/otthon/20180227-keszits-otthon-alomfogot.htmlAz álomfogó, vagy ahogy az ojibwa törzs nevezte, álomcsapda az észak-amerikai indiántörzsek által készített kultikus tárgy volt. Azzal a céllal alkották, hogy megvédjék gyermekeiket a rossz álmoktól. OtthonOrigoA beton rengeteg lehetőséget rejt: interjú Holló Henivel a cement.projekt tervezőjévelhttp://www.life.hu/otthon/20180306-interju-hollo-henivel-a-cement-projekt-tervezojevel.htmlHolló Heni másfél évvel ezelőtt indította el cement.projekt nevű márkáját. Mindig is szeretett különböző kézműves technikákkal kísérletezni, majd egy névnapi ajándék kapcsán talált rá a betonra, aminek izgalmas lehetőségei magával ragadták. OtthonOrigo5 DIY húsvéti dekoráció tojásból! Filléres ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20180320-diy-husveti-dekoraciok-tojasbol-filleres-otletek.htmlHa húsvéti dekoráció, akkor a tojás elmaradhatatlan kellék, hiszen ez az élet, az újjászületés szimbóluma. Ezúttal 5 csináld magad ötletet mutatunk tojásból, ami biztosan feldobja majd otthonodat! OtthonOrigoTranszferálás: egy filléres DIY technikahttp://www.life.hu/otthon/20180130-transzferalas-egy-szuper-diy-technika.htmlEgyik kedvenc DIY technikánk a transzferálás. Egyrészt mert viszonylag egyszerűen lehet belőle nagyon látványos dolgokat alkotni, ráadásul szinte minden felületen használható. Mégis, ami a legjobb benne, hogy bármilyen képet, fényképet, mintát vagy feliratot át tudsz vinni ezekre a felületekre, így igazán személyes dekoráció vagy ajándék készülhet vele. Otthon--Transzferálás üvegre, avagy matricakészítés házilaghttp://www.life.hu/otthon/20180206-matricakeszites-hazilag-transzferalas-uvegre.htmlMúlt héten elárultuk, hogy miért a transzferálás az egyik kedvenc kézműves technikánk, és bemutattuk, hogy működik ez fa és textil alapon. Mivel az üveg transzferálása más fogásokat igényel, ennek most külön cikket szentelünk. Kreatívkodásra fel! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.