Kerámia- vagy betoncserép? – Segítünk a döntésben

Forrás: Shutterstock -
betoncserép tetőfedés tető házfelújítás cserépfedés2018 kerámia cserép cserép házépítés tetőcserép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már bemutattuk a legnépszerűbb tetőszerkezeteket, most következzenek a cserepek. A ház többi eleméhez hasonlóan, itt sem érdemes elhamarkodott döntést hoznod, hiszen több évtizeden át kell, hogy védje otthonodat az időjárás viszontagságaitól. A cserép esetén sok kérdés merülhet fel, de az egyik legfontosabb, hogy beton-, vagy kerámiacserepet válassz-e. Segítünk meghozni a döntést.

Tetőfedéskor érdemes egy hiteles szakemberre bízni a döntés „szakmai” részét. Ám van pár dolog, amiben csak Te dönthetsz:

Milyen színű legyen a cserép? – Ez függ a ház stílusától, a vakolat színétől, a környezettől és persze elsősorban a te ízlésedtől. Az elrugaszkodott elképzelésekkel azonban érdemes óvatosan bánni, hiszen egy ház nem csak otthon, de befektetés is. Tehát vedd figyelembe az eladhatóságát is.

Mekkora összeget szánsz rá? – Az, hogy milyen cserép fogja fedni a tetődet, nagyban függ attól, hogy erre mennyit akarsz, vagy épp tudsz áldozni. Ezen azonban nem érdemes spórolni, hiszen a cserép fogja védeni a házadat évtizedeken keresztül.

Milyen legyen maga a cserép? – Itt persze már közbeszólhatnak szakmai érvek is, de lényegében csak tőled függ, hogy beton-, vagy kerámia cserepet szeretnél-e viszontlátni a házadon. Sőt, a formáját is te döntheted el.

Nagy a választék a tetőcserép-piacon Forrás: Shutterstock

Betoncserép

Mivel nehéz anyagról van szó, és mérete az átlagosnál nagyobb, jóval kisebb arra az esély, hogy egy vihar például feltépi a cserepeket. A fagykárokra is kevésbé kell számítani, mivel tömörségének köszönhetően szinte egyáltalán nem szívja magába a nedvességet.

A gyártók ugyan nem rendelkeznek nagy formaválasztékkal, de időtállósága ellensúlyozza ezt a kis szépséghibáját. Hiszen egy tetőjavítás nem csupán pénzt von el a családi kasszából, de sok kellemetlenséget is okoz – például beázási károk, szabadság a munkálatok idejére.

Sokan félnek tőle – azt mondják, hogy az igazi cserép agyagból készül –, de ez alaptalan. Már hazánkban is hosszú évek óta használják, és megbízhatósága régóta ismert.

A betoncserép tömörségének köszönhetően szinte egyáltalán nem szívja magába a nedvességet Forrás: Shutterstock

Kerámiacserép

Az égetett agyag könnyű, így kevésbé terheli a tetőszerkezetet, mérete pedig meglehetősen kicsi, így jobban variálható. A már előzőekben kifejtett viharok azonban épp emiatt könnyebben okozhatnak benne kárt. Tehát, ami az előnye, az egyben a hátránya is.

Ám, nem szabad elmenni amellett, hogy a páraáteresztő képessége kiváló, így egy olyan tető esetén, melynek szellőztetése nem biztosított, remek választás. Évezredes hagyománya van már a tetőfedésben, és 100 százalékosan természetes anyag.

A kerámiacserepekből egyébként jóval nagyobb a választék, tehát könnyebben a saját és otthonod stílusához igazíthatod.

A kerámiacserép könnyű, így kevésbé terheli a tetőszerkezetet Forrás: Shutterstock

Bármelyik mellett is dönts, a legfontosabb, hogy mindig minőségi cserepet válassz!

A kerámia cserepek esetén például, ha az agyagot nem megfelelően égették ki, az apró mészdarabok magukba szívhatják a nedvességet, ez pedig télen, a fagyás miatt tönkreteheti. A cserép súlya sem kell, hogy befolyásolja a döntésedet, hiszen az egy négyzetméterre kerülő cserepek száma miatt, a tetőre szinte azonos terhelés jut beton- és kerámiacserép esetén egyaránt.

Engedd továbbá, hogy a garancia is befolyásoljon. A tetőcserép időtállóságát remekül mutatja, hogy rendeltetésszerű használat mellett, hány évtizednyi garanciát vállal a gyártó. Az igazán jó minőségű cserepek esetén ez 30, 40, de akár 50 év is lehet, és ez független a cserép anyagától, az előállításuk precizitásán múlik.

Érdemes tehát mindent számításba venni, egy megbízható szakemberrel konzultálni, és csak azután eldönteni, hogy a te házadra milyen tetőcserepek kerüljenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.