szárazságtűrő növény kertészkedés kert igénytelen növény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal mindenki a kertjében tevékenykedik: rendezgetnek, ültetgetnek. Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Ha te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt.

1. Lágyszőrű palástfű

A zöldessárga virágok egyfajta koronaként helyezkednek el a sápadtzöld levelek felett. Remekül szaporodik, magától is, kedveli a nedves területeket, így kerti tavak mellé kifejezetten ajánlott. Szinte az összes talajban megél, elviseli az erős napsütést is, de inkább a félárnyékos helyeket szereti.

Lágyszőrű palástfű Forrás: Shutterstock

2. Tarkalevelű japán babérsom

Sárgás pettyes levelei remekül mutatnak az árnyékos részeken, mivel nincs különösebb fényigénye. Örökzöld, ősszel pedig csodaszép vörös bogyókat terem. Erősen mérgező!

Tarkalevelű japán babérsom Forrás: Shutterstock

3. Bíbor cserszömörce

Ez a csodaszép, bíbor levelekkel díszelgő cserje akár 5 méteres magasságokba is törhet. Rózsaszín virágai egyfajta füstként lebegnek a bokor körül. Nagy a fényigénye, jól tűri a szárazságot és a fagyot, valamint gyorsan nő.

Bíbor cserszömörce Forrás: Shutterstock

4. Illatos ibolya

Gyorsan nő, félárnyékos részeken is szépen fejlődik. Virágának szirmai ehetők, süteményekbe vagy magában egyaránt fogyasztják.

Illatos ibolya Forrás: Shutterstock

5. Pettyegetett tüdőfű

Virágai először pirosasak, majd pár nap elteltével kékeslilává változnak. A levelei is megváltoznak, nyár végére eltűnnek róluk a pettyek. Ez az szívós, árnyéktűrő igazi kis átváltozónövény.

Pettyegetett tüdőfű Forrás: Shutterstock

6. Bogyóspuszpáng

Bőrszerű, fényes, sötétzöld leveleivel egész évben díszíti a kertet. A virágokat csillogó fekete bogyók váltják. Kedveli a tápdús talajt és az árnyékos helyeket. Ami nagy előnye, hogy jól viseli a szennyezett városi levegőt, valamint -15 fokig fagyálló.

Bogyóspuszpáng Forrás: Shutterstock

7. Gólyaorr

Nem válogat a talajban, a kevésbé tápanyagdús földben is vígan eléldegél. Szapora növény, és bizonyos fajtái szárazság- és árnyéktűrők is.

Gólyaorr Forrás: Shutterstock

8. Kanadai fanyarka

A tavasszal fehér virágot hozó cserje nyáron zöld, ősszel réz színű levelei önmagukban is mesések. Kiválóan alkalmazkodik, kibírja a szélsőséges időjárást is. Akár 5-10 méter magasra is megnő.

Kanadai fanyarka Forrás: Shutterstock

9. Nyári orgona

Ez egy szuper szívós növény, mely akár a vasúti töltések mentén vagy a járda repedéseiből is képes kinőni. Annyira kitartó és gyorsan növő, hogy az Egyesült Államok egyes részein gyomnövényként tartják számon. Ez azonban ne ijesszen meg. Szép, sűrű, illatos, és a kert igazi túlélője.

Nyári orgona Forrás: Shutterstock
A levendulát választották Az év gyógynövényének, így termeszd otthonhttp://www.life.hu/otthon/20180508-a-levendulat-valasztottak-az-ev-gyogynovenyenek.htmlLila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton, az egyik legfelismerhetőbb illat – ez mind mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert egyik legmelegebb, leginkább napos részén is. Mondjuk azt is, hogy miért. Otthon--Hat légtisztító szobanövény, ami besegít a tavaszi nagytakarításbanhttp://www.life.hu/otthon/20180403-hat-legtisztito-szobanoveny-ami-besegit-a-tavaszi-nagytakaritasban.htmlA növények fontos szerepet játszanak a földi ökoszisztéma fenntartásában, mivel oxigént állítanak elő, emellett pedig a látványuk is felemelő, egyes tanulmányok szerint a lelki egészség szempontjából is kifejezetten fontosak. Nem csoda, hogy a lakásunkban is szeretjük körbevenni magunkat velük. Ezúttal hat olyan növényt mutatunk, amit nagyon is érdemes otthonunkban tartani, hiszen még a tavaszi nagytakarításban is besegíhetnek. OtthonOrigoKülönleges szobanövényekhttp://www.life.hu/otthon/20170420-nem-mindennapi-szobanovenyek.htmlFelejtsd el a kaktuszokat és az anyósnyelvet, díszítsd otthonodat egy igazán különleges szobanövénnyel! A következőkben öt nem mindennapi növényt mutatunk be. Otthon--Fűszerkert a konyhában - Ezekkel a növényekkel próbálkozzhttp://www.life.hu/otthon/20160525-igy-termessz-fuszernovenyeket-a-lakasban.htmlMinden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. OtthonOrigoA kerti grillezés alapszabályaihttp://www.life.hu/otthon/20180506-a-kerti-grillezes-alapszabalyai-grillsuto-biztonsagos-hasznalata.htmlItt, a tavaszi nyárban rengeteg kerti grillezős képet látni a közösségi médiában. Ám nem mindegy hová teszed a grillsütőt, miként készíted elő a rá kerülő finomságokat. Ebben segítünk, hogy ne torkolljon katasztrófába a kerti sütögetés. OtthonOrigoKároly herceg hobbija a biokertészkedés, kertészeti boltjával jótékony célokat támogathttp://www.life.hu/otthon/20170529-karoly-herceg-hobbija-a-biokerteszkedes-a-vele-kapcsolatos-bolthalozataval-jotekony-celokat-tamogat.htmlA 18. században épült Highgrove House nem a legfrekventáltabb birtok, már ami a brit királyi rezidenciákat illeti, ám igazi kincset rejt! Ez Károly walesi herceg és felesége, Kamilla otthona, ide vonulnak vissza, és itt hódol a trónörökös imádott hobbijának, a kertészkedésnek. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.