Azoknak, akiknek nincs kertjük: Szobanövények, melyek feldobják otthonod hangulatát

növény otthon kert szobanövények lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kert szépsége igen fájdalmasan hathat azokra, akik lakásban élnek, gyakran erkély nélkül. Ám nekik sem kell nélkülözniük a növények mámorító jelenlétét. A következőkben olyan szobanövényeket szedtünk össze, melyek lakberendezési elemként üdítő esztétikai élménnyel ajándékoznak meg – gondozásuk pedig igen egyszerű.

6 légtisztító szobanövény

A növények fontos szerepet játszanak a földi ökoszisztéma fenntartásában, mivel oxigént állítanak elő, emellett pedig a látványuk is felemelő, egyes tanulmányok szerint a lelki egészség szempontjából is kifejezetten fontosak. Nem csoda, hogy a lakásunkban is szeretjük körbevenni magunkat velük. Ezúttal hat olyan növényt mutatunk, amit nagyon is érdemes otthonunkban tartani, hiszen még a tavaszi nagytakarításban is besegíhetnek.

1. Pénzlevelű pilea

Ez a növény igen mutatós, így érdemes letisztult környezetbe helyezni. Kedveli a közvetlen napfényt, tartása nem igényel nagy szakértelmet. Heti egyszer elegendő meglocsolni, de akkor kapjon bőségesen vizet, majd várd meg, míg a földje kiszárad, és csak ezután ismétled meg.

Pénzlevelű pilea Forrás: Shutterstock

2. Agancspáfrány

Ezt a növényt igen egyszerű életben tartani, nem kimondottan igényes: elél félárnyékos részen is, és csak közepes mennyiségű vízre van szüksége. Tarthatod asztalon, de a legjobban mégis a falon mutat.

Agancspáfrány Forrás: Shutterstock

3. Aloé (aloe vera)

Kimondottan szereti a napfényt, és elég hetente egyszer meglocsolnod. Amellett, hogy nagyon hálás növény, még visszafogottan mutatós is. Ez pedig remek lehetőséget nyújt – elhelyezés szempontjából – egy díszes cserépnek vagy egy zsúfolt íróasztalnak.

Aloé (aloe vera) Forrás: Shutterstock

4. Pozsgafa

Napi néhány órányi napfény épp elegendő ahhoz, hogy ez az apró fára emlékeztető növény szépen fejlődjön. Elegendő akkor öntözni, ha a földje már száraz – ez néhány napos ciklusokat jelent. Gondozása tehát egyszerű.

Pozsgafa Forrás: Shutterstock

5. Tűlevelű aszparágusz

Közvetlen napfényt nem igényel, ám locsolására nagyon oda kell figyelni. Cserébe hamar dússá és üde, zöld színűvé válik. Falon és asztalon is egyaránt jól mutat. Ha mindennap meg tudod locsolni, könnyű vele bánni.

Tűlevelű aszparágusz Forrás: Shutterstock

Lapozz, és nézd meg a többi csodás növényt is!

6. Gyöngyfűzér (borsóka)

Ezt csak felfüggesztve, a mennyezetről lelógatva érdemes tartani – esetleg egy magas virágállvány tetején. Ahhoz, hogy szépen nőjön, elengedhetetlen a világos, közvetett napfényes elhelyezés, valamint a gyakori öntözés – a földje mindig legyen nedves.

Gyöngyfűzér (borsóka) Forrás: Shutterstock

7. Széleslevelű korallvirág

A napos, meleg helyeket szereti, azonban jól tűri a szárazságot – elég csupán földjének kiszáradása után öntözni. Lapos levelei szélei általában pirosas színűek, így olyan, mintha mindig virágozna.

Széleslevelű korallvirág Forrás: Shutterstock

8. Szakállbromélia

Nem kedveli a közvetlen napfényt, de fontos, hogy világos helyen tartsd. A hagyományos öntözés helyett heti 3-4 alkalommal permetezz leveleire bőséges mennyiségű vizet. Csodaszép és különleges virágzattal fogja meghálálni a gondoskodást.

Szakállbromélia Forrás: Shutterstock

9. Sünkaktusz

Hatalmas, világos tüskéi adják ennek a kaktuszfélének a szépségét. Egyszerre erős és dekoratív. Jó vízelvezető földbe érdemes ültetni, fontos, hogy világos helyen tartsd – a túlöntözést rosszul viseli.

Sünkaktusz Forrás: Shutterstock
9 elpusztíthatatlan kerti növényhttp://www.life.hu/otthon/20180511-9-elpusztithatatlan-szarazsagturo-kerti-noveny.htmlTavasszal mindenki a kertjében tevékenykedik: rendezgetnek, ültetgetnek. Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Ha te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt. OtthonOrigoVirágdíszek az otthonodba, a nyári csillagjegyek nyománhttp://www.life.hu/otthon/20170712-viragdiszek-az-otthonodba-lakasba-a-nyari-horoszkopok-jegyeben.htmlA nyár arról szól, hogy mindent kényelmesebben és könnyedebben közelítünk meg, több pozitív energiát engedünk be az életünkbe. Ebben szeretnénk most segíteni neked az adott nyári csillagjegyek által ihletett, csodaszép és üde virágkompozíciókkal, amelyekkel az év legfelszabadultabb évszakát ünnepelheted otthon. OtthonOrigoTudd meg, melyik a születési hónapod virága, és díszítsd vele otthonod!http://www.life.hu/otthon/20170615-tudd-meg-melyik-a-szuletesi-honapod-viraga-es-diszitsd-vele-otthonod.htmlA születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl, virágokat is rendelhetsz világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot; ültess belőle a kertbe, virágládába, vagy vidd be az otthonodba. OtthonThinkstockElőtte-utána: egy erkélyes lakás átalakításahttp://www.life.hu/otthon/20180630-elotteutana-egy-erkelyes-lakas-atalakitasa-felujitasa-fotok.htmlEgy külföldi blogger otthona fantasztikus átalakuláson ment át. Ez a lakás a csupasz falaival és a semleges színeivel remek terepet adott egy bohém designhoz. Nem történt se festés, se falmozgatás, csupán a bútorok és a kiegészítők révén történt meg az a hihetetlen mértékű metamorfózis, melyet neked is látnod kell. OtthonOrigoLakásdekoráció - Falra hányt borsó helyett 5 szuper DIY-s ötlethttp://www.life.hu/otthon/20180619-lakasdekoracios-diy-s-tippek-keszits-a-falra-sajat-magad-diszeket.htmlA lakás dekorálásához nem kell se sok pénz, se sok idő, se ügyes kéz. Ezekkel a szuper egyszerű és gyors DIY-s ötletekkel Te is könnyedén feldobhatod az otthonodat azokkal az öltetekkel, amiket a Society19 oldalon találtunk. OtthonOrigoFilléres és gyors lakásfelújítási tippek – A csodálatos öntapadós tapétahttp://www.life.hu/otthon/20180404-filleres-es-gyors-lakasfelujitasi-tippek-ontapados-tapeta.htmlMíg régen alig pár fajtát lehetett csupán kapni, és azok mintája is elcsépelt, unalmas és kimondottan „gagyi” volt, ma már közel végtelen anyagú és mintájú öntapadós tapéta közül választhatsz. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.