A szójagyertyáké a jövő! Interjú Csapó Ildivel, a Greenway Design tervezőjével

szójagyertya tudatosság gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy DIY projektből nőtt szenvedéllyé a gyertyaöntés Csapó Ildi számára, aki a Greenway Design tervezőjeként az ellenállhatatlan illatú szójagyertyákra specializálódott a hagyományos, ámde egészségkárosító paraffin gyertyákkal szemben. Ildit a Greenway filozófiájáról, tudatosságról és a legújabb illatokról kérdeztük!
  • Hogyan kezdődött a gyertyaöntés és az illatok iránti szenvedély?

2016 nyarán kezdtem el szójagyertyákat önteni, ami egy DIY projekt volt, csupán szerettem volna kipróbálni a szójaviaszt, mint újfajta anyagot. A kíváncsiságon túl az vezérelt, hogy a szójagyertyák 100% növényi eredetűek, tehát vegánként számomra ez egy ideális dekorációs ötletnek bizonyult. Rögtön az első gyertyák kiöntését követően nagyon megtetszettek a természetes illatok, és élveztem minden pillanatát, hogy alkothatok. Korábban nem foglalkoztam illatok keverésével, de egyre jobban hajtott a vágy, hogy minél többféle kombinációt kipróbálhassak.

Csapó Ildi Forrás: Facebook/GreenWay Design
  • Milyen filozófia áll a Greenway mögött?

A Greenway kezdetben egy blog volt, melybe két évvel ezelőtt megérkeztek a gyertyák. Tulajdonképpen a Greenway üzenete teljesen azonos a gondolataimmal, azzal, ahogyan az életemet élem. A bloggal is igyekeztem átadni mindazt, ami számomra értéket jelent, de úgy érzem, hogy a Greenway gyertyák teljes egészében lenyomatai annak, ahogy ember és természet kapcsolatáról vélekedek. Fontos számomra a fenntarthatóság, a pazarlásmentes életmód, az élet szeretete és tisztelete, az állatok védelme. Ezeket az üzeneteket igyekszem egy-egy gyertyával átadni.

  • Szinte mindenhol a hagyományos paraffin alapú gyertyákkal találkozik az ember, te viszont szójaviaszt használsz. Miért?

Egy újszerű anyagról van szó, mely jelenleg egy kiváló alternatívát jelent a paraffin alapú gyertyák használatával szemben. A szójaviasz egy olyan növényi eredetű anyag, amely égésekor nem növeli a levegő szén-dioxid tartalmát, míg a paraffin gyertyák igen. A szójaviasz nem hagy nyomot a bútoron, nem égeti meg a bőrünket és biológiai úton teljesen lebomlik, akárcsak egy almacsutka.

A szójaviasz egy kiváló alternatívát jelent a paraffin alapú gyertyák használatával szemben Forrás: Instagram/greenwaycandle, Emlékálmodó Photography

Paraffin

Az 1900-as évek elejétől a gyertyák szinte száz százalékának a nyers kőolajból kinyert paraffin volt az alapanyaga, és még ma is ez a leggyakoribb. Jó tudni, hogy a méhviaszként árult gyertyák nagy részében is 90% a paraffintartalom.


A paraffin mérgező anyag, eredetileg korom fekete, amihez 100%-os töménységű fehérítőt használnak. A gyertyagyártó üzemekben az egészségkárosító hatásokat részletező adatlappal veszik át a nyersanyagot, és szigorú védőöltözetben, gumikesztyűben szabad csak hozzáérni, a maradékot pedig veszélyes hulladék megsemmisítőben kell ártalmatlanítani.


A paraffin égésének is komoly egészségkárosító hatása van, többféle toxikus anyag kerül általa otthonunk levegőjébe. A ma divatos mécsesek ráadásul cink- és ólomtartalmúak, így ezekből nehézfémek is kerülnek a levegőbe. Már 2-3 mécses elégetése után ólomszint növekedést mutattak ki az emberek véréből egy ausztrál vizsgálatban.

  • Mi a tapasztalatod? Mondhatjuk, hogy fogyasztókként egyre tudatosabbak vagyunk?

A válaszom határozottan, igen. A vásárlók mindig pontosan tudni szeretnék, mit tartalmaz egy-egy termék és sokszor meggondoltan, tudatosan döntenek. Figyelembe veszik, hogy mennyivel járul hozzá mindennapjaikhoz egy dekorációs tárgy. Nagyon igyekszik mindenki csökkenteni a hulladékot, amit óriási eredménynek tartok.

A vásárlók tudatosan döntenek, figyelembe veszik, hogy mennyivel járul hozzá mindennapjaikhoz egy dekorációs tárgy Forrás: Instagram/greenwaycandle
  • Melyik gyertyádat ajánlod az őszi-téli szezonra? Neked melyik a kedvenced?

A visszajelzések alapján a Cozy Days fahéjas illata sokaknak tetszik, de én az új Country Life gyertyával kapcsolatban elfogult vagyok. Erős érzelmi kötődésem van ehhez a gyertyához, hiszen a vidéki élet csendjét és békességét szerettem volna megidézni ezzel az illattal, melyre magam is vágyok.

  • Milyen újdonságokra számíthatunk tőled ebben a szezonban?

A tavalyi téli szezonban óriási érdeklődés volt az adventi naptárral ellátott gyertyára, ezért már most kérdezték tőlem, hogy visszatér-e a gyertya idén is. Igyekszem a kedvenceket új köntösbe öltöztetni és ez így lesz a tavalyi SIMPLE ADVENT kollekcióval is, de emellett újabb fűszeres illatok fognak felbukkanni a webshopban és a vásárokon is.

A tavalyi SIMPLE ADVENT kollekció mellett újabb fűszeres illatok fognak felbukkanni Forrás: Instagram/greenwaycandle
  • Mivel foglalkozol még a gyertyaöntés mellett?

Egyre több dekorációs és lakberendezési projekt készült el idén, és körvonalazódik 2019-re is, így aztán úgy érzem, hogy kreatív megszállottságomra szükség van, aminek nagyon-nagyon örülök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.