Ilyen a Provence ihlette vidéki stílus

francia Provance vidék lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy francia vidéki stílusban kialakított otthonba belépve, a világ bármely pontján is legyen, olyan, mintha Provence-ban lennénk. Annyira könnyed és lélekmelengető ez a lakberendezési stílus, hogy csak imádni lehet. 
  • Az inspiráció

Általánosságban is igaz a vidéki lakberendezési stílusokra, hogy a természetből nyernek ihletet. Ebben az esetben a provence-i táj az inspirációs forrás. Könnyedség, légiesség, kifinomultság jellemzi, miközben a rusztikusság jegyei is megtalálhatóak benne. Alapvetően semleges, természetes színeket használ, de a kiegészítőkben, szövetekben tapétákban kifejezetten szereti a játékosságot, például a botanikus mintákat.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • Fő az egyensúly

Ha például egy francia kastélyban jársz, láthatod, hogy mennyiféle díszítési technikát használnak, aranyozást és különböző paneleket. A vidéki lakberendezésben ez a klasszikus francia elegancia találkozik a rusztikus stílussal. Az esztétikum, a szépség, illetve a mindennapi kényelem egyensúlyba és tökéletes összhangba kerül.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • A természetes jegyek

A rusztikus vonal nyilvánvalóan a természetességre utal, például az anyaghasználatban. Jellemzőek a gerendás mennyezetek, a kőből vagy fából lerakott padlók, a kőkandallók. Ehhez jönnek azok a finomhangolások, amelyek az eleganciát adják hozzá.

Forrás: Sienna Fantozzi
  • Meleg színek

Habár a legnagyobb részben használt színek semlegesek, azokat is áthatja a melegség. A meleg árnyalatok barátságos, meghitt környezetet teremtenek. Ha színeket használ, akkor elsősorban pasztellt, ám egy-két sötétebb árnyalat is megjelenhet kontrasztként.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • A bútorok is meghatározóak

Az egyszerű, modern vonalvezetés helyett a francia stílusú bútorok íveltek. Jellemző görbéik kifejezetten emelt hangulatot kölcsönöznek a szobának, de mivel anyagában ezek is természetesek, nem jellemzi őket például az erőteljes fényezés, így otthonosak is. Az ülőalkalmatosságokat a kárpitozás jellemzi, a vidéki stílusban kifejezetten figyelnek arra, hogy ez kényelmes is legyen.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • Karakteres minták

A minták színt és karaktert adnak az otthonoknak. A hagyományos minták közé tartozik a levendula, a napraforgó és az olajbogyó. Ezeket főleg asztalterítőkőn, függöny- vagy párnaanyagokon láthatjuk, de a különböző minták például tapétákon is felbukkanhatnak.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
  • Régi és új

A francia vidéki stílus egyúttal a régi és az új keveredéséről szól. Egy 21. században kialakított otthonból sem hiányozhatnak a vintage, antik holmik. A régiségek kifejezetten egyedivé teszik az enteriőrt, legyen szó kerámiákról, tükrökről, faliórákról vagy éppen csillárokról.

Forrás: Instagram/provencepoiriers
Vasárnapi iskolából családi ház: 200 milliót érő vidéki idillhttp://www.life.hu/otthon/20181106-vasarnapi-iskolabol-csaladi-haz-igazi-videki-idill.htmlCsodálatos brit vidéken álló rusztikus házikó került fel nem is olyan régen az ingatlanpiacra. A vidéki idill ebben az esetben igencsak drága, 200 millióért árulják az ingatlant. Eláruljuk, miért. OtthonOrigoLakberendezési trendek a 90-es évekből: szerinted melyik jöjjön vissza? Szavazz!http://www.life.hu/otthon/20181026-lakberendezesi-targyak-a-90es-evekbol.htmlAmi a trendeket illeti, manapság folyton a 90-es években jellemző divatelemek visszatéréséről hallunk. A biciklisnadrág, a neon színek, de még a Buffalók is visszatértek. De mi a helyzet a lakberendezésben? Kíváncsiak vagyunk, ti mit látnátok újra szívesen azokból a trendekből, amelyek a 90-es években virágoztak?! OtthonOrigoLuxus és vidéki stílus: Ralph Lauren farmja maga az amerikai álomhttp://www.life.hu/otthon/20181016-ralph-lauren-colorado-beli-farmja-maga-az-amerikai-alom.htmlRalph Lauren élő legenda, aki már 50 éve építi divatbirodalmát. A kerek évforduló alkalmából beengedte coloradói otthonába az Elle Decor szerkesztőségét, ahol arra is fény derült, hogy farmja olyan, mint a kollekciói: egyszerre érződik benne a vidéki pompa, a luxus és a stílus. Otthon--Minden, amit a skandináv stílusról tudnod kell http://www.life.hu/otthon/20180925-minden-amit-tudnod-kell-a-skandinav-stilusrol.htmlMiért olyan közkedvelt a skandináv design? Mitől töretlen a népszerűsége? Ismerd meg az északi népek életvitelére szabott lakberendezési stílust, ami meghódította a világot. OtthonOrigoFilléres őszi dekorációk termésekbőlhttp://www.life.hu/otthon/20180911-filleres-oszi-dekoraciok-termesekbol.htmlAmíg nyáron nem mindenki tart igényt arra, hogy sok dekorációval vegye körbe magát, az őszi szezon – amikor jön az otthoni bekuckózás időszaka – mindenkiben felébreszti ezeket az ösztönöket. Most mutatunk néhány egyszerű, és olcsó dekorációt, amivel pillanatok alatt őszi hangulatot teremthetsz. OtthonOrigo10 különleges csináld magad polchttp://www.life.hu/otthon/20180918-10-kulonleges-csinald-magad-polc-diy.htmlHa nem is vagy az a típus, aki egy lakásfelújítás alatt mindent a saját két keze munkájával végezne el, attól még egy-egy kisebb projektbe érdemes neked is belevágnod. Az ugyanis szuper érzés, ha olyan tárgy is van a lakásban, amit te magad készítettél. Ezúttal néhány saját készítésű polcot ajánlunk figyelmedbe! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.