Apa csak a szemétért felel? – így vélekednek a magyarok a házimunka felosztásáról

Forrás: Shutterstock -
nemek közti egyenlőség takarítás otthon házimunka felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok az idők, amikor a munkából hazatért férfit meleg vacsora és ragyogóan tiszta ház fogadta, már lejárt. A nők tömeges munkába állásával és a nemek közti egyenlőség forradalmával már joggal várhatjuk el, hogy a háztartásban élők közösen végezzék el az otthoni feladatokat. De valóban így is van, vagy ez továbbra is csak egy álom?

A Zewa idén szeptemberben 200 fő bevonásával végzett online felmérésének eredményeit vesszük alapul. Ez ugyan messze nem fedi le a lakosságot, ugyanakkor így is igen érdekes dolgokra világít rá.

Kinek a feladata a házimunka? A válaszadók 25 százaléka szerint kizárólag a nőké.

Ami szinte döbbenetes egy olyan században, ahol a nők ugyanannyit dolgoznak, mint a férfiak, és a gyereknevelés java része is rájuk marad.

100 emberből 25 még mindig úgy gondolja, hogy a házimunka kizárólag a nők dolga Forrás: Shutterstock

A megkérdezettek 97 százaléka egyetértett abban, hogy a szülői példa befolyásolja, hogy gyermekeink számára mi lesz természetes. 87 százaléka pedig úgy tartja, fontos, hogy az otthoni feladatokból egyenlően vegyék ki a részüket a családtagok. Ennek fényében meglepő, ahogy ugyanezek a válaszadók a házimunka felosztását a saját családjukban látják: a nők ugyanis válaszaik alapján kétszer annyi feladatot végeznek, mint a férfiak. Akkor hogy is van ez? Tudjuk, mi lenne a helyes, de mégsem eszerint élünk.

A környezetemben én is végeztem egy kis felmérést. 12 házaspárt kérdeztem meg arról, hogy mik a férj feladatai otthon.

7 esetben ez csupán a szemétlevitelt jelentette, 3 esetben ezen kívül még a mosogatás és az időnkénti rendrakás, vacsorakészítés is felkerült a képzeletbeli feladatlistára. Mindössze 2 pár mondta, hogy náluk nincs ilyen: mindig az végzi az aktuális házimunkát, akinek ideje vagy épp energiája van. Így tehát ha valamelyikük később ér haza, fáradt, beteg vagy épp a délutánt a barátaival tölti, akkor a másik mosogat, porszívózik, mos, tereget, rámol össze, főz – ebbe az is beleszámít, ha szendvicseket gyárt vagy pizzát rendel, tehát abszolút nem szuperhősökről, hanem hús-vér emberekről van szó. Ők azok, akik arra is rájöttek, azzal, hogy a nagyobb takarítási hadműveleteket – amelyek tipikus hétvégi elfoglaltságot jelentenek – közösen végzik, lényegesen gyorsabban túlesnek rajtuk.

Ha közösen végzitek a házimunkát, hamarabb befejezitek Forrás: Shutterstock

Az eddig sem volt titok, hogy amit otthon látnak a gyerekek, az alapvető mintaként szolgál számukra. Így tehát fontos lenne, hogy azt lássák, anya és apa megosztják egymást közt a házimunkát, de még ennél is lényegesebb lenne, hogy ők is kivegyék a részüket belőle. Természetesen mindig csak az életkoruknak megfelelő feladatokat adva nekik, amivel nem csupán segítenek a felnőtteknek, de sikerélményt is szereznek. Fokozatosan lehet rájuk egyre több mindent bízni, de sose essünk át a ló túloldalára, tehát ne kisrabszolgaként tekintsünk rájuk.

Az egyenlőség tehát még mindig nincs teljesen jelen a négy fal között, ugyanakkor elindult egy igen erős hajlandóság. Már csak annyi lenne a dolgunk, hogy ezt a gyakorlatba is átültessük, és egy ilyen otthonban neveljük a gyermekeinket.

5 praktikus ötlet, amire felhasználhatod a folpackothttp://www.life.hu/otthon/20181105-praktikus-otletek-amire-felhasznalhatod-a-folpackot.htmlA folpackot általában az ételek csomagolására használjuk. Ám ennél sokkal több mindenben lehet a segítségünkre ez az átlátszó tekercs. Mi most összegyűjtöttünk 5 alternatív felhasználási módot, amellyel megkönnyítheted az életedet. OtthonOrigo4 lépés, és végleg megszabadulhatsz a lakásban ólálkodó csótányoktólhttp://www.life.hu/otthon/20181026-igy-szabadulj-meg-a-csotanyoktol.htmlEste kimész a konyhába, felkattintod a villanyt, és mintha csak riadót fújtak volna, a nem is olyan apró, gusztustalan bogarak villámsebességgel iszkolnak menedéket keresni. Igen, a csótányok nem ismernek kegyelmet: befészkelik magukat a legapróbb résekbe is, ott mászkálnak a tányérok és poharak között, a konyhapulton, sőt, még a hűtő meggyengült tömítésében is vígan jönnek-mennek. Mit tehetsz ellenük? Mutatjuk! OtthonOrigoOtthon és munkahely egyben – így dolgozz otthonról kényelmesenhttp://www.life.hu/otthon/20181024-otthon-es-munkahely-egyben-igy-dolgozz-otthonrol-kenyelmesen-home-office.htmlA home office jelentheti, hogy teljes munkaidőben otthonról dolgozunk, vagy csak időnként – esténként, netán a hét pár napján – végezzük a munkánkat irodán kívül. Ez egyrészt lehet nagyon kényelmes, de csak akkor, ha megfelelő hozzá a környezet. Ebben segítünk most. OtthonOrigoTöbbet ártasz, mint használsz - Tisztítási tévhitek http://www.life.hu/otthon/20181005-tobbet-artasz-mint-hasznalsz-tisztitasi-takaritasi-tippek.htmlMindenki szereti a hatékony takarítási tippeket, de nem szabad mindent elhinni, amit hallasz. Sok ilyen ötlettel igazából többet árthatsz, mint használsz. A Good Housekeeping Institute összegyűjtött pár, széles körben elterjedt háztartási tanácsot, melyeket inkább ne fogadj meg. OtthonOrigoEzek az álomszép fürdőszobák titkai: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20181002-ezek-az-alomszep-furdoszobak-titkai-fotok.htmlA fürdőszoba általánosságban a lakás második legkisebb helyisége. Ez igen sajnálatos, mivel a kikapcsolódás és a reggeli készülődés mellett, még sok egyéb más otthoni történés helyszínéül is szolgálhat. A fehér csempék, pangó légkör és a „jó lesz az úgy" hozzáállás miatt azonban sajnos sokan inkább csak átfutunk rajta, mintsem élveznénk az atmoszféráját. Most nézzük meg, mitől is lesz igazán álomszerű egy fürdőszoba! OtthonOrigoEzeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás soránhttp://www.life.hu/otthon/20180924-ezeket-a-hibakat-kovetik-el-leggyakrabban-a-lakasfelujitas-soran.htmlEgy felújítás, építkezés próbára teheti párkapcsolatodat, kilyukaszthatja a pénztárcádat, felőrölheti az idegeidet és hiú álmokba ringathat. A következőkben megmutatjuk, milyen fő hibákat követhetsz el. Tanulj belőlük! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.