Mécsesek, lámpások, gyertyatartók: hangolódj az ünnepre

karácsony gyertyatartó fény lámpás mécses
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fények barátságosabbá teszik a rövid nappalokat, megmelengetik a testet és a lelket, és mivel szeretünk köré gyűlni, összehozza az embereket is. Nem csoda tehát, hogy olyannyira szorosan kapcsolódik a gyertyagyújtás hagyománya az ünnepekhez. Körbenéztünk az üzletekben, hogy lássuk, milyen a kínálat a mécsesek, lámpások, gyertyatartók terén.
  • talpas

A klasszikus, talpas gyertyatartók minimalista stílusban születnek újjá, mellette pedig a poharas kialakítású mécsestartók is helyet kapnak, illetve kifejezetten egyedi megoldásokat is találhattok, mint ez a szarvasfejjel díszített darab.

1. IKEA 6490 Ft, 2. Old Dekor 5900 Ft, 3. H&M Home 2990 Ft, 4. Kika 2999 Ft, 5. Old Dekor 7900 Ft, 6. IKEA 3990 Ft, 7. Skandi Trend 4690 Ft Forrás: Life.hu

Jó tudni: a gyertyagyújtás árnyoldala

Az ókori Kínában és a Római Birodalomban a méhviasz volt a gyertyaöntés első számú alapanyaga, később a faggyú, majd a bálnazsír lett az. A népesedés növekedésével és a technika fejlődésével újabb változás következett be, a gyertyagyártás elsődleges alapanyaga a paraffin lett, ami az olajipar egyik mellékterméke, és hosszú távon sajnos egészségkárosító hatása van. A paraffin maga koromfekete, a gyárba ráadásul még mérgező anyagként érkezik, ahol erős hígítóval érik el, hogy a gyertyák fehérek legyenek, majd kikerülnek a fogyasztókhoz mindenféle figyelmeztetés nélkül. Ha teheted, vásárolj 100%-os méhviaszgyertyát, szójaviaszgyertyát, a mécsesekben pedig használhatsz LED-es égőt is.
  • fém

A fém gyertyatartók néhány éve robbantak be. Leginkább minimalista kialakításban találhatjátok meg őket. Kifejezetten mennek a geometrikus formák, de karácsonyra jöhetnek a csillagok, házikók is.

1. IKEA 1990 Ft, 2. H&M Home 3990 Ft, 3. H&M Home 3990 Ft, 4. Zara Home 3995 Ft, 5. Butlers 2270 Ft, 6. Butlers 1990 Ft, 7. IKEA 595 Ft Forrás: Life.hu
  • arany-ezüst-fekete

A hagyományos mécsestartók idén télen arany, ezüst és fekete színekben tündökölnek. Habár ezek is inkább egyszerűek, mintsem giccsesek, az ünnepi hangulat nem hiányzik belőlük.

1. Butlers 4990 Ft, 2. Butlers 2290 Ft, 3. Zara Home 1995 Ft, 4. Vivre 5430 Ft, 5. Butlers 1290 Ft, 6. Butlers 2690 Ft, 7. IKEA 695 Ft Forrás: Life.hu
  • lámpás

Ami a lámpásokat illeti, kifejezetten díszített darabokat is találhattok. Ezek a régi időket idézik, nem csoda, hogy vintage és antikolt stílusban készítik őket. Ha viszont egyszerűbb formára, mégis lámpásra vágytok, akkor sem fogtok csalódni.

1. Butlers 4490 Ft, 2. Old Dekor 3300 Ft, 3. Kika 9990 Ft, 4. IKEA 995 Ft, 5. Old Dekor 4900 Ft, 6. Vivre 3390 Ft, 7. IKEA 1690 Ft Forrás: Life.hu

A szójagyertyáké a jövő! Interjú Csapó Ildivel, a Greenway Design tervezőjével


Egy DIY projektből nőtt szenvedéllyé a gyertyaöntés Csapó Ildi számára, aki a Greenway Design tervezőjeként az ellenállhatatlan illatú szójagyertyákra specializálódott a hagyományos, ámde egészségkárosító paraffingyertyákkal szemben. Ildit a Greenway filozófiájáról, tudatosságról és a legújabb illatokról kérdeztük. Olvas el az interjút!

Most akár te is kibérelheted Madonna egykori otthonát: eláruljuk, mennyiérthttp://www.life.hu/otthon/20181127-kiado-madonna-es-guy-ritchie-egykori-londoni-lakasa.htmlMadonna és exférje, Guy Ritchie egykori londoni lakása bárki számára elérhető és kibérelhető, feltéve, ha meg tudjuk fizetni a lenyűgöző ingatlan árát. OtthonOrigoIlyen a Provence ihlette vidéki stílushttp://www.life.hu/otthon/20181113-provance-ihlette-francia-videki-stilus.htmlEgy francia vidéki stílusban kialakított otthonba belépve, a világ bármely pontján is legyen, olyan, mintha Provence-ban lennénk. Annyira könnyed és lélekmelengető ez a lakberendezési stílus, hogy csak imádni lehet. OtthonOrigoVasárnapi iskolából családi ház: 200 milliót érő vidéki idillhttp://www.life.hu/otthon/20181106-vasarnapi-iskolabol-csaladi-haz-igazi-videki-idill.htmlCsodálatos brit vidéken álló rusztikus házikó került fel nem is olyan régen az ingatlanpiacra. A vidéki idill ebben az esetben igencsak drága, 200 millióért árulják az ingatlant. Eláruljuk, miért. OtthonOrigo5+1 bútorfelújító workshop a DIY szerelmeseinekhttp://www.life.hu/otthon/20181002-butorfelujito-workshopok-a-diy-szerelmeseinek.htmlMiért szerertjük annyira a DIY, azaz a csináld magad mozgalmat? Mert szuper érzés, ha a tömegtermékek mellett igazán egyedi tárgyak is körbe vesznek minket, amiket ráadásul saját stílusunkra szabtunk. A következőkben olyan woekshopokat mutatunk, ahol saját kezűleg újíthatjátok fel, vagy alakíthatjátok át kedvenc bútordarabotokat. OtthonOrigoA királynő új házzal lepte meg Harry herceget és Meghan Markle-t: ide költözik a párhttp://www.life.hu/otthon/20180904-ide-koltozik-harry-herceg-es-meghan-markle-adelaide-cottage.htmlA korábbi hírekkel ellentétben úgy tűnik, hogy Harry herceg és Meghan Markle mégsem a Nottingham Cottige-ba költözik, hanem egy másik házba, melyet Erzsébet királynőtől kaptak ajándékba. Mutatjuk, mit kell tudni róla. Otthon--10 különleges csináld magad polchttp://www.life.hu/otthon/20180918-10-kulonleges-csinald-magad-polc-diy.htmlHa nem is vagy az a típus, aki egy lakásfelújítás alatt mindent a saját két keze munkájával végezne el, attól még egy-egy kisebb projektbe érdemes neked is belevágnod. Az ugyanis szuper érzés, ha olyan tárgy is van a lakásban, amit te magad készítettél. Ezúttal néhány saját készítésű polcot ajánlunk figyelmedbe! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.