Használd ki a téli szünetet egy kis lakásfelújításra – Falfestés télen

lakásfelújítás festés falfestés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előszobánk már nyár eleje óta várja, hogy a tapéta lekerüljön róla, és kapjon egy új, lágy fűzöld színt. A festékek egészen berendezkedtek a szekrény aljában, már nem pillognak rám reménnyel telve. Most azonban érzem magamban az erőt, a téli szünetben a gyerekek is pár napot a nagyinál fognak tölteni, tehát minden adott egy kicsi, mégis igen jelentős felújításhoz. De itt a lényeg: érdemes-e egyáltalán belevágni a falfestésbe télen, amikor kint röpködnek a mínuszok?

Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikus szakembere szerint igen. Három fontos pontban szedte össze, hogy mire kell ebben az esetben figyelnünk.

Falfestéskor fel kell csavarnod a fűtést, 20-30 foknak kell lennie, hogy a festék szépen megszáradjon Forrás: Podmaniczki Attila

1. Hőmérséklet

Ez a legfontosabb. Festékfajtától függően, hozzávetőleg 20-30 fok kell hogy legyen a szobában ahhoz, hogy a falra felkent festék szépen megszáradjon. Ez talán egy frissen vásárolt, aktuálisan nem lakott ingatlan esetén a legnehezebb megvalósítani, de valljuk be őszintén, az életszerűen lakott lakásokban sincs túl gyakran télen nyári meleg. Tehát a falfestéskor mindenképp fel kell csavarnod a fűtést, vagy be kell vetned olajradiátort. De nem elég aznap elkezdeni. A kihűlt falakat – ahol eleve nem volt fűtés – fel kell készíteni már legalább 1 hónappal a festés előtt.

2. Be fog törni a hideg

Miután felkerült a festék, fontos, hogy ne legyen pára. Ezt gyakori szellőztetéssel – óránként 15-20 perccel - tudjuk elkerülni, természetesen akkor, ha kint nem esik az eső. Ebben az esetben elegendő félóránként 2-3 perc is. Egy átlagos száradási időt télen érdemes duplázni – tehát, ha 2-3 órát írnak, akkor nyugodtan számoljunk 4-6 órával.

A kihűlt falakat fel kell készíteni már legalább 1 hónappal a festés előtt Forrás: Shutterstock

Itt az új magyar fejlesztés, a lakásfűtő falfesték

A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak
energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a
lakásfelújításban és az „okoslakás" kialakításában. Olvasd tovább!

3. Más festékre lesz szükség

Azzal, hogy gyorsítsuk a folyamatot, és minél előbb birtokba vehessük az adott helyiséget, válasszunk egy rétegben fedő és gyorsan száradó festéket. Ez drágábbá teheti a lakásfelújításunkat, de abban az esetben, ha télen szeretnénk erre sort keríteni, nem érdemes spórolnunk, hiszen a mérőórák is pörögnek.

Válasszunk egy rétegben fedő és gyorsan száradó festéket Forrás: Shutterstock

+1. A fránya gombásodás és penészedés

Télen – akármennyire is betartjuk a fentieket –, hagyni kell, hogy a mélyebb rétegek is megfelelően ki tudjanak száradni. Épp ezért tavaszig ajánlott a falra nem rátolni a bútorokat, tehát hagyjuk szellőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.