Téli kerti munkák, mert a természet decemberben sem pihen

december kertészkedés kert tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen hajlamosak vagyunk elfelejteni a kertet. Hideg, nyirkos az idő, senkinek sincs kedve kint tevékenykedni, pedig ha ebben az időszakban nem vagy rest, megalapozhatod a tavaszi csodás kertet. Mutatjuk a legfontosabb decemberi teendőket.

Tervezés

Ülj le bent a házban egy forró teával, és tervezd meg a következő évi katalógusok segítségével vagy a kertészeti áruházak látogatásával, hogy hol, mit szeretnél termeszteni a kertedben.

9 elpusztíthatatlan kerti növény

Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Ha te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt. Olvasd tovább!

Tényleges kerti munkák

A hideg időben is célszerű időnként felásni kerted azon részét, ahová tavasszal szeretnél virágokat, fűszer- és egyéb növényeket ültetni. Ezt természetesen csak a megfelelő körülmények között lehet megtenni, tehát ha nem túl nedves és fagyos a talaj.

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnál megfelelőbb időt. Azonban a frissen metszett növényeket meg kell védeni a fagytól, így a körülöttük lévő földet takard be. Sőt, még ültetni is tudsz, amennyiben a föld még épp langyos. A csupasz gyökerű fákat például ilyenkor érdemes elhelyezni a kertedben.

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnál megfelelőbb időt Forrás: Shutterstock

Amire még érdemes odafigyelned

Takarításra remek a hidegebb idő: a letört, elhalt ágaktól a maradék lehulló leveleken át tisztítsd meg mindentől a kertedet. De pár ágat érdemes egy kupacba halmozva meghagynod, hogy a hibernáló állatok – ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők – menedéket leljenek.

A kültéri csapot is fontos lezárnod és szigetelned még a nagy fagyok előtt – miután természetesen kieresztetted belőle az összes vizet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.