Fordulatot vesz az albérletpiac 2019-ben

Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers -
ház pénz albérlet drága igény ár bútor lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek akkor hajlandóak kifizetni az emelt albérleti díjat, ha megfelelő szolgáltatást kapnak a pénzükért. Az ingatlantulajdonosoknak már nem elég csak a kulcsot odaadniuk a bérlőknek, ha magasabb árat szeretnének kérni.

Évekkel ezelőtt a bérleti piac egy balatoni nyaralóhoz hasonlított. Ha volt valakinek négy fala, amit ki szeretett volna adni, azt az ingatlan állapotának és elhelyezkedésének megfelelő áron fejfájás nélkül meg tudta oldani, hiszen rengeteg jelentkező volt.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a helyzet 2019-re annyiban változott, hogy mindenki egyre emeli a bérlemények árát. A bérlők kifizetik a magasabb díjat is, de cserébe egyre magasabb igényeket fogalmaznak meg.

„Egy másfél szobás lakás ára a duplájára, 80-ról 160 ezer forintra emelkedett néhány év alatt, amiért a bérlők sokkal komolyabb nívót is várnak el. Az esetek többségében vagy a bérlő vállalja a kivett lakás felújítását egy nyomott bérleti díjért, vagy a tulajdonosnak kell tudomásul vennie, hogy ha magasabb árat szeretne, akkor az ingatlant szép, lakható, kifestett állapotban, esetleg bútorozottan kell a bérlő rendelkezésére bocsátania” – fogalmazott a szakértő.

Magasabb árhoz magasabb bérlői igények is tartoznak Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt hangsúlyozza, hogy a lakás nem feladat, hanem a saját tér és a nyugalom terepe kell legyen. A bérlők végigdolgozzák a napot, és egy olyan minőségű ingatlanba szeretnének hazamenni aludni, ahol érzik, hogy nem a semmiért mentek reggel munkába.
Hozzátette, az utóbbi időben egyszerűsödött az adózás, amelynek velejárója, hogy a számlázást és a tiszta jogviszonyt is elvárják a bérlők. Megemlítette az állagmegőrzés fontosságát is, például a fűtőberendezések és a klíma éves karbantartását elvárják a tulajdonostól, ennek költsége 10–15 ezer forintra is rúghat.

„Érdemes bérleti szerződésben kikötni, hogy mely költségeket kinek kell vállalnia. Persze ezt is bármikor újra lehet tárgyalni, ugyanúgy, mint a rezsifizetés módját vagy a szerződés időtartamát” – mondta Gadanecz Zoltán.

10 dolog, amit vélhetően nem tudtál a legórólhttp://www.life.hu/otthon/20190104-10-dolog-amit-velhetoen-nem-tudtal-a-lego-epitokockarol.htmlA legszuperebb házakat kétségkívül a Lego építőkockáiból építettük gyerekként. Manapság már sokkal népszerűbbek azok a szettek, amelyekből egy adott épületet vagy járművet lehet összeállítani, de ezek elemei egymással is kombinálhatóak, így a Lego továbbra is a kreativitás elhivatott támogatója. Most hoztunk 10 olyan dolgot, amit lehet, hogy még nem tudtál erről a kultikus dán játékról. Otthon--Vendégeskedj hátborzongató történetű, kísértetjárta házakban – 1. rész (18+)http://www.life.hu/otthon/20181230-hatborzongato-tortenetu-kisertetjarta-hazak-otthonok.htmlEgy otthon a melegséget, a nyugalmat és a biztonságot jelenti. Ám vannak, amelyek szörnyű múlttal rendelkeznek, ami a mai napig kísérti őket. Korábban már írtunk a magyar szellemjárta lakótelepről, most pedig mutatunk négy olyan házat, ahol akár meg is szállhatsz, ha paranormális jelenségekre vagy kíváncsi. OtthonOrigoNézd meg, hogy melyik magyar ismert ember adott túl az otthonán tavalyhttp://www.life.hu/otthon/20190102-nezd-meg-hogy-melyik-magyar-sztar-adta-el-hazat-lakasat-otthonan-tavaly.htmlAz ingatlanok komoly tőkét jelentenek, és bizony a sztárokkal is megeshet, hogy szükségük van erre az összegre készpénz formájában. 2018-ban volt olyan magyar ismert ember, aki új életet kezdett belőle, más az adósságát rendezte. Nézd meg a legmeglepőbb lakáseladásokat. OtthonOrigoBen Affleck házát vette meg nem mindennapi összegért Adam Levinehttp://www.life.hu/otthon/20190104-ben-affleck-hazat-vette-meg-nem-mindennapi-osszegert-adam-levine.htmlJennifer Garner és Ben Affleck egykori közös otthonát nézte ki magának Adam Levine. Meg is vásárolta 32 millió dollárért. Otthon--Álomotthonok – Családi ház átalakítása a Római-partonhttp://www.life.hu/otthon/20181227-alomotthonok-csaladi-haz-atalakitasa-a-romai-parton.htmlIsmét egy hazai otthon, amely a régi alapokra egy csodásan megújult belsőt kapott, hála a Geppetto belsőépítészeti irodának. A következőkben végigkövetheted egy családi ház átalakítását, melyet Tas Fruzsina senior belsőépítész tervező, projektvezető álmodott meg. OtthonOrigo2018 legszebb és legkreatívabb hazai otthonaihttp://www.life.hu/otthon/20181216-iden-ezeken-a-hazai-magyar-alomotthonokon-dobbentunk-le.htmlA magyar belsőépítészek és építészek munkáját mindig is nagyra becsültük. Épp ezért az általuk megálmodott és megvalósított hazai álomotthonokkal rendszeresen találkozhatsz az oldalunkon. A következőkben az idei év három legnépszerűbb ilyen típusú otthonát hoztuk el. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.