felújítás házilag DIY tippek otthon bútorfelújítás bauhaus2019 bútor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyáltalán nem ritka, hogy van legalább egy olyan nagyobb bútordarab az otthonodban, amelyet már meguntál, vagy épp nem passzol az új dizájnhoz. Netán megakadt a szemed egy garázsvásáron, nagyszüleidnél egy régebbi szekrényen, asztalon, de ráférne némi frissítés. Nem kell feltétlenül asztaloshoz vinned, hogy ismét szép és impozáns külsőt kapjon. Vedd kezedbe a bútor felújítását!

Nézzük meg lépésenként, hogy mit is tudsz kezdeni egy régi vagy épp megunt bútorral.

Ne vesztegesd az idődet

Mielőtt felvennéd a munkáskesztyűt, ellenőrizd az adott bútor állapotát. Egy szúrágta, megvetemedett, súlyosan sérült faszerkezettel sajnos otthon már nem sok mindent lehet kezdeni. Ezzel – amennyiben mindenképp szeretnéd megtartani – érdemes szakemberhez fordulni. Ő az, aki képes megállapítani, hogy megmenthető-e még, és a felújításhoz elegendő-e a te tudásod, vagy elengedhetetlen egy jó asztalos kézügyessége és hosszú évek alatt szerzett tapasztalata.

Mielőtt felvennéd a munkáskesztyűt, ellenőrizd az adott bútor állapotát Forrás: Shutterstock

Készítsd elő

Amennyiben a bútor készen áll a házi megújulásra, első lépésként meg kell tisztítani, majd jöhet a csiszolás – először durvább, majd finomabb szemcséjű csiszológépet használj. Ezzel egyrészt egyszerűen el tudod távolítani a nem kívánatos lakk- és festékréteget, valamint egyenletes felületet kapsz, mely ezután már – tapadásának köszönhetően – készen áll az új külsőre. A legtöbb modern bútor nem tömör fából készült, de a laminált felület esetén is elengedhetetlen a csiszolás, épp csak óvatosabban, finomabban kell bánni a géppel.

Mivel ez a folyamat nagy porral jár, a kertben, erkélyen vagy – társasház esetén – az utcán végezd. Mindenképp viselj védőkesztyűt és maszkot.

Van, hogy csak egy alapos csiszolás után derül fény kisebb sérülésekre, melyeket azonban egyszerűen tudsz pótolni – amennyiben az nem a tartószerkezeten van – fatömítő tapasszal vagy enyvvel.

A felújítandó bútordarabot első lépésként meg kell tisztítani, majd jöhet a csiszolás Forrás: Shutterstock

Jöhet a festés

Mielőtt nekilátnál felkenni az új színt, szánj időt az alapozásra. Érdemes vizes bázisú alapozófestéket választanod. Miután megszáradt, ha szükséges, egy finomszemcsés csiszolópapírral tedd a felületet simává.

Választhatsz lazúr vagy sima pác festéket, de akár vizes bázisú falfestékkel is szuper hatást érhetsz el. Mielőtt azonban nekilátsz a munkának, érdemes egy lécen tesztelni, hogy ne a végén derüljön ki, mégsem olyan színt kaptál, mint melyet megálmodtál.

Használhatsz krétafestéket is, mellyel könnyű dolgozni. A leggyakoribb színei a fekete és a táblazöld, de kisebb kiszerelésekben más színekben is elérhető. Ez ugyan nem a legolcsóbb megoldások egyike, de igazán különleges hatást tudsz vele elérni.

Választhatsz lazúr vagy sima pác festéket, krétafestéket vagy akár vizes bázisú falfestéket is Forrás: Shutterstock

Az utókezelés sem maradhat el

A fényes vagy selyemfényű lakkot egy rétegben vidd fel, hogy kopásállóvá tedd a bútort. Száradás után akár itt-ott fel is csiszolhatod, hogy rusztikus hatást érj el – ebben az esetben nem kell feltétlenül színtelen alapot választanod, játssz nyugodtan a színekkel.

Amennyiben krétafestéket választottál, bizonyos felületeken hagyhatod natúr is, így kihasználva elsődleges funkcióját. Azonban a könnyebb tisztítás és a praktikusság jegyében érdemes a felületekre rákenni egy réteg viaszt, waxot. Ezzel vízlepergetővé teheted. A fényes lakk ebben az esetben azért nem tanácsos, mivel az fényessé teszi a felületet, elvéve így a krétafesték különleges mattságát.

A Life.hu tippje

Egy ekkora munka során az összevisszaság szinte megengedhetetlen. Fontos, hogy mindig minden kéznél legyen, és az sem szerencsés, ha elkallódnak a szerszámok, festékek és egyéb eszközök. Célszerű tehát egy helyen tárolni mindent, ebben pedig praktikus segítségedre lehet egy gurulós szerszámos szekrény, mely szinte mindent elnyel, és még a nők is könnyen mozgathatják.
A fényes vagy selyemfényű lakkot egy rétegben vidd fel, hogy kopásállóvá tedd a bútort Forrás: Shutterstock

Mielőtt nekilátsz régi vagy megunt bútorod felújításának, érdemes konkrét tervet összeállítani, valamint pontosan kiválasztani az elérni kívánt stílust. Máskülönben a befektetett energia, idő és pénz nem fog megtérülni, és csalódás érhet. Ezért pedig kár lenne, hiszen csodás érzés, amikor a kezeid között válik valami újjá, valami olyanná, amelyre régóta vágysz.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

Húzd magadra a munkásnadrágot! - Nők és a lakásfelújításhttp://www.life.hu/otthon/20180729-huzd-magadra-a-munkasnadragot-nok-lakasfelujitas.htmlAnnak, aki már próbált szakember találni kisebb, vagy akár nagyobb lakásfelújítási munkák elvégzésére, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szinte a lehetetlennel próbálkozott. Mit tehetünk hát, mi nők egy ilyen helyzetben? Megcsináljuk magunk. OtthonOrigoEgy kis alapterületű, egyterű lakás bravúros megoldással – Videóhttp://www.life.hu/otthon/20190106-egy-egyteru-kis-alapteruletu-lakas-belsoepiteszeti-bravur.htmlEgy kis alapterületű lakás kialakítása valódi kihívást jelent. A belsőépítészeket egy-egy ilyen projekt kreatív és újító megoldásokra ösztönzi, hogy a magas szintű kényelem és stílus elérése egy korlátozott alapterületen is megvalósíthatóvá váljon. A következőkben egy ilyen apró lakást mutatunk. OtthonOrigoÁlomotthonok – Családi ház átalakítása a Római-partonhttp://www.life.hu/otthon/20181227-alomotthonok-csaladi-haz-atalakitasa-a-romai-parton.htmlIsmét egy hazai otthon, amely a régi alapokra egy csodásan megújult belsőt kapott, hála a Geppetto belsőépítészeti irodának. A következőkben végigkövetheted egy családi ház átalakítását, melyet Tas Fruzsina senior belsőépítész tervező, projektvezető álmodott meg. OtthonOrigo2018 legszebb és legkreatívabb hazai otthonaihttp://www.life.hu/otthon/20181216-iden-ezeken-a-hazai-magyar-alomotthonokon-dobbentunk-le.htmlA magyar belsőépítészek és építészek munkáját mindig is nagyra becsültük. Épp ezért az általuk megálmodott és megvalósított hazai álomotthonokkal rendszeresen találkozhatsz az oldalunkon. A következőkben az idei év három legnépszerűbb ilyen típusú otthonát hoztuk el. OtthonOrigoHázak a homályzónából - Eszement építészeti és kivitelezői megoldások - Fotók http://www.life.hu/otthon/20181119-eszement-epiteszeti-es-kivitelezoi-megoldasok-hazakon-fotok.htmlAhogy arról korábban már írtunk, annyira nehéz jó szakembert találni ma Magyarországon, hogy sokan különböző „szakiképző" tanfolyamon sajátítják el a lakásfelújítás praktikáit. Nos, a következő képeket elnézve, lehetséges, hogy erre egyre többen fognak vállalkozni. OtthonOrigoCsillogjon zölden a ház – Öko tisztítószerek házilaghttp://www.life.hu/otthon/20181116-csillogjon-zolden-a-haz-kornyezetbarat-tisztitoszerek-hazilag.htmlA környezettudatosságnak igenis jelen kell lennie az életünkben. A vegyszerekből összekutyult tisztítószerek ugyan hatékonyak, de drágák, körülményes a tartásuk – hogy se kisgyerek, se háziállat ne érhesse el őket. Szinte minden foltra és szennyeződésre van egyszerű módszer; keverj te is házilag ökotisztítókat. Mutatjuk, miként. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.