Takarítási kisokos: ezek a legfontosabb szabályok a szakértők szerint

Forrás: Thinkstock -
takarítás szabály otthon szakértő wc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden háztartásnak megvan a kialakult ritmusa, és egészen valószínű, hogy ez nem egyezik a szakértői ajánlásokkal, már ami a takarítást, eszközök, ruhák tisztán tartását illeti. Íme, egy összeállítás arról, mikor kellene és mennyit porszívózni, mosni, takarítani stb.

Mi a helyzet a törülközőkkel?

Az a jó, ha minden családtagnak van legalább öt törülközője, ugyanis a szakértők szerint három használat után cserélni kellene, ha nagyon higiénikusak akarunk lenni. A fürdőszobai klíma ugyanis remek táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának, így a törülközők használat nélkül is egyre mocskosabbak lesznek. Minimum 40 fokon érdemes őket mosni.

Kiderült, hány használat után kell törülközőt cserélni

Sokkal gyakrabban kellene cserélni a törülközőt, mint ahogy ezt általában tesszük: erre jutottak a kutatók. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Mikor kell ágyneműt cserélni?

Átlagosan körülbelül 16 naponta cserélnek az emberek ágyneműt, ami nem jó, nagyon nem. A szakértők szerint ugyanis hetente kellene, hiszen minél később cseréljük, annál több elhalt bőrdarabka és mindenféle dolog kerül az ágyba, ami a testünkről ledörzsölődik – idézi az ajánlást a Szeretlek Magyarország.

Búcsú a vécékefétől

A vécékefe egyes szakértők szerint ördögtől való, igazi baktériumtenyészet, ezért vannak, akik a házuk közelébe sem engednének ilyen eszközt. Szerintük az a legjobb, ha vécépapírral és gumikesztyűvel végezzük a takarítást, másnak pedig szilikonból készült, sörték nélküli tisztítóeszköze van erre a célra.

Ez az eszköz egyes szakértők szerint maga az ördög Forrás: Thinkstock

Portörlés és a fürdőszoba takarítása

Mindkettőt legalább hetente el kellene egyszer végeznünk a szakértők szerint, de ahol kisgyermek is van, ott hetente többször is.

Az eszközök takarításáról se feledkezzünk meg

A rongyokat és minden egyebet, amivel takarítunk, is kell tisztítani. Mikroszálas kendők használatát javasolják, amiket 60 fokon, mosógépben is ki lehet mosni, vagy forró, hipós vízbe áztatva – minden takarítás után.

A tavaszi nagytakarítás 5 legutálatosabb része

A takarítás – főleg az emberpróbáló tavaszi nagytakarítás – valószínűleg senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, és abban is biztosak vagyunk, hogy a takarításon belül mindenki tudna mondani legalább egy olyan procedúrát, amit kifejezetten gyűlöl. Nos, mi a következőkben összegyűjtöttük a nagytakarítás öt legutálatosabb részét. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Macska- és kiscica-tulajdonosok, figyelem! – A legszuperebb kaparófa-variációk egy helyenhttp://www.life.hu/otthon/20190220-macska-es-kiscica-tulajdonosok-figyelem-kaparofa-variaciok-egy-helyen.htmlA macskatartásnak megvannak a maga kötelezettségei. Míg a kutyákat naponta minimum kétszer el kell vinni sétálni, a cicáknak is vannak speciális igényeik, melyeket ha nem elégítesz ki, a bútoraid láthatják kárát. OtthonOrigoEgy anyuka szerint a borotvahab megszünteti a kellemetlen pisiszagot a vécébenhttp://www.life.hu/otthon/20190221-egy-anyuka-szerint-a-borotvahab-megszunteti-a-kellemetlen-pisiszagot-a-veceben.htmlEgy ausztrál nő elárult egy bizarr trükköt: borotvahabbal űzi ki a kellemetlen pisiszagot a vécéből. OtthonAFPKonMari takarítási módszer, avagy szabadulj meg a felesleges dolgoktól otthonhttp://www.life.hu/otthon/20190218-konmari-takaritasi-modszer-avagy-szabadulj-meg-a-felesleges-dolgoktol-otthon.htmlTe is úgy érzed egy-egy nagytakarítás után, hogy a tisztaság mellett nyertél némi rendet is, de ez a rend gyakran elrejtett dolgokból, kacatokból, porfogókból és felesleges tárgyakból áll? Nos, akkor a KonMari-módszer™ – ami a takarítás, a rendrakás, az otthonunk rendszerezésének egyfajta újragondolása – neked való. OtthonOrigoEladó Eleanor Roosevelt egykori luxusotthona: 3,7 milliárd forintért dobták piacrahttp://www.life.hu/otthon/20190219-elado-eleanor-roosevelt-egykori-luxusotthona-37-milliard-forintert-dobtak-piacra.htmlKözel 4 milliárd forintért dobták piacra az Eleanor Roosevelt egykori otthonaként szolgáló ingatlant. A New York egyik legjobb környékén, az Upper East Side-on lévő épület igazi luxusotthont rejt. Less be az ajtók mögé! OtthonOrigoHáláld meg a munkáját – Mosogatógép-tisztítás lépésről lépésrehttp://www.life.hu/otthon/20190218-halald-meg-a-munkajat-mosogatogep-tisztitas-lepesrollepesre.htmlA mosogatógépre egyfajta áhítattal tekintünk; csak betesszük az ebéd/vacsora utáni káoszt, majd kis idő múlva szinte ránk szakad a tisztaság émelyítő csodálata. Igen ám, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csodagépet is illik rendszeresen és megfelelően tisztítani, ha továbbra is élvezni akarjuk ezt az időt, energiát spóroló és manikűrt kímélő háztartási gépet. OtthonOrigoRekordáron, 110 millió euróért kínál egy monacói villát a Sotheby'shttp://www.life.hu/otthon/20190216-rekordaron-110-millio-euroert-kinal-egy-monacoi-villat-a-sothebys.htmlRekordot jelentő 110 millió euróért (35 milliárd forintért) kínál eladásra egy monacói villát a luxusingatlanokra szakosodott Sotheby's International Realty ügynökség. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.