[origo]
Nyomtatás

Sokmagos répatorta
2008. október 22., szerda, 13:07


 


Hozzávalók:
1 maréknyi mazsola, 1 db narancs, 120 ml étolaj, 12 dkg búzaliszt, 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 db tojás, 15 dkg barnacukor, 28 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg vegyes olajosmag-keverék (pl. diákcsemege), 1 csipet só

A tetejére: 10 dkg natúr krémsajt, 3-4 evőkanál porcukor, fél citrom reszelt héja és leve

Elkészítése:
Reszeljük le a megmosott narancs héját egy tányérba, a levét facsarjuk ki. Szórjuk a mazsolát egy kis tálba, öntsük rá a narancslevet, majd forraljuk fel. Hagyjuk addig állni, míg a mazsola ki nem hűl.

Tegyük a lereszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba, csorgassuk rá az olajat, üssük hozzá a tojásokat, és szórjuk rá a barnacukrot. Ízesítsük sóval, az őrölt fahéjjal, a reszelt narancshéjjal és a beáztatott mazsolával. Fakanállal az egészet jó alaposan keverjük össze. Egy kis tálba mérjük ki a liszteket, tegyük hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és az olajos magvakat, utána kanállal keverjük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kis adagokban dolgozzuk bele a répás masszába a lisztes-magos keveréket. Öntsük a tésztát egy kiolajozott és liszttel meghintett kuglófformába, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon 40-50 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, borítsuk ki egy nagy tányérra.

A mázhoz tegyük a szobahőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd elektromos keverővel keverjük tíz percig, míg habos nem lesz. Ha elkészült, kanalazzuk a kihűlt torta tetejére, majd vágjuk fel cikkekre a süteményt. Mellé kanalazhatunk a maradék krémsajtból.

Diákcsemege helyett használhatunk vegyesen tök-, és napraforgómagot, diót, mandulát vagy mogyorót.


(Kaldeneker György receptjei)