Ha nem tudod, milyen a bőrtípusod, a kencéiddel többet ártasz, mint használsz

arcápolás, tudatos bőrápolás, bőr, fiatal nő, bőrtípus
Shutterstock -
tudatos bőrápolás bőrtípus arcápolás
Te tisztában vagy vele, milyen bőrtípussal rendelkezel? Ha bizonytalan vagy és semmiképpen sem akarsz mellélőni, és ezáltal fokozni a bőrproblémákat, akkor ismerd meg részletesebben az egyes bőrtípusok jellemzőit, és találd meg a sajátodat.

Manapság már rengeteg információ és kozmetikum áll a rendelkezésünkre, amelyek ugyannyira könnyítik, mint nehezítik a helyzetünket a bőrápolás terén. Könnyű elhamarkodottan besorolni a bőrt a száraz, zsíros vagy vegyes kategóriába, és emiatt hibásan megválasztani a kezelésére szolgáló arctisztítókat, krémeket és egyéb kozmetikumokat. Fontos, hogy tisztában legyünk, az egyes bőrtípusok jellemzőivel, mert ezek ismeretében sokkal könnyebben találhatjuk meg a sajátunkat.

Normál bőrtípus

A normál bőr szinte problémamentes: nem fénylik a felesleges zsírtól, de nem is húzódik a szárazságtól, mivel zsír- és víztartalma egyensúlyban van. Így aztán pattanások sem keletkeznek rajta, időnként legfeljebb az orr környékén egy-két mitesszer. Külsőre is tökéletes állapotban van: tapintása bársonyos, pórusai zártak, és üde, egyenletes színnel rendelkezik.

A normál bőr esetében állapotának fenntartása a cél. Emellett azért is érdemes törődni vele, mert idősebb korra szárazzá válhat.

Kombinált bőrtípus

A vegyes bőrtípus a leggyakoribb hazánkban. Ez a típus hajlamos zsírosodásra, fénylő külsőre a T-vonalban, tehát a homlok egészétől az orr vonalán át az állig. Itt mitesszerek is megjelenhetnek. Az arc többi része viszont szárazabb, ilyen az orca, az arccsont, és a halánték.

Fontos, hogy tisztában legyünk, az egyes bőrtípusok jellemzőivel 

A legfontosabb, hogy egyensúlyt teremtsünk a szárazabb és a zsírosodásra hajlamos területek között. Ezért a kozmetikumok megfelelő használatával magunk is végezhetjük, de a legjobb, ha kozmetikus segítségét is kérjük, akár már a krémek, arctisztítók kiválasztásánál.

Száraz bőrtípus

A száraz dehidratált bőrtípus felszíne tapintásra érdes, látványra színtelen, nem túl rugalmas, ami miatt idő előtt jelennek meg rajta a ráncok is. Gyakoriak rajta a sötét színű mitesszerek. Előfordulhat, hogy zuhanyzás, mosakodás után a bőr húzódik, viszket, irritálódik. Vízhiányos bőrt okozhatnak olyan kozmetikumok, melyek elvonják a nedvességet, de szerepet játszhat a kialakulásában a túlzott napozás vagy szoláriumhasználat, a kemény víz és a dohányzás is. 

A vízhiányos bőr esetében nagyon fontos a folyadékpótlás, a bőr vízmegtartó képességének javítása. A magasabb páratartalom, megfelelő kozmetikumok és bizonyos vitaminok is segítenek ebben.

Zsíros bőrtípus

A zsíros bőrtípus esetében a bőr olajosan fénylik, és tapintásra is zsíros, síkos érzetű. Tág pórusok jellemzik, lágyan ülő mitesszerekkel, az állon és az orr körül halvány hajszálerekkel. Ennek a bőrtípusnak az esetében a faggyú olajsavtartalma magasabb a normálisnál, ami nemcsak a zsíros érzetért felelős, hanem a mitesszerekért is.
Jó hír azonban, hogy ez a bőr nagyon rugalmas, és az öregedés jelei is csak viszonylag későn jelennek meg rajta. Kialakulásának hátterében állhat a mozgásszegény életmód, túl fűszeres ételek gyakori fogyasztása, nem megfelelő kozmetikum használata, de ugyanakkor örökletes tényezők is befolyásolják.

A magas olajsavtartalmú faggyú miatt nehezen lélegzik a bőr, ápolására ezért is érdemes odafigyelni, de a mitesszerek száma is csökkenthető némiképp egy kis odafigyeléssel. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.