Sztárok, akiket elvesztettünk 2012-ben

halál a nap cikke színésznő színész sztár énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év vége mindig a visszatekintés ideje, ezért a Life.hu nem feledkezett meg az idén elhunyt művészekről sem. Szellemi örökségük méltóképpen bizonyítja, hogy nevük soha nem merül feledésbe.  

1. A 20. század legcsodálatosabb hangja - Etta James

A hatszoros Grammy-díjas soul-legenda már jó ideje küzdött súlyos betegségekkel, amikor január 20-án végleg feladta az életért való küzdelmet. A világhírű amerikai blues és r&b énekesnő legismertebb slágerei olyan sztárokat inspiráltak, mint a néhai Janis Joplin és Beyoncé Knowles. Etta James rendkívül viharos magánéletet élt, és a sok fájdalom adott neki erőt ahhoz, hogy intelligensen és szépen énekeljen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. "Egy művész arra használja az alkotást, hogy elmeneküljön a valóságból" - Robin Gibb

A Bee Gees együttes alapítója legendás slágereivel olyan nyomot hagyott a popzene történetében, ami soha nem fog eltűnni. Az ikonikus hangú énekes testvéreivel együtt több mint 200 millió lemezt adott el világszerte, és 1997-ben bekerültek a Rock 'n' Roll Hírességek Csarnokába. Robin Gibb utolsó évében lázasan dolgozott első komolyzenei munkáján, a Titanic Requiemen, ám a tragédia 100. évfordulóján kómába esett, és sajnos nem érhette meg a darab premierjét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

3. A diszkózene ikonikus alakja - Donna Summer

Donna Summer mindig tudta, hogyan mozgassa meg az embereket a táncparketten. A '70-es évek szupersztárja volt az első olyan előadóművész, akinek három egymást követő albuma is első helyen végzett a Billboard listán. Ellentétben más diszkócsillagokkal, az amerikai énekesnő fénye soha nem halványult el, és hihetetlen tehetségének köszönhetően mindig képes volt a megújulásra. A csodálatos hangú szexbálvány május 17-én hunyt el otthonában.

AFP
AFP

4. A hiphop fehér úttörője, aki történelmet írt - Adam Yauch

A kultikus Beastie Boys frontembere három éven keresztül küzdött a rákkal, majd 47 évesen örökre eltávozott. Az amerikai hiphoptrió mára klasszikusnak számító albumaival a szupersztárok között van, ám azt már kevesebben tudták "MCA"-ről, hogy lelki boldogságát a karitatív tevékenységekben találta meg. Halálakor a dalai láma szóvivője azt mondta, hogy a tibeti nép örökké emlékezni fog az ő szentségére.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

5. A filmzenék koronázatlan királynője - Whitney Houston

Az amerikai popdívát február 11-én élettelenül találták Los Angeles-i hotelszobájában. A sikeres soul-énekesnő viharos válása óta súlyos drog- és alkoholproblémákkal küszködött. A többszörös Grammy-díjas énekesnő gyönyörű és utánozhatatlan hangja a botrányok miatt sokszor feledésbe merült, ám csodaszép balladái örökké élnek a szívünkben.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

6. "A könyörtelen texasi olajmágnás" - Larry Hagman

Larry Hagman, a TV-sorozatok egyik legikonikusabb figurája kitörölhetetlen nyomot hagyott a szórakoztatóipar történetében. A rajongók szerették gyűlölni olyannyira, hogy a Dallas újraindításakor a veterán színész ismét eljátszhatta a gátlástalan Jockey Ewing figuráját. A 81 évesen elhunyt Hagman támogatta a hátrányos helyzetű gyermekeket, és a nevével fémjelzett alapítvány szlogenje nem más, mint ez: "A gonosz jót tesz."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

7. Az erotikus filmek nagyasszonya - Sylvia Kristel

"Emmanuelle", a fiatal és bájos diplomatafeleség hedonista karaktere a '70-es években egészen új színfolt volt a moziban: a film erotikus jelenetei nagy szenzációt keltettek, ezt követően vált az "Emmanuelle" minden idők legsikeresebb francia produkciójává. Sylvia Kristel a szoftpornó nemzetközi csillaga volt, ám életét beárnyékolták a kábítószer- és alkoholproblémák, valamint a kudarcra ítélt szerelmi ügyek. A 60 éves holland származású színésznőt október 18-án álmában érte a halál.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

8. Az indiai szitárvirtuóz - Ravi Shankar

A világhírű kortárs zeneszerző a '60-as évek hippizenéjének emblematikus alakja volt, aki túllépett a kulturális akadályokon, és kinyitotta az indiai zene kapuját a nyugati közönség számára. Az Oscar-díjra is nominált zenei géniusz pályafutása során olyan előadókkal dolgozott, mint George Harrison, Jan Garbarek és Yehudi Menuhin. Rossz egészségi állapota ellenére november elején közösen állt színpadra szintén szitárművész lányával, ám tehetségét másik lánya, Norah Jones is örökölte. Ravi Shankar nyolc évtizeden át ívelő fényes karriert követően 92 éves korában távozott az élők sorából.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

9. Az érzéki haj kreátora - Vidal Sassoon

A brit sztárfodrász neve az elmúlt 50 évben kiérdemelte a divatvilág legelismertebbjét, aki pályafutása során olyan híres vendégekkel büszkélkedhetett, mint Ava Gardner, Liz Taylor vagy Rita Hayworth. Vidal Sassoon a '60-as években új dizájnt teremtett, és kreatív vágási technikákkal ügyfelei hajviseletét geometriai formákban alakította át. Minden idők egyik legkreatívabb művésze 84 éves korában hunyt el.

AFP
AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.