Nem a méret a lényeg? A brit királyi családnál igen! Ezt árulja el róluk a magasságuk

Forrás: Getty Images/Indigo/Max Mumby -
személyiség Kate Middleton Meghan Markle brit királyi család Vilmos herceg magazin magasság Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi családban nemcsak a magas rangok számítanak, hanem a magasságnak is nagy jelentősége van. Most eláruljuk, hogy a királyi család tagjai milyen magasak és milyen előnyük, vagy éppen hátrányuk származik ebből.

III. Károly király

III. Károly király 178 cm, Kamilla királynő 173 cm, ami azért érdekes, mert ugyanilyen magas volt Károly első felesége, Diana hercegnő is. A The Society Pages egyik cikke szerint a nyilvános megjelenésekkor komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Károly úgy nézzen ki, mintha Dianánál felett állna, hogy megfeleljen annak az elképzelésnek, hogy a férfiaknak magasabbaknak kell lenniük a feleségüknél.

"Amikor Károly és Diana együtt jelentek meg a nyilvánosság előtt, úgy állították be őket, hogy úgy látszódjon, mintha Károly lényegesebben magasabb lenne a feleségénél" – magyarázta Lisa Wade, a Los Angeles-i Occidental College professzora.

Diana és Károly eljegyzése napján úgy állították be őket, hogy úgy látszódjon, mintha Károly lényegesebben magasabb lenne Forrás: Insider

Vilmos herceg

Vilmos herceg a királyi család egyik legmagasabb tagja 190 cm-es magasságával. Trónörökösként ez egy nagyon jó adottság, erről Linda A. Jackson, a Michigani Állami Egyetem pszichológia professzora fejtette ki a gondolatait:

"A magasabb férfiakról azt gondolják, hogy magasabb státusszal, erősebb vezetői képességekkel rendelkeznek, szakmailag sikeresebbek, mint az átlagos magasságú vagy alacsony férfiak."

Vilmos herceg a királyi család egyik legmagasabb tagja 190 cm-es magasságával Forrás: AFP/Richard Pohle

Kate Middleton

Cambridge hercegnője 175 cm magas, közel 8 cm-el magasabb, mint Meghan Markle, és 12 cm-el magasabb, mint az átlag brit nők. Szakértők szerint a háromgyermekes édesanya igazi példakép: külseje mindig kifogástalan, ehhez társul a magassága, ami kellő önbizalmat ad neki ahhoz, hogy megnyerő legyen a kisugárzása a külvilág számára.

"Egyértelműen bizonyítható, hogy a magasság befolyásolja, hogyan érezzük magunkat bizonyos társadalmi helyzetekben. Ennek értelmében a magasabb emberek magabiztosabbnak, erősebbnek érzik magukat alacsonyabb társaiknál" – tette hozzá Daniel Freeman oxfordi klinikai pszichológus.

Szakértők szerint a háromgyermekes édesanya igazi példakép Forrás: AFP/Liam Mcburney

György herceg

György herceg óriási népszerűségnek örvend nemcsak hazájában, de szerte az egész világban. Magasságát tekintve egyértelműen az édesapjára ütött, nő, mint a gomba, 9 éves, de már most 160 cm magas. Nem kizárt, hogy termetével még az édesapját is felül fogja múlni.

A BBC Science Focus tanulmánya szerint a férfiak soha nem lesznek alacsonyabbak az anyjuknál, mivel a nők általában 15 éves korukig nőnek, ehhez képest a férfiak 18 éves koruk körül érik el a végleges magasságukat. De ha György véletlenül édesanyja magasságát örökli, akkor sem kell leghátul kullognia a tornasorban.

György herceg 9 éves, de már most 160 cm magas Forrás: MTI/EPA/PA pool/Jonathan Brady

Harry herceg

Harry herceg sem az alacsony termetű emberek táborát erősíti, 185 cm-es magasságával csupán néhány centiméterrel marad le a bátyjától. Szakértők szerint Harry magas termete egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a külvilág számára egy könnyed, közvetlen és szimpatikus ember benyomását keltse.

Azt már említettük: szakértők is igazolták, hogy a magas emberek nagyobb önbecsüléssel, önbizalommal rendelkeznek az alacsonyabb termetűeknél. Fontos hozzátenni, hogy a szó szoros értelmében „mások lenézése" is magabiztosabbá teheti az embereket. Hasonlóan, ha mások „felnéznek rájuk" az erőt, büszkeséget ébreszt a magas emberekben.

Harry herceg 185 cm-es magasságával csupán néhány centiméterrel marad le a bátyjától Forrás: AFP/Justin Tallis

Meghan Markle

A 38 éves sussexi hercegnő mindig nagyon csinos és elbűvölő, ám 168 centiméterével a szűk királyi család tagjai közül a legalacsonyabb. Harry és közötte általában sugárzik a harmónia, ami a szakértők szerint annak is köszönhető, hogy a kettejük között lévő magasságkülönbség megfelel a társadalmi konvencióknak, miszerint egy férfi mindig legyen magasabb a nőnél.

Egy tanulmány nemrég kimutatta, hogy a nők akkor a legelégedettebbek, ha a partnerük körülbelül 8 cm-rel magasabb náluk. Ez Harry és Meghan esetében 1 cm híján egyezik is.

A 38 éves hercegnő mindig nagyon csinos, ám 168 centiméterével a szűk királyi család tagjai közül a legalacsonyabb Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.