2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Fizetségért cserébe csábította el a későbbi feleségét az 55 éves Javier Bardem

UK Premiere of The Little Mermaid - London, Javier Bardm
Northfoto - Empics Entertainment
hollywood javier bardem Penelope Cruz születésnap
Válogatott sportoló volt, metálzene segítségével tanult meg angolul, ő lett az első Oscar-díjas spanyol színész, és gyerekkori álma volt a gonoszkodás. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 55. születésnapját ünneplő nagyszerű spanyol filmszínész, Javier Bardem kapcsán.

Igazi színészdinasztiába született

Javier Bardem ősei már a 19. században is neves színészek voltak, a 20. század során pedig a felmenői fontos szerepet játszottak a spanyol színházi és filmes életben. Az egyik ágon a nagyszülei mindketten színészek, az egyik nagybátyja filmrendező (Juan Antonio Bardem), az anyja színésznő (Pilar Bardem), utóbbival több filmben játszottak együtt.

Válogatott sportoló volt

A családi háttérből fakadóan már gyerekkora óta szerepelgetett színpadon és kamerák előtt, de sokáig nem tudta eldönteni, hogy tényleg ezt a hivatást válassza-e. Közben festészetet tanult, és dolgozott kidobóemberként, íróként, kétkezi munkásként, sőt sztriptíztáncosként is. A sportkarrierje pedig egészen a spanyol válogatottságig vitte rögbisként.

Pénzért csábította el a későbbi feleségét

A színészi karrierje a kilencvenes évek elején indult be igazán a Bigas Luna rendezővel készített három közös filmmel. A Lulú, Aranyhere és Sonka, sonka alkotta trilógiából az utóbbiban egy olyan macsót alakított, aki pénzért vállalja el Penélope Cruz karakterének elcsábítását. A két spanyol filmcsillag ekkor még csak szakmai és baráti kapcsolatba került egymással, de másfél évtizeddel később a Vicky Cristina Barcelona forgatásán már egymásba is szerettek, és azóta is egy párt alkotnak, immár két csemetével.

Metálzene segítségével tanult meg angolul

A zúzós, kemény metálzenéket kedveli, és amikor a nemzetközi színészi karrierje elkezdődött, akkor az AC/DC dalainak és dalszövegeinek segítségével tanult meg angolul. Az AC/DC mellett a másik nagy kedvence a Pearl Jam.

Nem Istenben hisz, hanem Al Pacinóban

Katolikus neveltetést kapott, de később agnosztikus lett belőle. Ha erről kérdezték, akkor sokáig azt az aranyköpést sütötte el, hogy ő nem Istenben hisz, hanem Al Pacinóban. Egészen addig, amíg egy nap csörgött a telefonja, és a vonal másik végén Al Pacino volt, aki ismeretlenül is felhívta Bardemet, hogy gratuláljon neki a Mielőtt leszáll az éjben nyújtott alakításáért.

Ő lett az első Oscar-díjas spanyol színész

A filmes karrierje csúcsára a Nem vénnek való vidék révén jutott fel, amiben egy nagyon furcsa frizurával rendelkező titokzatos bérgyilkost alakított ellenállhatatlan módon. A Coen testvérek filmjében nyújtott alakításáért elnyerte az Oscar-díjat is, ami se előtte, se azóta nem sikerült egyetlen spanyol férfi színésznek sem.

Gyerekkori álma volt a gonoszkodás

„Tizenegy vagy tizenkét éves lehettem, amikor a szüleim elvittek moziba egy James Bond-filmre. A Holdkelte volt az, én pedig egy pillanat alatt rajongóvá váltam. A legjobban azonban a főgonosz, Jaws nyűgözött le, elképesztő figurának találtam” – nyilatkozta abból az alkalomból, hogy végül ő is eljátszhatott egy főgonoszt a Skyfall című James Bond-filmben.

Csak filmen láthatod vezetni

De akkor sem ő vezet igazából. Ugyanis sohasem tanulta meg azt a dolgot, nincsen jogosítványa, ami a magánéletében nem okoz túl sok problémát, de a forgatásokon megoldandó feladatot jelent a háttérstábnak.

Nem tartja magát színésznek

„Az egyetlen dolog, amihez értek, az a színészkedés. De ettől még nem megy nekem ez olyan könnyen, sőt. Valójában kimondottan félénk vagyok, még ha ez nem is látszik rajtam” – nyilatkozta erről. Nem is szereti magát színésznek hívni, sokkal inkább szórakoztatóipari szakmunkásként gondol magára.

Épp ezen a héten érkezik a mozikba

Nemrég még A kis hableány élőszereplős változatában láthattuk őt Triton királyként a moziban, február 29-től pedig érkezik a vásznakra a Dűne második része, amiben ismét a sivatagi törzsfőnök Stilgart alakítja. De a közeljövőben szerepelni fog Brad Pitt egyelőre még cím nélküli Forma 1-es filmjében is, valamint Frankenstein szörnyét is eljátssza egy új feldolgozásban.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.