Oscar-esélyes filmzenék 2024-ben: lehet, hogy köztük van az idei kedvenc számod

Barbie mozi Ryan Gosling Los Angeles
AFP -
zeneszerző Oscar-gála Oscar-díj betétdal filmzene
Az Oscar-díjért nemcsak a legjobb színészek és filmek indulnak versenybe minden évben, hanem a zeneszámok is. A legjobb filmzenék írói között van pályakezdő és régi, nagy hírű zeneszerző is, míg a betétdalok közé a Barbie két slágere is bejutott.

Az idei 96. Oscar-gálán a legjobb eredeti filmzene kategóriába öt filmet jelöltek idén, míg a legjobb eredeti betétdalok közé csak négy film zenéi jutottak be. A díjátadón fellép Ryan Gosling, előadja a legjobb eredeti dal Oscar-díj esélyes dalát, a Barbie „I'm Just Kent”.

Legjobb eredeti filmzene

Az American Fiction zenéjét Laura Karpman (Orion Pictures/Amazon MGM Studios) készítette Elena Pinderhughes  fuvolaművésszel. Karpman 2020-ban Primetime Emmy-díjat nyert, és most először indul Oscar-díjért.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) című film zenéjét John Williams (Disney) zeneszerző szerezte, aki ezzel a filmmel már 54 jelölést tudhat magáénak, melyből ötöt eredeti dalért meg is nyert. Jelenleg ő a legtöbb jelölést kapott élő személy az Oscar-díj történelmében. A rekordot Walt Disney tartja, akit 59-szer jelöltek Oscar-díjra. Ez a Jones-sorozat ötödik és egyben utolsó része.

A Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) zenéjét  a tavaly augusztusban, 80 évesen elhunyt Robbie Robertson (Apple Original Films/Paramount Pictures) írta, aki posztumusz kapott Oscar-díj jelölést a legjobb eredeti filmzene kategóriában. Ez volt a 12. és egyben utolsó Martin Scorsese-film, amelyen dolgozott. A filmben szerepel Lily Gladstone, aki az első indián színészjelölt az Oscar-díjátadón.

Az Oppenheimer film zenéjét Ludwig Göransson (Universal) szerezte, aki ezzel a filmmel megnyerte az idei Grammy-díjat. Legutóbb pedig 2019-ben a Fekete Párduc című film zenéjéért Golden Globe-díjat nyert.

A Szegény párák (Poor Things) című film zenéjét Jerskin Fendrix (Searchlight Pictures) zenész szerezte, aki ezelőtt még soha nem dolgozott filmen. Mi több, Yorgos Lanthimos rendező sem dolgozott korábban zeneszerzővel. A jelölés meghozhatja Fendrixnek az első Oscar-díjat.

Legjobb eredeti betétdal

A Flamin' Hot: Egy pikáns sikertörténet (Flamin’ Hot (Hulu/Searchlight Pictures) betétdala a „The Fire Inside, melyet Diane Warren zeneszerző írt és Becky G adta elő. Warrent eddig 14 alkalommal jelölték díjra, és tavaly egy tiszteletbeli szobrot vehetett át. Idén a 15. jelölésével ő tartja a legjobb eredeti betétdal előadójának a rekordját. A film címe kétféleképpen is értelmezhető. Egyrészt arra az égető érzésre utal, amit a túl sok Flamin' Hot Cheetos (a film alanya, Richard Montañez által kitalált chips) elfogyasztása okoz. De ez a „belső tűz” utalhat a belső lendületre is, amivel Warren bőségesen rendelkezik.

A Barbie (Warner Bros.) című film két betétdala is bejutott a kategóriába, ezek közül az egyik az I’m Just Ken,” melyet Mark Ronson  és Andrew Wyatt írt. Greta Gerwig blockbustere az első olyan film a hét évvel ezelőtti Kaliforniai álom (La La Land) óta, amelynek két legjobb dal-jelöltje is van. 


Az Amerikai szimfónia (American Symphony) betétdala az „It Never Went Away,” melyet Jon Batiste és dan Wilson készített. Batiste, aki 2021-ben a Lelki ismeretek (Soul) című animációs filmjéért elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat. A Semisonic-os Wilson korábban Adele-lel, Taylor Swifttel és a The Chicksszel is írt már zenét.

A „Wahzhazhe (A Song for My People),” a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) című film betétdala, melyet Scott Geroge írt. Ő az első indián őslakos, akit az Osage Tribal Singers-szel Oscar-díjra jelöltek a legjobb eredeti dal kategóriában.

A Barbie című film másik betétdala a „What Was I Made For?,” melyet Billie Eilish és a FINNEAS együttes szerzett. Ez a dal konkrétan azért készült, hogy a Barbie-film egyik csúcsdala legyen, ráadásul elnyerte az idei Grammy-gálán az év dalának járó díjat. A testvérpárnak ez a második jelölése, miután 2022-ben a "No Time To Die" című James Bond-számukkal már nyertek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.