A legjobb stresszoldó technikák

Forrás: Thinkstock -
pihenés relaxáció meditálás módszer stressz táplálkozás stresszkezelés stresszoldás sport technika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mindennapi élet elkerülhetetlen része a stressz, amely egészséges határokon belül maradva jobb teljesítményre ösztönöz bennünket – ezt nevezik pozitív stressznek. A stressz akkor válik ártalmassá, ha tartósan fennáll, állandó nyomás alatt tart, és meghaladja a szervezet megküzdési képességét. Néhány egyszerű, ám hatékony módszerrel azonban bárki könnyen elejét veheti a negatív stressz romboló hatásainak.

Keresd meg a kiváltó okot!

Az első és legfontosabb lépés a stressz leküzdéséhez, ha átgondolod, pontosan mi is okozza a benned lévő állandó nyomásérzést és feszültséget. Túlhajszoltad magad mostanában? Akkor

tanulj meg végre nemet mondani,

és fordíts több időt a pihenésre, regenerálódásra.

Felborult a mindennapi egyensúlyod? Húzz határvonalat, és próbálj meg minden életterületedre megfelelő időt és energiát szánni. Komolyabb gondok (például egy családtag, egy barát elvesztése) esetén érdemes felkeresned egy szakértőt, aki segíthet átbillenteni ebből a lelkiállapotból.

Forrás: Thinkstock

Tanulj meg relaxálni!

Fontos megtalálni az egyensúlyt a hétköznapokban is. Az egészséges életmódhoz és lelkiállapot fenntartásához nélkülözhetetlen az elegendő alvás és az aktívan eltöltött pihenés is.

Ügyelj arra, hogy egy-egy húzósabb időszak után időt szánj a feltöltődésre,

tervezd be ezekre az időszakokra a nyaralásodat, a szabadságodat, vagy egyszerűen csak szánj egy hétvégét arra, hogy csak magaddal foglalkozol, megnézel egy jó filmet, vagy kikapcsolódsz egy jó könyv társaságában. Érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát, ilyen lehet például a légzésgyakorlat, a gondolati utazás, a progresszív izomlazítás vagy akár a jóga is.

Forrás: Thinkstock

Meditálj!

Érdemes beiktatni a mindennapjaidba a meditálás gyakorlatát, amely által javíthatod a közérzeted, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatsz, valamint a stresszhelyzeteket is hatékonyabban tudod kezelni.

Keress egy nyugodt helyiséget, csendesítsd el az elmédet, koncentrálj a légzésedre, közben pedig tudatosan kezdd el kiüríteni magadból a negatív energiákat.

A legjobb, ha naponta, de legalább hetente sort kerítesz a meditálásra.

Forrás: Thinkstock

Oldható a stressz szexszel?

A szex jót tesz a testünknek, az elménknek, és a stressz-szintünket is kedvezően befolyásolja - vélekedik a világhírű szexterapeuta, Jessie Fano, akinek érveit a rendszeres lepedőgyűrögetés mellett korábban itt gyűjtötte össze a Life.hu.

A sport jótékony hatása

Nem csupán az alakodat formálhatod vele, hanem a lelkednek is jót tesz a rendszeres mozgás. Akár futsz, úszol, táncolsz vagy otthon tornázol, biztos lehetsz benne, hogy oldódni fog a benned felgyülemlett feszültség.

Mindennek tudományos alapja van:

sportolás közben olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek által nyugodtabbnak, boldogabbnak érzed magad.

Nem utolsósorban a koncentrációt igénylő mozgásformák közben az agy is teljesen kikapcsol, így a probléma helyett valóban saját magadra tudsz figyelni.

Forrás: Thinkstock

Táplálkozz tudatosan!

A nem elegendő és rossz élelmiszerek fogyasztása hiányállapotokat okozhat a szervezetedben, így pedig semmi meglepő sincs abban, ha mindennek következtében nem tudod kezelni a stresszesebb helyzeteket sem.

Add meg tehát a testednek azokat a szükséges tápanyagokat, hogy teljesíteni tudjon:

fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat, olajos magvakat és egészséges tejtermékeket, és igyekezz kerülni a gyorséttermek kínálatát, az édességeket, a sós nassolnivalókat. Innivalók esetében részesítsd előnyben a tiszta vizet, esetleg a cukrozatlan teákat. Ügyelj arra, hogy szervezeted megkapja a helyes működéséhez szükséges vitaminokat (mint például az immunrendszer erősítéséért felelős C-vitamint), ásványi anyagokat (mint a magnézium, amelynek hiánya izomgörcsöt, idegességet és ingerlékenységet okozhat) és nyomelemeket (ezek közé tartozik a vas, a cink és a jód például).

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Stressz esetén a szervezeted igénybevétele fokozódik, megnő a magnéziumszükséglete, ezzel együtt pedig csökken a magnéziumszintje, ami akár ennek a fontos ásványi anyagnak a hiányához is vezethet.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.