izzadás praktika kánikula izzadásgátló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Süt a nap, sehol egy felhő, még egy gyenge szellő sem fújdogál. Nem csoda, hogy ömlik rólad is a víz. Az izzadás ellen azonban számos dolgot tehetsz. Ha megfogadod egyszerű, de nagyszerű tanácsainkat, a verejtéknek végre búcsút mondhatsz.






Thinkstock
Thinkstock



A jéghideg italokkal is csínján kell bánnod, ha könnyen leizzadsz. A szervezetednek ugyanis először fel kell melegítenie a hűvös üdítőt, mielőtt feldolgozza. És persze ez izzadással jár... Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden nap minél több folyadékot fogyassz, például szobahőmérsékletű vizet vagy gyógyteát. Hiszen az izzadással a szervezet vizet veszít, amit pótolni kell.

Ezen kívül jobb, ha lemondasz az alkoholról, a kávéról és a dohányzásról is, ezek ugyanis szintén fokozzák a verejték kiválasztását.

Rendszeres edzés

A test sokkal többet profitál a rendszeres testmozgásból, mint gondolnád. Ha eltűnik a súlyfelesleged, kevésbé izzadsz majd. A fogyás ugyanis automatikusan csökkenti a nedves kellemetlenséget. Ha sportolsz, könnyebben dolgozod fel a stresszt, nem verejtékezel annyira. De ez még nem minden, ha hetente többször mozogsz, megerősödsz, edzettebb leszel, kevésbé fáradsz ki és ezzel is csökkentheted az izzasztó helyzeteket. A tested ugyanis megszokja, hogy csak akkor verejtékezzen, ha muszáj. És egyre ritkábban érez majd a szervezeted erre kényszert.

Thinkstock
Thinkstock



De nemcsak a kondizás, az aerobik, a futás vagy a bringázás segít a verejtékezés enyhítésében, hanem az olyan kiegyensúlyozott mozgásformák is, mint például a jóga. Ha erősödik a külső és belső egyensúlyérzéked, jobban megbirkózol a feszültséggel, így kevesebb izzasztó szituációba keveredsz. Ha mégis stresszhelyzettel kell szembenézned, akkor jobban meg tudod őrizni a türelmedet és a hidegvéredet. Ha pedig a bizonytalanság vagy a bizonytalanságot okozó kérdések váltják ki nálad a verejtékezést, akkor a meditatív aerotréning vagy az autogén tréning a te műfajod. A gondolatok jól irányított ereje ugyanis a legtöbb ember számára megnyugtató hatással bír. Ha pedig relaxált és magabiztos vagy, nem izzadsz.








Thinkstock
Thinkstock



A dezodorok akkor fejtik ki a lehető legjobban a hatásukat, ha fürdés vagy zuhanyzás után használod. Mindig miután alaposan, szárazra törölted magadat. Ha illatos deót használsz, ne felejtsd el a parfümök esetében ajánlott aranyszabályt: a kevesebb néha több.

Természetes megoldások

Ha szeretsz házi szerekkel kísérletezni, próbáld ki a zsályát mint izzadásgátlót. Ehhez nem kell mást tenned, mint két héten keresztül minden nap igyál meg egy liter zsályateát. De a gyógynövény tartalmú kapszula is jelentős javulással kecsegtet. A tölgyfalevélből vagy a zsurlóból készült főzet is hatásos erős verejtékezés ellen, de ezt csak külsőleg használd. Ha hetente kétszer zuhanyzás előtt ecetes vízbe áztatott szivaccsal törlöd át magadat, sokkal kevésbé izzadsz majd. A kellemetlen illatú verejték ellen van természetes megoldás. Egyszerűen csak hetente kétszer önts a fürdővizedbe egy liter natúr paradicsomlevet és ebben áztasd magadat 10-15 percig, majd alaposan zuhanyozz le.

Tipp! A legszebb virágmintás ruhadarabok és kiegészítők! Nézd meg képgalériánkat!


Csak semmi műszál!







Foltok ellen







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.