fiatalság egészség szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nőnek az életében eljön a pillanat, amikor szembesülnie kell azzal, hogy az idő bizony eljárt felette. De rajtunk múlik, hogy ez a pillanat minél később köszöntsön be. Ha betartod az alábbi tíz jó tanácsot, még sokáig fiatalnak érezheted magad a bőrödben, és a környezetedet is átverheted pár évvel.

Thinkstock
Thinkstock


1. Szabadidődben játssz stratégiai játékokat. Agytornázz!

Nemcsak a test, de bizony a szellem karbantartása is elengedhetetlen. A Sudokuval, a Scrabble-lel vagy egy kis keresztrejtvény-fejtegetéssel agyunkat is frissen tarthatjuk. Már napi néhány percnyi agytorna is sokat számít.

2. Használj fogselymet!

Mindössze napi két perc, mégis nagyon hasznos. Banálisnak tűnhet, de komoly betegségek is megelőzhetőek a fogközök alapos tisztításával. Sokkal komolyabbak, mint például a fogszuvasodás. A legújabb kutatások szerint a parodontális betegségben szenvedők között kétszer annyi a szívbeteg. Korábban pedig már számtalan tanulmány rávilágított a fog- és szájbetegségek valamint a stroke közötti kapcsolatra. De a rossz szájhigiénia növeli a koraszülések kockázatát is. Szóval nem éri meg elhanyagolni. Érdemes a fogselymet mindig magadnál tartani, a táskádban vagy akár a kocsidban.

3. Vedd halkabbra a fülhallgatót!

A hallásunk megőrzése nem kis feladat, hisz alig van olyan idős ember, akinek tökéletes lenne a füle. Amit tehetsz, hogy egy kis odafigyeléssel megpróbálsz nem rontani a helyzeten. A lehető legkisebb hangerőre állítsd a fülhallgatót, miközben kedvenc zenéidet hallgatod. Minél halkabban hallgatod, annál később kezdesz el süketülni.

4. Mozogj rendszeresen!

Érdemes minden nap beiktatni egy kis fizikai aktivitást. Jót tesz a testnek és a léleknek is. Kutatások bizonyítják, hogy azokat, akik rendszeresen sportolnak, ritkábban sújtja például Alzheimer-kór, szív- és érrendszeri megbetegedés, székrekedés, csontritkulás, vagy épp álmatlanság. A rendszeresen sportolók között kevésbé fordulnak elő daganatos megbetegedések, lelki problémák vagy szexuális étvágytalanság. Már napi 10 perc is csodákat művelhet. Akár egy esti séta a háztömb körül.

5. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és Omega-3 zsírsavban, valamint kálciumban dús ételeket!

A friss zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amelyek gátolják az agysejtek és az idegrendszer öregedését. Akárcsak az Omega-3 zsírsavban gazdag ételek, mint például a lazac, a tonhal, a dió. A tej vagy a joghurt pedig nagyszerű kálciumforrás. A csontritkulás megelőzésében óriási szerepük van.

6. Igyál naponta legalább 2 liter ásványvizet!

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a szervezet számára. A bőröd is sokkal szebb lesz, és kevésbé ráncosodsz majd, ha sok vizet iszol. A hosszan tartó vízhiány számtalan betegség kialakulásához vezethet. Mindig legyen nálad víz, és kortyolgass belőle sűrűn. Meglátod, nemcsak jobban fogsz kinézni, de jobban is fogod magad érezni.

Thinkstock
Thinkstock


7. Kizárólag C-vitamin tartalmú hidratáló krémet használj!

A rugalmatlan, vékony, száraz bőr nyilvánvaló jele az öregedésnek. Előbb-utóbb mindenki arcára kiülnek a ráncok, csak az nem mindegy, hogy ez mikor következik be. C-vitamin tartalmú krémekkel késleltetheted ezt a folyamatot, a C-vitamin ugyanis serkenti a kollagéntermelést.

8. Használj fényvédő arckrémeket!

Nem lehet elég korán kezdeni a ráncok elleni védekezést. Manapság számos olyan hidratáló krém létezik, amely fényvédő is egyben. Praktikus, mert csak egy mozdulat és arcbőröd nemcsak hidratált lesz, de a napfénytől is kellően védett.

9. Aludj eleget!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy legalább 8 órát alhat rendszeresen. Sőt a legtöbben hajlamosak vagyunk inkább az alvásidőnkből elcsípni internetezésre, olvasásra, tévézésre, vagy épp a barátainkkal való csevegésre. Ezek a tevékenységet természetesen örömet okoznak nekünk, azonban nem pótolják az alvást. Kutatások igazolják, hogy a hosszan tartó kialvatlanság magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, elhízáshoz, depresszióhoz, szellemi leépüléshez vezethet. Évekkel megrövidítheti az életünket.

10. Ne dohányozz!

A dohányzás nemcsak a tüdődet károsítja, de a bőrt is rendkívüli módon öregíti. Egy dohányos ember bőre mindig sokkal öregebbnek néz ki. A választás a te kezedben van!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.