nemi átalakító műtét a nap cikke nemi identitás sportoló transzneműség Balian Buschbaum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van az úgy, hogy kilóg a lóláb, vagy más egyéb. Számtalanszor látunk képeket átoperált emberekről, akik úgy döntöttek, életüket inkább férfiként vagy nőként folytatják tovább. Valahol azonban mindig hibádzik valami: a testalkat nem olyan, a hang, esetleg a mozdulatok árulkodók. Balian Buschbaum viszont tökéletes. Kifejezetten vonzó férfi lett a sportolónőből.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!

Balian 1980. július 14-én született Ulm városában, Németországban. Születési neve: Yvonne Buschbaum. Neme: nő.

Kislányként teljesen átlagos volt, bár saját visszaemlékezései szerint a többi gyerek hamar kiszúrta, hogy valami nem teljesen stimmel vele. Túl fiús volt a többi kislányhoz képest, de ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a szülei. Ő viszont érezte, fékezhetetlen erő buzog benne. Míg más kislányok babáztak, vagy később, az iskolai szünetekben egymással fecsegtek, addig Yvonne folyton mozgott, tele volt energiával. Eszébe sem jutott a lányok között lenni, inkább a fiúkkal rohangált és minden rosszban benne volt. Hamar sportolni kezdett: egy ideig karatézott, majd atletizált, végül rátalált a rúdugrásra. Mindig is őszintén csodáltam a rúdugrókat - talán a tériszonyom miatt. Azonnal izzadni kezd a tenyerem már akkor is, ha csak arra gondolok, milyen lehet 4-5 méter magasban tekeregni. Yvonne nálam ezerszer bátrabban állt a dologhoz, nem borzongott a gondolattól, hanem egyenesen vonzotta. Életét ettől kezdve a versenysportnak és a profi sportkarriernek szentelte.

Tipp! Lépj be a Lifefashion virtuális próbafülkéjébe, próbálj és vásárolj a fotelből!

Még Yvonne-ként 2002-ben Kattints a képre a galériáért!

18 éves korára már a nemzetközi mezőnyben versenyzett. 1998-ban bronzérmet szerzett a budapesti Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig már aranyéremmel térhetett haza a Lettországban rendezett junior Európa-bajnokságról. Sikert sikerre halmozott, a 2000-es sydney-i olimpián 6. helyezést ért el. Élete legnagyobb ugrása 4,7 méter volt, amit 2003-ban szülővárosában, Ulmban sikerült elérnie. Úgy tűnt, minden sínen van, minden tökéletesen halad az életében. 2007. november 21-én Yvonne azonban váratlanul feladta a karrierjét és bejelentette a visszavonulását. Minden idők tízedik legjobb rúdugrónője volt ekkor.

Ahogy az a régi fotókon is jól látszik, Yvonne sosem volt az a kifejezetten nőies alkatú nő, amit egyrészt a profi sportnak, másrészt viszont valószínűsíthetően a genetikának is köszönhet. Azt mondja, pubertáskora idején még elég felemás volt a teste: se nem lányos, se nem fiús. A sport miatt viszont hihetetlenül megizmosodott és maszkulin formát öltött. Ezzel együtt a nemi identitása is kezdett összekuszálódni. Nőként nem a férfiakra vágyott, hanem a nőkre - de férfiként. Már aktív sportolói éveiben is férfinadrágot hordott inggel, nőkkel folytatott szerelmi viszonyt, sőt, egy hosszabb kapcsolata is volt. Több évig élt együtt szerelmével, de nem mint nő a nővel, hanem mint férfi a nővel - bár ez kívülről nem így látszott. Megvolt mindene: siker, karrier, barátok, mégsem volt boldog. Azt mondja, azért döntött az operáció mellett, mert hiba történt, amikor született: nem női testet kellett volna kapnia, ez csak tévedés volt, amit neki kellett korrigálni.

Forrás: balian-buschbaum.de
Forrás: balian-buschbaum.de

Kattints a képre a galériáért!

Felkereste édesanyja egy barátját, aki szakértője a nemi átalakító műtéteknek, hogy segítsen neki belekezdeni a bonyolult műtétsorozatba. 2007-ben bejelentette visszavonulását, őszintén felvállalva, milyen változások előtt áll. Az eleinte kissé sokkolt rajongótábora hamar magához tért, több száz biztató levelet és e-mailt küldtek Yvonne-nak, amelyekben biztosították, hogy elfogadják döntését és továbbra is mellette állnak.

Hat tesztoszteroninjekció és jó pár műtét várt rá. A hormonoktól hirtelen tíz kilót hízott, elmélyült a hangja, szőrösödni kezdett, megváltozott a teste, és megnőttek az amúgy is alaposan kidolgozott izmai. A műtétek során eltávolították a női nemi szerveket, a mellét, alkarja bőrét felhasználva pedig férfi nemi szervet és heréket is műtöttek neki. Bár nem látok be a kulisszák mögé, azt kell mondjam, hogy jó munkát végeztek az orvosok. A műtétekkel egy időben Yvonne megváltoztatta a nevét Balianra a Mennyei királyság című film főszereplője után, aki a történet szerint mindenét elveszíti, majd teljesen új útra lép, ahol megtalálja önmagát, a tudást és a boldogságot. A filmben Balian szerepét egyébként a jóképű Orlando Bloom játssza, lehet, ez is közrejátszott a névválasztásban kicsit. Egy biztos: elnézve Balian Buschbaum jelenlegi külsejét, sokszor kell magamat emlékeztetnem, hogy ő egy nő. Volt valamikor.

Számtalanszor láthatunk hasonló átoperált embereket, arra azonban csak ritkán gondolunk, milyen az élet számukra a szürke hétköznapokban. Például milyen törvények vonatkoznak rájuk? A frissen nővé operált Sarah Margaret azért kérte 2006-ban az Európai Bíróság segítségét, hogy elérje: végre női jogok illessék meg. 65 éves kora helyett 60 évesen akart nyugdíjba menni, ahogy a többi nőtársa is. Az Ausztráliában élő Norrie May-Welbynek viszont sikerült egy nagyon cifra státuszt kieszközölnie magának. Férfiként született, de 28 évesen nővé operáltatta magát, majd ez sem tetszett neki, abbahagyta a hormonkezelést, és úgy-ahogy visszaoperáltatta magát. Így esett, hogy ő lett, 2010-ben hivatalosan is, a világ első semleges nemű embere. Képzelem, milyen fejtörés lehet az okmányirodában már akkor is, ha egy egyszerű űrlapot kell kitöltenie.

Forrás: balian-buschbaum.de
Forrás: balian-buschbaum.de

Kattints a képre a galériáért!

Amerikában egyébként körülbelül 300 ezer transzszexuális él, akik nem tudnak megbarátkozni a nemükkel. Többségük gyerekkora óta küzd az érzéssel: jó a lélek, de nem a jó testben. Közülük sokan Balian útjára lépnek felnőttként, és megváltoztatják a nemüket. Brazíliában már jó pár éve teljesen ingyenesek ezek a nemi átoperálások azoknak, akik betöltötték a 21. évüket, és akik a műtétet megelőző két évben részt vettek pszichológiai felkészítésen. Egyszer beszélgettem egy sráccal, aki lány szeretett volna lenni. Ő mesélte, hogy nagyon át kell rágnia a dolgot, mielőtt dönt, mert sokan vetnek véget az életüknek egy-egy ilyen műtét után. Többnyire azok, akik nem készültek fel rá kellően. Egy dolog elképzelni, hogy milyen lehet az élet másik testben, és más a valóságban átélni. Sokan nem is biztosak benne, hogy valóban ezt akarják. Ha viszont egyszer bizonyos dolgokat megbolygatnak, sosem kaphatják már vissza az eredeti testüket.

Balian szerencsés. Pontosan tudta, mit akar, véghezvitte, és mára boldog ember. Nem félt nyíltan felvállalni a döntését, bátran megvívta a harcot önmagával, a környezetével, de ma már boldogan, mosolyogva dedikálja az életéről, harcáról szóló könyvét. Balian története azért tanulságos, mert azt mondja nekünk: ha nem tetszik valami az életedben, fogd magad és változtass! Ő elég bátor volt hozzá, a végeredményt elnézve pedig azt mondom: nő legyen a talpán, aki megmondja, hogy egykor ő is az volt.

A világ első szupermodelljehttp://www.life.hu/szepulj/20120822-takacs-nora-twiggy-a-vilag-elso-szupermodelljenek-elete-es-karrierje.htmlA nő, akinek a stílust köszönhetjük - Coco Chanel útja a sikerhezhttp://www.life.hu/szepulj/20120815-coco-chanel-divattervezo-stilusikon-elete-es-utja-a-sikerhez.htmlA tornászlány, aki nem adta fel az álmait - Kerri Strug drámája az olimpiánhttp://www.life.hu/szepulj/20120808-kerri-strug-amerikai-olimpiai-bajnok-tornasz-serulese-1996ban-az-atlantai.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.