Tönkreteszik bőrünket a kedvenc kozmetikumaink?

méreg testápoló arckrém egészség szépség káros kozmetikum bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy az érzékeny, problémás bőrödről a természetes alapanyagokból álló arcradírod is tehet? A Life.hu összegyűjtött néhány összetevőt, amivel nem árt vigyáznod.

Csak óvatosan a bőrradírokkal!

Különösen csábítóak a természetes alapanyagokat, így barackot, diót tartalmazó bőrápoló készítmények, ám nem árt vigyázni velük. Amellett ugyanis, hogy mélyen tisztítanak, és megszabadítanak az elhalt hámsejtektől, fel is sérthetik a bőröd. Ezek a készítmények ugyanis nemcsak barackot vagy diót tartalmaznak - maradva a fenti példánál -, de azok magja, héja is belekerülhet a termékbe. Még ha szabad szemmel nem is látod ezeket, az apró darabok felsérthetik a bőröd, radírozás közben apró vágásokat ejtve rajta. Ezek a láthatatlan sebek elegendő méretűek ahhoz, hogy rajtuk keresztül a baktériumok bejussanak a bőrbe, kipirosodást, gyulladást okozva. Meglepően hangzik, de a felnőttkori akné és az érzékeny bőr gyakran ezeknek a népszerű készítményeknek a következménye.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Aggasztó hatású, rákkeltő összetevők

Bár egyre inkább elérhetők a biokozmetikumok az átlagos méretű pénztárcával rendelkezők számára is, még mindig számos termékkel találkozni a drogériákban, melyek összetevői között megtalálni az aggodalomra okot adó anyagokat. Ezek egyik csoportját képezik a parabének, melyek tulajdonképpen tartósítószerként funkcionálnak, és melyeket érdemes kerülni - a kozmetikumok összetevői között a methylparaben, ethylparaben, propylparaben vagy butylparaben szavakat keresd.
A parabének befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, ezáltal zavarokat okozva a szervezet hormonháztartásában. Rákkeltő hatást is tulajdonítanak ezeknek az anyagoknak, miután néhány kutató mellrákból vett mintában parabéneket fedezett fel.

Hasonlóan veszélyes anyagok az emulgeáló szerek, melyek károsítják a bőr küllemét, ám még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok melléktermékét, az 1,4-dioxánt is tartalmazzák a kozmetikumok: ennek az anyagnak ugyanis szintén rákkeltő hatást tulajdonítanak. Ezt általában nem tüntetik fel az összetevők között, de vélhetően jelen van a termékben, ha a következő szavak szerepelnek a csomagoláson:

- polyethylene
- polyethylene glycol (PEG)
- polyoxyethylene
- -oxynol végződésű szavak
- -eth végződésű szavak (például ceteareth)

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Idő előtti öregedésért felelős anyagok

Sok arcradír, tusfürdő, testápoló és egyéb krém tartalmazza a már említett emulgeáló szereket. Ezeknek a szerepe, hogy segítenek elegyíteni az olyan, egymásban nem oldódó anyagokat, mint amilyenek a víz és olaj alapú összetevők. Az emulgeáló szereknek köszönhető többek között, hogy a tusfürdődet nem kell mindegy egyes használat előtt alaposan felráznod, hogy használható állapotba kerüljön. Eme előnyös tulajdonság azonban eltörpül a hátrányuk mellett: amikor a tápláló olajok felszívódnak a bőrben, a víz pedig vagy felszívódik vagy elpárolog, az emulgeáló szer hátramarad. Ennek következménye az egyre szárazabb bőr, és mint tudjuk, a dehidratáltság öregedéshez vezet. Ha el akarod kerülni az emulgeáló szereket, ne használj olyan terméket, melynek összetevői között megtalálni a stearate, steareth, polysorbate, cetearyl és ceteareth szavakat.

Részesítsd előnyben a természetest!

Váltsd ki a bőrradírt és a testápolót azáltal, hogy olívaolajat keversz össze tengeri sóval, és ezzel dörzsölöd át kíméletesen a bőröd. A só anélkül távolítja el az elhalt hámsejteket, hogy felsértené a bőröd, míg az olívaolaj bársonyos védőréteget képez rajta. Arcradírként használj élesztőt egy kevés langyos tejjel elkeverve: a pakolást hagyd megszáradni a bőrödön, majd dörzsölgesd le, és langyos vízzel mosd át az arcod. Használj természetes szappanokat tusfürdő helyett, például tisztálkodj kecsketejes szappannal.

Íme Magyarország legszebb nője bikinibenhttp://www.life.hu/szepulj/20121218-konkoly-agi-a-miss-universe-hungary-bikiniben-a-las-vegasi.htmlNem elégedett a súlyával a nádszálvékony Anne Hathawayhttp://www.life.hu/szepulj/20121217-nem-elegedett-sulyaval-a-nadszalvekony-anne-hathaway.html5 perces smink későn kelőknek - Lépésről lépésrehttp://www.life.hu/szepulj/20121214-5-perces-smink-keso-keloknek-lepesrol-lepesre.htmlSzexi fehérneműk kerekded modellekenhttp://www.life.hu/szepulj/20121212-gok-wan-divattervezo-plus-size-modelleknek-tervez-szexi-fehernemuket.htmlFelismerhetetlen a népszerű műsorvezető - Elképesztő fotókhttp://www.life.hu/szepulj/20121211-iszak-eszter-felismerhetetlen-a-becrew-atalakitocsapat-fotoin.htmlCsinos lehet egy nő 42-es méret fölött is?http://www.life.hu/szepulj/20121210-csinos-ruhak-42es-meret-folott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.