Testrészeid árulkodnak életkorodról!

életkor szépség testrész bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idő múlását elsőként a szemkörnyéken, a dekoltázson és a kézfejen érzékelhetjük. Bemutatunk néhány ideális megoldást a kritikus területek kezelésére!

Az öregedés első jeleit az arcbőrön megjelenő ráncok formájában várjuk, holott az évek múlása elsősorban olyan testtájakon hagy nyomokat, amelyre sokan nem is gondolunk. Lássuk, melyek testünk azon gyenge pontjai, amelyek komoly karbantartásra szorulnak, még mielőtt elindul az öregedés visszafordíthatatlan folyamata!

iStockPhoto
iStockPhoto

Kézfej

Testünk első számú kritikus pontja, amely bizony kendőzetlenül felfedi életkorunkat, az a kézfej. Ezen a területen az egyik legvékonyabb és legérzékenyebb a bőr, ráadásul már 25 éves korunk környékén elkezd lekopni a felületéről az ún. hidrolipid réteg, az idő haladtával pedig folyamatosan veszít nedvességtartalmából, valamint rugalmasságából, így szép lassan az egész hámréteg papírszerűvé vékonyodik, és megjelennek a felületén a különböző öregedési és pigmentfoltok. Gondoljunk csak bele, mi mindennek vannak kitéve kezeink nap mint nap. Szinte minden feladatot kezeinkkel végzünk, folyton sérülések érik a házimunka során, egyfolytában vegyszerekbe és allergizáló anyagokban nyúlkálunk, nyáron kitesszük a veszélyes UV-sugaraknak, télen pedig olykor még a legnagyobb mínuszokban is otthon felejtjük a kesztyűnket. Nem csoda hát, ha a kézbőrünk pillanatok alatt elárulja életkorunkat. A folyamat lelassításához építsük ki kezünk védelmi vonalát!

Első és legfontosabb, hogy minden vegyszeres tevékenységnél, beleértve egy szimpla mosogatást is, használjunk gumikesztyűt!
A folyamatos hidratálás rutinná kell, hogy váljon. Hidratáljuk kézfejünket minden kézmosás után vitaminokban és glicerinben gazdag krémmel.
Lehetőleg válasszunk olyan kézápolót, amely tartalmaz aloe-, kamilla- és bodzakivonatot. Míg az első kettő bőrpuhító és gyulladáscsökkentő hatása miatt fontos, az utóbbi az öregedés késleltetéséért felel.
Természetesen mit sem ér a sok krémezés, ha kitesszük a kezeinket a kemény fagyoknak. A kézfej bőrének legádázabb ellensége a téli hideg, ezért mostantól eszünkbe ne jusson puha, meleg kesztyű nélkül útra kelni!
Olykor ajándékozzuk meg magunkat egy paraffinos kézápolással a manikűrösnél. Csodákat fog művelni!

Nyak és dekoltázs

Az állunk vonalától lefelé irányuló terület, vagyis a nyak, a dekoltázs és a váll vonala szintén kitüntetett figyelmet érdemelne, itt ugyanis hatványozottabban ellenünk dolgozik az idő. A nyak és dekoltázs vonala rendkívül érzékeny terület, mivel szinte egyáltalán nem tartalmaz faggyúmirigyet, és mivel a felső hámréteg alatt nincs zsír, amely védelmet nyújtana, nagyon gyorsan képes a kiszáradásra. A mellre és dekoltázsra természetesen a hormonváltozások is erőteljes hatást gyakorolnak, a ciklus során, esetleg terhesség és szoptatás alatt a mell tágul, majd összeesik, a gravitáció előnytelen hatásairól pedig már ne is beszéljünk. A nyak és dekoltázs területét nem elég csupán egy egyszerű testápolóval karbantartani, speciális ápolásra van szükség!

A tisztítás, tonizálás és hidratálás kötelező hármasa ne csupán az állunk vonaláig tartson, vegyük kezelésbe ezt a területet is. Elsőként finoman törölgessük át a nyak és dekoltázs vonalát is az arcunkra használt lemosó tejjel vagy habbal, majd tonikkal.
Semmi esetre se dörzsöljük és radírozzuk durván ezt a területet, mert ezzel csak jobban elősegítjük a ráncosodást!
Testápoló helyett használjunk speciális dekoltázskrémet! Ma már számtalan bőrfeszesítő krém létezik kifejezetten erre területre, amelyek védelmet nyújtanak, ápolják, kisimítják, feszesítik, nyugtatják és regenerálják a bőrt, no és persze megelőzik a ráncok kialakulását. Krémezzük szorgalmasan a nyakat, a kulcscsontot, a melleket és mellek közötti háromszöget, ám a mellbimbót minden esetben kerüljük ki!
Amennyiben egyelőre nem tudunk befektetni hasonlóba, hidratáljuk ezt a zónát is az arckrémünkkel.

Hetente egyszer vigyünk fel gazdagon ápoló maszkot a nyak és dekoltázs területére! Léteznek tégelybe zárt varázsszerek, ám készíthetünk mi magunk is pakolást. Erre a zónára a leghatékonyabbak a búzacsíra- és szőlőmagolajból készített pakolások. Vásároljunk a bioboltokban kapható olajok egyikéből, langyosítsuk kissé fel, majd dolgozzuk bele finoman a nyak, a kulcscsont és a dekoltázs vonalába. Ezt követően tekerjünk magunk köré folpackot ,és arra még kívülről egy réteg meleg vízbe mártott, kicsavart törölközőt. Így a pórusok kitágulnak, és mélyen magukba zárják a tápanyagokat. 20 perc elteltével kicsomagolhatjuk magunkat, ha pedig még maradt némi felesleg a bőr felszínén, azt egy száraz törölközővel itassuk fel.

Szemkörnyék

Az idő múlását lelkünk tükre árulja el a leginkább. A szem alatti táskák vagy sötét karikák, a puffadt szemhéj és apró szarkalábak már 25 éves korunk környékén felüthetik a fejüket, ha nem vigyázunk. A szemkörnyéki bőr a lehető legvékonyabb, ezért meglehetősen érzékeny, ráadásul az itt található elasztikus rostok a kor előrehaladtával már nem termelődnek újra. Az életkorral együtt a szemkörnyék izmai lazulnak, elvesztik rugalmasságukat, és a bőr szépen megereszkedik. De léteznek olyanok is, akiknél nem a megereszkedett bőr okoz problémát, hanem például a sötét, olykor kékes karikák. Ez utóbbi oka, hogy a túl finom és vékony bőrre az oxigénhiányos vér kékes árnyalatot vet. Noha a korrektor csodákra képes, a szem körüli területen komplex ápoló hatóanyagok szükségesek egészen speciális összetételben!

A szemhéjat és szem alatti finom bőrt soha ne dörzsöljük! Használjunk kétfázisú szemfestéklemosót, amely egyetlen mozdulattal távolítja el még a vízálló szempillaspirált is, ráadásul ápolja és felpuhítja a szem körüli bőrt.
A szemkörnyék területére soha ne használjuk az arckrémünket, ez ugyanis ún. úszó olajokat és zsírokat tartalmaz, amelyek könnyen érzékenységet válthatnak ki ezen a területen.

Minden reggel és este használjunk olyan szemkörnyékápolót, amely ideális megoldást jelenthet egyedi problémáinkra. A bőrtápláló szemrevalók feltöltik a bőrt, segítik a nedvesség megtartását, javítják a keringést, így még a korrektornál is hatékonyabban világosítják a szem körüli területet. A legtöbb szemkörnyékápoló már olyan bőrrokon zsíranyagokat tartalmaz, amelyek segítik a bőr optimális zsírtartalmát biztosítasni, miközben az aktív hatóanyagok fokozzák a bőr rugalmasságát, és javítják a feszességét.
Ha reggelente arra ébredünk, hogy a szemünk alatt puffadt a bőr, válasszunk gél formájú szemkörnyékápolót, tartsuk a hűtőszekrényben, majd a hűsítő gélt masszírozzuk el finoman a területen.
Az öregedés késleltetésére legjobbak az antioxidánsokat, valamint E- és C-vitamint tartalmazó termékek.
A szemkörnyék nem az a bőrfelület, amelyen érdemes konyhában pepecselt pakolásokkal próbálkozni. Noha az interneten számtalan receptötlet kering, egy-egy általunk vegyített kencével többet árthatunk, mint gondolnánk. A szemkörnyék fokozottabb allergiás reakciókat válthat ki, mint a többi bőrfelület.

Tipp: A fiatalság megőrzését támogassuk meg belsőleg is! Bár elcsépelten hangzik, ám bőrünk szempontjából sem elhanyagolható, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk, hogy csökkentsük a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását, és szervírozzunk tányérunkon minél több biológiailag aktív anyagot, vagyis nyers zöldséget, gyümölcsöt, valamint élelmi rostot. Ezen kívül fogyasszunk minél több tengeri halat, az ételeket pedig főként roston sütve, grillezve vagy párolva készítsük!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=7VRhotjgKMlHto3i

Ha tudni akarod, hogy életviteled mennyire öregít, és hogy fogsz kinézni 20-30 év múlva, akkor nézd meg a Ki öregszik hamarabb című sorozatunkat február 10-től minden hétköznap 18:30-kor a LifeNetwork műsorán!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Mutasd a a csillagjegyed, megmondom, miben vagy tehetséges!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20101206-mutasd-a-a-csillagjegyed-megmondom-miben-vagy-tehetseges.htmlSminkelj, mint egy hollywoodi díva!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20101206-sminkelj-mint-egy-hollywoodi-diva.htmlGörbe orr, széles arc, erős áll? Tüntesd el sminkkel!http://www.life.hu/szepulj/smink/20101129-gorbe-orr-szeles-arc-eros-all-tuntesd-el-sminkkel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.