Hajfestés a terhesség alatt - Igen vagy nem?

Forrás: Thinkstock -
hajfesték méreganyag szépségápolás hajfestés szépség kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan vannak, akik azért, mert babát várnak, még nem szeretnék elhagyni magukat. Ilyenkor különösen fontos, hogy a háromszorosára dagadt boka, a hatalmas has és a puffadt végtagok mellett legalább a frizurád rendben legyen. A hajfestés azonban az egyik legmegosztóbb kérdés, amivel a kismama a terhessége elején szemben találhatja magát. Akkor most szabad festeni, vagy sem? Ha nem, miért? Ha igen, akkor mivel?

Néhány héttel ezelőtt rácsodálkoztunk az éppen babát váró műsorvezető, Dombóvári Vanda hajára. A mindig mosolygós tévés szőke haját - valószínűleg a terhessége miatt - jó ideje nem festi, így látványos lenövése van. A Life.hu kíváncsi volt arra, vajon mennyire elavult vagy mennyire van érvényben az a szabály, mely szerint a terhesség alatt nem szabad hajat festeni, mert a festékanyagból származó kemikáliák felszívódnak a kismama bőrén keresztül a véráramba és károsítják a magzatot. Úgy tudjuk, hivatalosan még mindig nem bizonyították, hogy a hajfesték káros a magzatra. Viszont egyetlen olyan átfogó vizsgálatról sem tudunk, amelynek során hajfestéket használó és nem használó kismamák gyermekeit vizsgálják tíz vagy tizenöt éven keresztül, hogy van-e bármilyen kimutatható különbség közöttük.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Alexandr Dubovitskiy

Az orvosokat, nővéreket és a fodrászokat megosztja a téma. Az általunk megkeresett szakértő, Czinki Herbert, a Hajas Szalonok egyik fodrásza szerint az 1900-as évek első felében még valóban léteztek olyan hajfestékek, amelyeket nem ajánlott volna, de az egyre szigorodó EU-szabályozások miatt ma már egyre kevesebb káros anyag van a különböző kozmetikai termékekben. Szerinte a kismamák nyugodtan festethetik a hajukat, mert a hajfesték nem szívódik fel a fejbőrön keresztül, így nem kerül a véráramba se. Amire oda kell figyelni, hogy a kellemetlen szagok ne zavarják meg a terhes nőt, mert abból akár kellemetlen rosszullét is kialakulhat. A szakember azt tanácsolja, hogy könnyen szellőztethető térben fess vagy festess hajat, hogy véletlenül se kelljen beszívnod a festékszagot. Amit semmiképp sem ajánl, az a henna, mert aki a hennázás után oxidációs hajfestéket használ, annak szó szerint elfüstölhet a haja. Az oxidációs hajfesték reakcióba lép a hennával és hőképzés indulhat, kevésbé súlyos esetben pedig az történhet, hogy a hajunk aranyszőke helyett például zöld színben pompázik.

Vannak, akik a fenti véleménnyel csöppet sem értenek egyet. Azt állítják, a festékekben található káros anyagok felszívódnak a véráramba, de ez olyan csekély mennyiség, ami nem biztos, hogy károsítja a babát. A konzervatív orvosok, védőnők, de még a szépségiparban dolgozók között is van olyan, aki szerint nem érdemes hajat festeni a terhesség és a szoptatás alatt.

Éva, a kisfia 4 hónapos:

"A hajfestésről sok mindent hallani, ki ezt mondja, ki azt. Persze a kozmetikai ipar azt erősíti, hogy semmi baj nem lehet, de ha így volna, nem csökkentenék a kutatási eredmények révén évről évre az egyes összetevők mennyiségét, s nem látna napvilágot egyre több olyan értekezés, amely a rákkeltő anyagokat boncolgatja. Én is a szépségiparban dolgozom, és évről évre egyre többen jönnek hozzám azzal, hogy egyik napról a másikra allergiásak lettek. Korábban mindenféle hajszínem volt már a narancstól a lilán át egészen a feketéig bezárólag. A terhességem előtt egy-két hónappal leálltam a hajfestéssel, annak ellenére, hogy nem hiszem, a hajfesték önmagában ludas lenne bármiért is. Azt azonban gyanítom, hogy a hajfestés is szerepet játszik a saját, vagy a gyermekeink allergiás reakciójának kialakulásában. Hogy fogom-e még festeni a hajamat? Minden bizonnyal, de hogy mikor és mivel? A szoptatás után talán hennával, vagy valami olyan készítménnyel, aminek kedvezőbb az összetétele. A terhességem előtti ösztönös döntés mára egyre tudatosabb életvitelt eredményezett: igyekszem minden káros dologtól megszabadulni. Nem vagyok biomániás, csak szeretem a természetet és szeretnék még sokáig a gyermekem mellett maradni."

A legtöbb fórumon azt javasolják a kismamáknak, hogy próbáljanak köztes megoldást választani: az első trimeszterben (az első 12 hét) például hanyagold a hajfestést, utána pedig válaszd a növényi eredetű festékeket vagy a melírozást. Az előbbi lényegesen kevesebb káros anyagot tartalmaz (igaz, a hennás hajfestékkel vigyázni kell, a teljesen természetes megoldás híveinek a 100 százalékos hennaport ajánlják), az utóbbinál pedig a festék nem érintkezik a fejbőrrel.

Lilla, egy másfél hónapos kisfiú édesanyja:

"Az egész terhességem alatt kerülni akartam az ammóniás, hidrogénes festést. Hallottam a szalonokban elérhető ammóniamentes festékről, de végül nem mentem festetni. Ennek több oka is volt. Az egyik, hogy a saját fodrászom szalonjában ez a termék nem elérhető. A második, hogy nem találtam olyan szimpatikus szalont, ahol az említett hajfesték elérhető lett volna. Végül arra jutottam, hogy mindig én festem a hajam, miért akarnék egy fodrásznak fizetni azért, amit én is meg tudok csinálni. Ugyan az egyik drogériában kapható volt ammónia- és hidrogénmentes festék, de a négy-ötezer forintos ár eltántorított a vásárlástól. Végül a henna mellett döntöttem, mivel vörös a hajam. Nehezebb használni, mint a normál hajfestéket, de annak, aki rendszeresen festi otthon a haját, nem okoz nehézséget, az illata pedig szuper!"

Anna, egy másfél éves ikerpár édesanyja:

"17 éves korom óta festem a hajam, ezért mikor kiderült, hogy babákat várok, fontos kérdés volt, hogyan tovább. Egyrészt nem akartam nagyon slampossá válni, de a babák egészsége fontos volt számomra. Sokan rémisztgettek, hogy ezzel milyen mérgeket juttatok a szervezetembe, mások szerint ez a mennyiség semmilyen hatással nincs a magzatra. Ezzel a káosszal a fejemben végül arra jutottam, hogy megbeszélem a fodrászommal, aki köztes megoldást javasolt: melíroztunk, mivel azt úgy tudta megcsinálni, hogy a festék nem érintkezett a fejbőrrel. Végül nagyon örültem, hogy így döntöttem, mert magamat ismerve nem lettem volna nyugodt, ha befestem a hajam, mivel folyamatosan azon rágódtam volna, hogy mi van, ha ezzel mégis ártok a babáknak. Az ikrek kéthónaposak voltak, mikor újra befestettük a hajam, de mivel nem szoptattam, ekkor már semmi félnivalóm nem volt!"

Külön csoportba tartoznak azok, akik nem hisznek abban, hogy a hajfestékben több méreganyag van, mint a városi környezetben. Még az is lehet, hogy nekik van igazuk, hiszen egyelőre még mindig nincs megbízható válasz a kérdésre. Az biztos, hogy érdemes minden kismamának tisztában lennie a lehetőségekkel és az alapján kell döntenie, amely szerinte a legjobb megoldás.

Panna, a kisfia 4 hónapos:

"A terhesség alatti hajfestésről én is hallottam rémhíreket, ennek ellenére is festettem a hajamat. A terhesség alatt körülbelül háromszor került rá sor, és láss csodát, makkegészséges kisfiam született. Fiatal korom ellenére nagyon őszülök, furcsán néztem volna ki a terhességem alatt egy jókora, mákos lenövéssel. A mérgekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy egy félórás nagykörúti séta alatt sokkal több mérget lélegzünk be, mint egy hajfestés során. Alternatív megoldás lehet az ammóniamentes hajfesték, csak az nagyon drága - én körülbelül 15.000 forintot fizettem érte, ráadásul csak bizonyos fodrászatok alkalmazzák."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.