Sminkesek varázsszerei a neszesszeredben

smink szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jól bevált, imádott kozmetikumainktól önként biztosan nem válnánk meg, sőt ha a smink-arzenált sikerült maradéktalanul feltöltenünk, még a glossy magazinok csábító hirdetései sem tudnak szempillaspirál vagy arckrém vásárlására ösztönözni.

Ezúttal is megköszönhetjük a hollywoodi színésznők és a legfelkapottabb modellek próbálkozásait, de mi beérjük a tökéletessel. Mindettől függetlenül most mégis a neszesszer feltöltéséről lesz szó, jóllehet kicsit sem kételkedünk abban, hogy közületek már sokan nap mint nap a jól bevált kedvencek szépítő erejére támaszkodtok. Összeszedtük azokat a termékeket, melyeket többnyire csak a sminkesek használnak, némi gyakorlással azonban bárki jól hasznosíthatja őket a hétköznapok során.

iStockPhoto
iStockPhoto

Primer

Legyen szó egy profi által készült sminkről, vagy csupán egy reggeli "tákolmányról", minden a megfelelő alapnál kezdődik. Többen most biztosan kapásból az alapozóra gondolnak, pedig amit elsőként érdemes elcsennünk a profiktól, az a primer. Használatában semmi ördöngösség nincs, bár az eredményt nagyban befolyásolja, hogy a bőrtípusunknak megfelelő készítménnyel dolgozunk-e. Vásárolhatunk pórusösszehúzót, ráncfeltöltőt, a pirosságot tompítót, bőrfelszínt tökéletesítőt, így bárki számára adott, hogy az ideális alappal lásson neki a sminkelésnek. Hanyagoljuk a bizonytalan kézmozdulatokat, ugyanis a primer felvitele kicsivel sem bonyolultabb, mint egy szimpla arckrémé: fő az egyenletesség! A kibontakozó szerelmet azonban nem árt már a kezdetekkor megtörni, hiszen a primert nem ajánlott rendszeresen használni, ha viszont nehéz nap vagy rázós éjszaka elé nézel, érdemes bevetned az átlátszó zselé erejét.


Mi az a primer?
A primer olyan sminkelőkészítő alap, amit a bőr tökéletesítésére használunk. Mielőtt primert választunk, el kell döntenünk, hogy mely bőrproblémákat szeretnénk orvosolni, ennek fényében választhatunk ráncfeltöltő, pirosságot csökkentő és pórusösszehúzó terméket is.

Ecsetek

Elhisszük, hogy tökéletesre fejlesztetted az "alapozzunk kézzel" technikát, de elhiheted, hogy az álomsminkek sosem ujjbegyekkel készülnek. Érthető, hogy amatőr sminkesként idegenkedünk az ecsetektől, hiszen nem kevés kérdést vet fel a használatuk. Milyen fedést biztosít? Mennyibe kerül? Az alapozómhoz vajon melyik passzolna leginkább? Van egy jó hírünk: ezek nem megválaszolhatatlan kérdések. Először is el kell döntened, hogy milyen fedésre vágysz. A kerekített végű, lapos ecsettel felvitt alapozó markáns fedést, látványos sminket, kissé teátrális hatást kelt, ezért hétköznapokon jobb mellőzni. Szó sincs arról, hogy ecsettel csak drasztikusan alapozhatunk, hiszen a sűrű, hosszabb és rövidebb szálakat tartalmazó ecsettel könnyű fedést érhetünk el. Ha láttál már valódi ecsettel borotválkozó pasit, egyszerű dolgod van, hiszen pontosan azokra a körkörös mozdulatokra hajazó technikával kell felvinned az alapozót. Ha könnyen azonosulsz az ecsetvirtuóz szerepével, szem- és ajakfestéshez is bátran használj valódi szőrből készült, minőségi ecsetet. A végeredmény? Tökéletes, érthetetlen lesz, hogy miért alapoztál annyi éven át a kezeddel.

Pigment

A legjobb alapozók zsíros bőrrehttp://www.life.hu/szepulj/smink/20101112-a-legjobb-alapozok-zsiros-borre.htmlVigyázat! A tartós smink eltorzíthat!http://www.life.hu/szepulj/smink/20101111-vigyazat-a-tartos-smink-eltorzithat.htmlÍgy sminkelj, ha kicsi a szemed!http://www.life.hu/szepulj/smink/20101102-igy-sminkelj-ha-kicsi-a-szemed.htmlA szexi macskaszem titkahttp://www.life.hu/szepulj/smink/20101015-a-szexi-macskaszem-titka.html

Millió és egy indokot tudnánk felsorolni a pigment használata mellett, de mi most csak a legfontosabbat említjük: igazi multifunkcionális sminkkellék. Mondhatnánk, hogy pofonegyszerű a használata, de nem kockáztatjuk, hogy a tükör előtt sikertelenül próbálkozva bennünket emlegessetek. Pigmenttel nem könnyű dolgozni, hiszen egyszerre por állagú, mégis sűrű, vagyis amint tud, pereg és hullik, ezzel álomszép, ámde eléggé bizarr színbe burkolva a fél arcodat. Ha pigmenttel dolgozol, mindenképp használj jó sok púdert a szemeid alá, amit a munka végeztével egyszerűen lesöpörhetsz. A silány minőségű szemhéjpúderekkel ellentétben, a pigmentből a legkisebb adag is hatalmas változást produkál, így felesleges túlzásokba esni. Bár nem könnyű, a pigment drámaiságát is lehet növelni, méghozzá egy kis vízzel, így mélyebb és határozottabb lesz a szín, tartósabb a végeredmény. Ha a sminkes bolt többnyire hatalmas kínálatában válogatva sikerül olyan árnyalatot találni, ami a barátnődnek is tetszik, érdemes közösen beruházni, feltéve, ha személyes hagyatékod nem szeretnéd néhány tégely mesés pigmenttel megtoldani.

Sminkfixáló

Persze, hogy idegesít, mikor a szórakozóhely tükrébe pillantva egy lecsúszott gruppie-ra hajaz a külsőd, hiszen a szemhéjfesték elmaszatolódott, a szemceruza lefolyt, a pirosító pedig rejtélyes módon elvándorolt a helyéről. A fölötted világító neonok szintén nincsenek áldásos hatással az önbizalmadra, pedig nem történt katasztrófa, csupán nem használtad a sminkesek egyik alapkellékét. Sminkfixálóval könnyebb az élet, és ez most távol áll a "csak most, csak neked" olcsó ámítástól, hiszen egy profi fixálóval valóban helyén marad a smink. A primerhez hasonlóan ezt sem mindennapos használatra találták ki, hiába a tökéletes tartás, az irodába kénytelen leszel továbbra is fixált make up nélkül bemenni. Hosszú éjszakákra, hajnalig tartó buli előtt és a fesztiválszezon idején azonban ne hagyd ki a fixálót, melyet kellő távolságból permetezz az arcodra, majd hagyd megszáradni. Hidd el, ezek után bátran randizol majd éjjel háromkor a neonfényekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.