Ne használjunk közös sminkcuccokat!

smink szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi nők előszeretettel osztjuk meg egymással kincseinket: kislány korunktól kezdve cserélgetjük a ruháinkat, a cipőinket, sőt még a szemfestékünket is. Ez utóbbiról azonban jobb lesz elfeledkezni, mert csúnya betegségeket szedhetünk össze a közös sminkhasználat során még a legjobb barátnőnktől is.

Néhány hónapja kaptam a barátnőmtől egy ajakbalzsamot, azért adta nekem, mert nem ízlett neki az íze, én meg az illatától is elájultam. Elkezdtem használni, hónapokig kedvem leltem benne. Igen ám, csakhogy egy apró, de annál fájdalmasabb következménye is volt. Akárhányszor használtam, a következő nap mindig egy kicsi herpeszszerű képződmény jött a számra. Mire nagy nehezen rájöttem, hogy az ajakbalzsam okolható, már számtalan immungyengítő megbetegedést elképzeltem magamnak - aztán végül kidobtam az ajakírt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Ezen a vonalonkezdtünk el gondolkodni, hogy mi csajok hányszor, de hányszor használjuk egymás szempillaspirálját, rúzsát, nem törődve a veszélyekkel, amik leselkednek ránk. Persze nem kell rögtön rémeket látni, de tény, hogy a drogériák polcain sorakozó tesztereket épp úgy nem kéne használnunk, mint egymás sminkes cuccait. Ha elkerülhetetlen a közös smink használata, mert túl drága volt, ezért megosztjuk a testvérünkkel, anyánkkal, lányunkkal, akkor mindig saját, csíramentes ecsettel nyúljunk a festékes palettára, vagy válasszuk külön, két tégelybe, de a rúzst, szájfényt ne érintsük az ajkainkhoz, mielőtt más használta.

Ugyanez vonatkozik a szemfestékre, a szempillaspirálra, és a szemceruzára is. Nagyon csúnya fertőzéseket lehet összeszedni, de most csak egyet említünk: a szőrtüszőatkát. Ez a szempillákon élősködő atka alig közelíti meg a fél milliméteres nagyságot, ezért szabad szemmel nem is észrevehető, csak akkor, amikor már gondot okozott. Az atkában élősködő baktérium pattanásszerű képződményt generálhat, ami különösen fájdalmas, hiszen a szemhéjunk érzékeny bőrén jön létre. Ennyi elrettentés után talán már nyomatékos a tanácsunk: ne használjunk közös ecsetet, rúzst, festéket, hiszen ha az ecsetet az archoz érintjük, majd vissza a festékbe, az nem tiszta többé. Természetesen kapható fertőtlenítő spray, amit minden sminkelés után használhatunk, így megelőzhetjük a bajt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.