izzadás étel túlzott izzadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásától nemcsak jobban izzadsz, de kellemetlen szagúvá is válhatsz? Pedig sajnos így van! Vigyázz, mert nemcsak az vagy, amit megeszel, hanem olyan szagú is!

Miért izzasztanak bizonyos ételek?

A hőérzet egy bizonyos vegyület, a kapszaicin hatására változik. Ez a vegyi anyag megtalálható például a csípős paprikákban. Minnél erősebb egy paprika, annál jobban izzadunk. A kapszaicin stimulálja az idegi receptorokat a szájban - lényegében az idegrendszert becsapva -, és azt az érzetet kelti, hogy emelkedett a testhőmérsékleted.

Istockphoto
Istockphoto


Bizonyos forró ételek és italok fogyasztása is hasonló érzést válthat ki: például egy bögre tea hatására úgy érezheted, hogy meleged van, pedig a belső testhőmérsékleted változatlan maradt.

Olyan a szagod, mint amit megeszel?

Bizonyos élelmiszerek illékony vegyületeket is tartalmaznak, amik hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. Bekerülnek ugyanis a véráramba, majd pedig utat törve maguknak a vizelettel vagy az izzadsággal távoznak. A szervezetbe került vegyületek mennyisége nagyban befolyásolja a testszagot, attól függően, hogy a nyálban található metabolikus enzimek mennyire bontják le azokat. Ez egyénenként változó.

A legagresszívabb étel

Első helyen persze a fokhagyma végzett, tehát ha te is olaszkonyha-függő vagy, számolj azzal is, hogy másnap - sőt akár napokig is -, az olaszok kedvenc fűszere, a fokhagyma kellemetlen testszagot is okozhat.


Istockphoto
Istockphoto



A fokhagymán kívül azonban egyéb hagymák is kellemetlen, sőt kifejezetten csípős szagú izzadást eredményezhetnek. Ezért ha tudod, hogy fontos találkozód lesz, számolj a hosszantartó hatásukkal.

Ha sikerült a hagymákat kiiktatnod az ebédedből, még mindig van egy-két zöldség, amely a kéntartalma miatt kevéssé vonzó testszagot okoz. Ilyen az összes keresztesvirágúak családjába tartozó növény, mint például a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó.

Miért lennél hajlandó változtatni az étkezési szokásaidon?






Van megoldás?



"Halszag-szindróma"






Robotok, amik kiszagolják a betegséget - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JzAFm2k84KAO1pcR


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!





Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.