prostitúció esküvő párkeresés házasság párkapcsolat szex tanulmány szerelem ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt a kérdést teszi fel egy amerikai honlap, és a választ is megadja: a magyar nők szépek, tudnak főzni, ritkábban akarnak elválni, jól tudnak spórolni, és a szex terén is bevállalósak. Azért azt érdemes észrevenni, hogy a cikkben a tradicionális női értékek kerülnek elő: milyen jó anyák és feleségek a magyar nők, lesik férjük minden kívánságát és persze hűségesek is. Igen, mi mindannyian, hiszen "a magyar nő" homogén közösség - vagy nem?

Sztereotípiák

Mindenki ismer vegyesházasságokat, melyek valószínűleg nem a fenti előnyök miatt jöttek létre. Az ember külföldre utazik tanulni, dolgozni, nyaralni és találkozik valakivel, aki bár egészen más kultúrából jött, mégis a társa lesz. Aztán vagy működik a dolog, vagy nem. Jan több mint 10 éve érkezett hozzánk Hollandiából, felesége magyar, és három gyerekük van. Szerinte ezek a cikkek úgy beszélnek a nőkről, mintha haszonállatokról lenne szó, másrészt csupa közhely és előítélet az egész. "Az emberek közötti egyéni különbségek sokkal nagyobbak, mint azok a szinte csak statisztikai jelentőségű kis különbségek, amelyek a kultúrából fakadnak" - mondja Jan. "Persze, átlagban talán azt lehet mondani, hogy fontosabb a család szerepe a magyar kultúrában, mint a hollandban, de ismerek egy csomó embert Hollandiában, akinek nagyon fontos a családja, és egy csomó magyart, akinek nincs gyereke és nem tartja a kapcsolatot a szüleivel. Van egyáltalán ilyen, hogy 'a magyar nő'? Én nem szeretek ilyen kategóriákban gondolkozni."

Thinkstock
Thinkstock

Miről is szól ez az oldal?

A holland férfi és a felesége nem az említett amerikai honlap célközönsége. Itt ugyanis nem szerelmi, hanem egészen más típusú házasságok ösztönzéséről van szó. Ki is bújik a szög a zsákból azon a ponton, ahol a magyar feleség egyéb előnyeit sorolja az oldal. A legfőbb pozitívumok között az szerepel, hogy a magyar feleség révén az ember Európában élhet, ráadásul a férj megkapja a felesége állampolgárságát. Gregor Anikó, szociológus a következőképp vélekedik a weboldalról: "A jelenleg elérhető verzió már nem az eredeti, azon fel volt tüntetve magának az ügynökségnek az elérhetősége (amerikai székhellyel), amely közvetített ki nőket USA-beli férfiak számára. Amit itt látunk, az egy brutális 'házassági' húspiac. A globális nemi egyenlőtlenségek legújabb színtere ez: a gazdag, erőforrásokkal teli amerikai vagy nyugat-európai férfi válogat a szegényebb kelet-európai nők közül, ami tágabb keretben értelmezve tulajdonképpen az emberkereskedelem egyik legújabb formája. Innen is ered a jelenség elnevezése: mail-order bride vagyis katalógusfeleség. Ott aztán gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatottan történik a nővel az, ami történik: ki tudja, hogy kihez is érkezik egy szál bőrönddel, és hogy valóban feleséget keresett-e az illető, vagy éppen házi rabszolgát, netán prostituáltat."

Társkeresés 2013-ban?

A felsorolás hátterében tehát az áll, hogy a gazdagabb és idősebb nyugat-európai és amerikai férfiak válogathatnak a jellemzően kevésbé tehetős, angolul gyengén vagy egyáltalán nem beszélő fiatal kelet-európai nők közül. "Amit a magyar nőkről látunk itt leírva, az az úgynevezett hangsúlyozott nőiesség tipikus példája - egy olyan nőalak, amelynek szinte csak egyetlen célja van: kiszolgálni az Eszményi Férfit. Úgy is mondhatnánk, hogy a hirdetés értelmében egy személyben kap a 'vásárló' szófogadó és engedelmes házvezetőnőt, dekoratív barátnőt, hűséges feleséget, vadmacskát az ágyban és az otthon melegét védő anyatigrist."

Az 1800-as években útjára indult feleségközvetítés mára ipari méreteket öltött: a közvetítő cégek busás hasznot akasztanak le mindkét félről: mind a regisztrálni kívánó nőknek, mind a feleségkereső férfiaknak fizetniük kell a közvetítésért. Az iparág arra az elgondolásra épül, hogy a kelet-európai (és persze az ázsiai) nők számára nincs más menekülési lehetőség az országukból, mint hogy fognak maguknak egy amerikai férjet és új életet kezdenek. Az elgondolás téves, mégis van igény a szolgáltatásra. Az ügynökségek annyira elszántak, hogy még látogatótúrát is szerveznek az amerikai férfiaknak az említett országokba a nőkhöz. "Rendkívül lehangoló az egész: gazdag, magányosnak tűnő, de láthatóan jól szórakozó amerikai férfiak beszélnek angolul nőkhöz, akik ebből sokszor egy szót sem értenek, ellenben igyekeznek minél dekoratívabbnak tűnni és nevetgélnek a férfival" - mondja a szociológus.

A katalógusfeleségek fogadói az amerikai és a nyugat-európai férfiak, akiknek elegük van hazájuk emancipált nőiből, így inkább a tradicionálisnak beállított kelet-európai nők között keresnek feleséget. Érdekesség, hogy a legfrissebb adatok szerint még Dániában is - mely ország híres arról, hogy náluk megvan a nemek közötti egyenlőség - a megkötött vegyesházasságok tekintetében az idegen állampolgárságú feleségek legtöbbje Thaiföldről, második legtöbbje a Fülöp-szigetekről származott. Úgy látszik, hogy a dán férfiak között is van olyan csoport, akik valami másban hisznek...

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




"Engedd el magad, kicsim" - Mi ciki az ágyban? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130308-szex-szerelem-parkapcsolat-mi-ciki-az-agyban-18.htmlŐk is magányosak! - Férfiak szerelemvadászatonhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130311-szex-szerelem-parkapcsolat-ferfiak-szerelemvadaszaton-ok-is-maganyosak.htmlÖtgyermekes nőt vett feleségül egy nyolcéves kisfiúhttp://www.life.hu/szeress/20130310-otgyermekes-not-vett-felesegul-egy-nyolceves-kisfiu.html9 jótanács orális kényeztetéshezhttp://www.life.hu/szeress/szex/20110520-parkapcsolat-szex-szexualitas-az-oralis-szex-alapjai.htmlMit árul el rólad a legtitkosabb szexfantáziád?http://www.life.hu/szeress/20130306-szex-es-szerelem-mit-arul-el-rolad-a-titkos-szexfantaziad.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.