párkapcsolat szex szerelem egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres lepedőgyűrögetés hatására éberebbek leszünk, így pedig még a tanulás is sokkal jobban megy.

Ha azt gondoltuk, nincs új a nap alatt, akkor bizony nagyot tévedtünk. Azt már tudtuk eddig is, hogy szebbek és fittebbek leszünk a szerelemtől és édes velejárójától, a rendszeres szextől, egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban még okosodhatunk is tőle. Az olasz tudósok által vezetett kutatásban szerelmespárok vérét vizsgálták. Kiderült, hogy a friss szerelmespárok idegrendszere egészségesebb, mint a társ nélkül vagy hosszabb párkapcsolatban élőké.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ha mindez nem elég kedvcsináló egy kellemes légyotthoz, a tanulmány szerint a stressz ellen és az agy működésére is serkentően hat egy kiadós szerelmeskedés. Madonna, aki sosem csinált titkot szerelmi életéből (és sokszor hálószobatitkaiból sem), állítólag a 140-es IQ-ját a szexnek köszönheti. Hogy mi igaz ebből és mi nem, nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy mindemellett a testmozgáshoz hasonlóan a depresszió ellen is kiváló - nem utolsósorban kevésbé fárasztó és kellemesebb - gyógymód a rendszeres együttlét. Az időskori demencia is kivédhető azoknál, akik nyugdíjas korukban is aktív nemi életet élnek. Hogy mi állhat ennek hátterében, egyelőre a tudósok is csak találgatni tudnak. Azonban nem csak ezért érdemes táplálni szerelmünk lángját. Ugyanis azok a férfiak, akik hetente minimum három orgazmust élnek át, lényegesen hosszabb ideig élhetnek, mint a szexet nélkülöző társaik.

Alvásproblémákkal küzdőknek is ajánlatos a rendszeres összebújás. Az orgazmus során felszabaduló hatalmas mennyiségű oxitocin hatására nyugodtabban hajthatjuk álomra a fejünket.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.