felelősség szexuálpszichológus Győri Szilvia Life.hu szakértő megcsalás szakértő szerető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olívia 50 éves kora felett keveredett szeretői viszonyba. Ettől kicsit megijedt, ezért a Life.hu szakértőjéhez, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológushoz fordult segítségért, aki megnyugtatta: akármit teszünk is, bizony vannak olyan férfiak, akiket kár lenne kihagyni.

"Kedves Győri Szilvia!

Azt gondoltam magamról - így 50 felett -, hogy nagyjából ismerem saját magam. Tisztában vagyok a kapuzárási pánikkal, és a jelentésével is. Különös ezt emocionálisan megélni, és nem tudom, hogy mit kezdjek vele.

Annyi biztos, hogy bevonzottam egy kapcsolatot, ami nem is szerelem, mégis izgat, boldoggá tesz. Ő 10 évvel fiatalabb, én pedig nem vagyok független. Nem is gondolkodom azon, hogy kilépjek a meglévő kapcsolatomból, bár ő egyedülálló - ez egyébként nem is téma köztünk.

Szégyellnem kellene azt, hogy jó nekem ezzel a férfival, úgy, hogy nincsenek távlati terveim vele, és félek a lelki elköteleződéstől?

Köszönöm válaszát,

Olívia"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Olívia!

Te bizony egy szeretői viszonyba csöppentél bele, és most a "szerető" kifejezést mindenféle negatív áthallás nélkül mondom. Nincs ebben semmi szégyellnivaló, sok ember bonyolódik az élete során hosszabb-rövidebb időre ilyen kapcsolatba kortól függetlenül. Egy szeretői viszony sok kompromisszummal, lemondással és fájdalommal jár, de ezzel együtt rengeteget kaphat belőle mindkét fél. Sokszor olyan élmények ezek, amire tényleg azt mondja az ember, hogy kár lett volna kihagyni az életéből.

De mindezt felelősséggel kell csinálni. Egyrészt nagyon fontos, hogy saját magadban a helyére tudd tenni ezt a szituációt. Fogadd el, hogy attól még nem erkölcstelen valaki, ha szeretői viszonyban van! Ha egy mód van rá, a hivatalos partner ne tudja meg, és ne is hozd őt olyan helyzetbe, hogy a környezetében többen is tudjanak a dologról, mert ha ez később kiderül, nagyon megalázva és becsapva érezheti magát.

Persze a másik féllel való őszinte, nyílt kommunikáció is fontos. Meg kell mondanod neki, hogy nem szeretnél kilépni a jelenlegi kapcsolatodból, hosszú távon tehát nem tudsz ennél többet ígérni. Ez alapján ő is belátása szerint dönthet, hogy ezzel beéri vagy kilép a kapcsolatból, de legalább nem ringatja magát illúziókba.

Persze a szeretői viszonynak a sok pozitívuma mellett megvannak a maga veszélyei is. Köztudott, hogy míg a férfiak többnyire képesek szexuális kapcsolatot létesíteni érzelem nélkül is, ez a nőknél csak igen ritkán működik. Nem véletlen, hogy tartasz a lelki elköteleződéstől, de nyilvánvalóan ez az érzelmi szál már kialakult kettőtök között. Valójában ezzel sincs semmi baj, hiszen ez teljesen természetes dolog.

Olívia, én azt javaslom neked, ne a társadalmi elvárásokat nézd elsősorban, hanem azt gondold át, hogy mi lehet az oka annak, hogy ez a kapcsolat most itt van az életedben. Milyen előnyei és kockázatai vannak, és meddig szeretnéd ezt tovább működtetni. Egy a lényeg: gondolkozz felelősen!

Üdvözlettel,

Győri Szilvia



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.