Porig alázott nők - Segítség! A pasim meztelen fotót töltött fel rólam!

párkapcsolat férfi internet szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női bizalommal való visszaélés perverz élvezete, vagy egy valóban elszenvedett, esetleg vélt sérelem miatt érzett határtalan düh vezeti azokat, akik egykori szerelmük meztelen fotóit és elérhetőségeit töltik fel egy jól ismert weboldalra, obszcén, a lányokat súlyosan sértő szövegekkel együtt?

Egy sokak által jól ismert weboldal tartalma egyértelműen sérti a rajta fellelhető személyek személyiségi jogait, de hogy konkrétan ki tehető a tartalom miatt felelőssé, az úgy tűnik, egyelőre rejtély. A weboldalt anonim módon regisztrálták, és a szolgáltató, aki a domainnevet biztosítja, nem vonható felelősségre a tartalomért.

Fórum: Te honnan tudtad, hogy ő az igazi?



Az oldalon fellelhető lányok egyenként tehetnek feljelentést az őket ért (vagyis egészen pontosan folyamatban lévő) sérelem miatt a rendőrségen.

Thinkstock
Thinkstock

A rendőrség a következő hivatalos állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2010 szeptemberében indított nyomozást visszaélés személyes adattal bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a kérdéses honlappal kapcsolatban, amely nyomozás jelenleg is tart. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálya végzi. Az eljárás egyik feladata - többek között - a különböző helyeken megtett feljelentések összegyűjtése. A nyomozók vizsgálják a honlap újraindításának körülményeit is. A konkrét nyomozati cselekményekről jelenleg nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.

Általában fontos, hogy az állampolgárok kellő elővigyázatossággal és körültekintéssel járjanak el saját adataik, fotóik, egyéb személyes digitális tartalmak létrehozásakor és közzététele esetén. Másrészt, ha valaki azt észleli, hogy személyes adataival visszaéltek, feljelentését megteheti bármelyik rendőrkapitányságon.

Budapest, 2011. június 2.

Tisztelettel:
BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY"



Mert megérdemlik!?





Thinkstock
Thinkstock



Egy fórumozó szerint olyan ez az egész, mint egy modern kaloda: a lányokat "erkölcstelen" tettük miatt "cyberkalodába" zárták, ahol a nagyközönség (ahogy a középkorban is) büntetlenül gúnyolhatja, köpködheti, sárral dobálhatja őket. Vajon miért alakul ki ez a határtalan gyűlölet az ismeretlenek részéről? Mi veszi rá (a feltöltő mellett) az ismeretleneket, hogy ok nélkül (tömegesen) gúnyolják a lányokat?

Gazdag Enikő pszichológus véleménye

A lányok számára mindenképpen egyfajta derült égből villámcsapás
"élményt" jelenthet ilyen módon szembesülni a róluk készült fotókkal, amelyeket elsősorban privát célra engedtek elkészíteni. A személyiségi jogokon túl a weboldal sérti a személy intim szféráját, hiszen az illető beleegyezése nélkül kerültek ki a fotók. A lányok szenvednek a nyilvános "kitárulkozástól", ami nem az ő engedélyükkel történt. A leghasznosabb védekezési mód az lehet, ha felvállalják, hogy nem járultak hozzá a fotók közléséhez, megpróbálják magukat függetleníteni az oldaltól, és azt teszik felelőssé, aki kirakta a képeket. Elsősorban a fotókat közszemlére tevő(k)ről árul el információkat ez a cselekedet: feltehetőleg a bosszú, az irigység vagy más negatív érzelem motiválja őket.


Mit mondanak az elszenvedett felek?

Egy biztos, akár a maguk szórakoztatására készültek a képek, akár ajándékba szánták az egykori kedvesnek, az biztos, hogy egyik lány sem tűzte célul a weboldalon való meztelen, a méltóságukat sárba tipró szereplést. (Az oldalon fellelhető lányok közül néhányan megtiszteltek minket bizalmukkal.)

E. 19 éves (Budapest)

"Épp szünet volt a suliban, amikor egy ismeretlen srác felhívott, hogy jók a melleim, és hogy milyen szívesen találkozna velem. Azt se tudtam, miről beszél, nem szoktam nyilvánosan mutogatni az idomaimat. Akkor röhögve elmondta, hogy hol látott, és hogy jó, ha tudok róla, minden adatom, a félmeztelen, meztelen fotóimmal együtt megtalálható az oldalon. Ezen még inkább megdöbbentem, hiszen klassz volt a kapcsolatom a párommal, akivel ma már nem vagyunk együtt. Nem értette, hogy jutott ki a kezemből ilyen jellegű fotó, illetve nem hitte el, hogy a barátnőmmel készítettük egymásról a fotókat. Gyanúm szerint az egykori "barátnő" tett ilyen szívességet nekem. Ha nem szándékosan, akkor olya módon, hogy nem vigyázott eléggé a képeimre, és engedte, hogy azok rossz kezekbe kerüljenek. Nekem azt mondta, semmi köze hozzá. Hogy milyen érzés volt szembesülni a fotóimmal és a kommentekkel? Nekem a humor segített, próbálok nevetni rajta... néha sikerül."

S. 20 éves (Pécs)

"Minden szó hazugság, amit rólam írtak, soha nem í1nyúltam le senkit pénzzel', és nem vagyok egyetlen kerület kurvája sem. Csak megbíztam a barátomban, akiről nem gondoltam, hogy ilyen aljas módon fog visszaélni ezzel. Én ajándékba adtam a fotókat. A volt barátom viszont azt mondja, ő nem adta tovább a képeket és nem ő töltötte fel azokat. Új kapcsolata van, nem akart bosszút állni. De akkor ki áll a háttérben? Az oldalon lévő kommenteket már rég nem olvasom. Az első néhány hétben rájuk kattintottam, de annyira felkavart a dolog, hogy szó szerint fizikai rosszullétek törtek rám. Voltak álmatlan éjszakáim is, nyugtatókkal tömtem magam. A szüleim csak akkor tudták meg, mi a baj, amikor a rendőrségtől jött idézés tanúkihallgatásra. Akkor el kellett mondanom, hogy mi történt. Úgy érzem, nem tettem semmi rosszat, mégis nehéz a szüleim, a testvérem szemébe néznem."


Tönkretett életek?

Az oldalra feltöltött lányok egyike sem legyint a dologra. Hogy tehetné? A fotókkal és a sértő tartalommal bárki találkozhat: a jelenlegi vagy a leendő munkaadója, a tanára, az új kedvese, a szülei, a barátai is. Könnyebb, elviselhetőbb a helyzet, ha az illető nagyvárosban él, bár a szűk környezet ilyen jellegű figyelme és esetleges ítélete ugyanolyan nyomasztó és egy életre kiható lehet, ám még nehezebb azoknak a lányoknak a további sorsa, akik kis településen élnek. Ahol a közösség ítélkezése, a szégyen még elviselhetetlenebb, és ahol a megaláztatás nem csak a lányokat érinti.


Olvasói levél a szerkesztőség felé

"Kérem, segítsenek tenni valamit az alábbi gusztustalan weboldal ellen, ugyanis a lányom és a feleségem az idegösszeroppanás szélén állnak. Azt hittük, végre nyugtunk lesz, amikor leállt ez a weboldal, de most újra működik. A lányunk, Ildikó kénytelen volt másik iskolába átiratkozni, és nem szeretnénk, ha ugyanez történne megint. Szavakkal leírhatatlan az a megaláztatás, ami minket ért. A rendőrség tehetetlen, csak a médiához fordulhatok elkeseredésemben, hogy végre bezárják az oldalt, és nyugtunk legyen. Egy aggódó és felháborodott szülő!"

Thinkstock
Thinkstock


Tanulni a hibából...

Akad olyan lány is, aki a keserű tapasztalatot saját hasznára tudta fordítani, és profitált a dologból. Ha másért nem, akkor érettebbé, megfontoltabbá vált. De ehhez megértő, a fejlődést elősegítő környezetre is szükség van.

B. 23 éves (Budapest)

"Főiskolára járok, és nagyon hamar kiderült, hogy rólam is vannak fenn fotók, durva, hazug szöveg kíséretében. Én a volt pasimra gyanakszom. Feljelentést tettem, ugyanis a tanáraim is látták a képeket. Persze nagyon kedvesek voltak, nem ítéltek el, tulajdonképpen megsajnáltak a dolog miatt, és arra biztattak, hogy ne hagyjam szó nélkül a dolgot. Nekem talán jót is tett az egész, mert szociális munkásnak tanulok, több alkalommal is szóba került ez a probléma, sőt egy dolgozat témája is ez lett: mennyire vagyunk hajlandók kiszolgáltatni magunkat másoknak, és ehhez milyen hátteret nyújt az internet. A dolgozat jól sikerült. Azóta megváltoztattam a telefonszámomat, így legalább nem tudnak zaklatni ismeretlenek. Olyan is akadt az első hetekben, aki azt mondta, ha lefekszem vele, akkor 'elintézi', hogy lekerüljek az oldalról."


Ki van a fotók mögött?

Néhány lány azonban csak fantom az oldalon: a kép valakié, de meglehet se a név, se a szám nem az illetőé, legalábbis ez derült ki, a sokadik telefonszám hívása nyomán:

Péter, 25 éves (Baranya megye)

"Ma már te vagy hatodik ma, aki felhív, ezzel a dologgal. Nem, nem én vagyok a fotón. Ahogy hallod is: én egy pasi vagyok, családom van, és borzasztóan elegem van ebből, hogy valaki ennyire "kib...tt" velem. Szerinted szándékosan, ellenem csinálták az egészet?
Azt se tudom, ki az a nő a képen, az oldalon, de nagyon unom már, hogy mindenki engem hívogat. Én mi a jó fenét tegyek? Jelentsek fel valakit, mert rossz számot adott meg? Hogy felháborodok-e, mert ott vannak az oldalon a lányok? Nem tudom, engem ez érdekel, hogy velem csesztek ki."


Amikor az édesapa is segíthet


Akad olyan lány is, aki a zaklatások hatására telefont cserélt az apukájával, így a hívások megtörnek az édesapjánál. Ahogy mondja, a tehetetlenség a legrosszabb, hogy nem lehet szemtől szembe intézni a dolgokat, és hogy minden olyan lassú. Csak remélik, hogy a rendőrség majd valóban tud valamit tenni az ügyben. Már az is elég lenne, ha csak úgy szimplán eltűnne az oldal - a fotókkal együtt.

G. édesapja

"Igen, én G apukája vagyok. Jó lenne egy kicsit később beszélni, mert autóban ülök. G. nincs a közelemben, de igen, nagyon megviselték a történtek. Mi biztosak vagyunk abban, hogy a volt barátja nem tudott belenyugodni abba, hogy a lányunk kidobta. Szerencsére azóta van új párja, aki nagyon szereti és vigyáz rá. Hogy miért nem dobtuk el a számot? Feljelentést tettünk, és amíg nem zárul le az ügy, addig fogadom én a hívásokat. Hátha ebből is kiderül valami."

Te kiszolgáltatnád magad?

És hogy mit gondolnak a dologról mindazok, akik nem érintettek az ügyben?

Viki, tanuló (20)

"Én soha nem szolgáltatnám ki magam ennyire. De nagyon sajnálom a lányokat. Még belegondolni is szörnyű, hogy valaki, akit valaha szerettek, ennyire szemét módon bánjon el velük. Én nem ítélem el a lányokat, csak tudom: óvatlanok voltak."

Erika, tanítónő (45)

"Én is láttam az oldalt, a fiaim hívták fel rá a figyelmemet. Az volt számomra elgondolkodtató, ahogy a saját fiaim reagáltak az oldalra: tulajdonképpen 'élvezhették' volna a látványt, de nem tudták. Szerintük ez így ebben a formában gusztustalan, és a képeken gúnyolódni olyan, mintha valaki csoportos erőszakban venne részt."

Zsolt, könyvelő (31)

"A barátnőmtől már én is kaptam hasonló fotókat. És tudom, nincs az a helyzet, amiért én ezt tenném vele. Akár együtt maradunk, akár nem. Minden az emberi bizalmon múlik. A szerelem elmúlhat, de a pasi maradjon korrekt."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.