a nap cikke magány társkereső párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szingliséget és a velejáró nehézségeket általában a nőkkel összefüggésben szokták emlegetni, de senki nem beszél a magányos férfitömegekről, akik legalább annyira szenvednek az egyedülléttől. Mert ha egy 30-as pasi még szívesen bulizgat a haverjaival, albérletben él vagy több időt szán a hobbijaira, a legtöbb nő azonnal beskatulyázza: kalandor, semmirekellő vagy képtelen az elköteleződésre. A Life.hu most arra volt kíváncsi, hogy a netrandik világában a férfiaknak miért megy nehezen a társkeresés. 

Nem a lúzerek regisztrálnak!

A közhiedelem szerint az internetes randizók magányos és elkeseredett emberek, és a legtöbben azért választják a virtuális párkeresést, mert a való életben képtelenek az ismerkedésre. Ennek ellentmond egy 2012-es kutatás, mely szerint a pozitív életszemlélettel és nagyobb önbecsüléssel rendelkező férfiak gyakrabban használják az ismerkedő oldalakat, és nem szexuális megfontolásból, hanem komoly párkapcsolat reményében. A világhálón ismerkedni szórakoztató és kényelmes, különösen azoknak, aki rendkívül elfoglaltak, ezért nincs idejük társadalmi életet élni. Az online társvadászat fő előnye, hogy a férfiak kedvükre böngészhetnek a több ezer adatlap között, így kiválaszthatják az érdeklődésükhöz és stílusukhoz leginkább passzoló nőt, ami sokkal egyszerűbb, mint találkozni valakivel, aki első látásra vonzónak tűnhet, de nincs semmi közös bennük.

Thinkstock
Thinkstock

Illés, fordító (26)

"Nyilván mindenki ott ismerkedik, ahol csak szeretne, de az én lehetőségeim eléggé korlátozottak. Nagyon sokat dolgozom, ami nem könnyíti meg a dolgot, az éjszakai élet meg nem igazán vonz. A neten nagyon sok az olyan csaj, aki csak szórakozik vagy alkalmi kalandot, esetleg biztos megélhetést keres, és jellemző rájuk a kamuzás is, különösen az életkort és a testsúlyt illetően. Az a tapasztalom, hogy a regisztrált nők többsége össze van zavarodva, antiszociális, tele van szorongással és bizonytalansággal. Nekem normális értékrendem van, nem hazudok, nem lopok, és hiszek a házasságban. Nem olyan régen randiztam egy helyes lánnyal, aztán kiderült, hogy képtelen feldolgozni a legutóbbi szakítását, és hónapok óta pszichológushoz jár. Érezzem magam rosszul, amiért nem akartam ezt a problémát a nyakamba venni?"

A "szeretem-gyűlölöm" szingliség

A mai társadalom kollektív "sajnálja" a szingli nőket, holott egyre többen döntenek szabad akaratukból a függetlenség mellett. A nők ellentmondásos viszonyt ápolnak az egyedülléttel: szeretik a szabadságot, a változatos életmódot, a könnyed flörtöket, de közben hiányzik nekik az állandóság, a meghittség és a biztonság. A francia szociológus, Jean-Claude Kaufmann "Online szerelem" című könyve jól tükrözi, hogy mi történt a szerelmi kapcsolatokban az ezredforduló óta. A szerző azt állítja, hogy mára teljesen megváltozott a párkeresés módszere: a nőknek a magánéletüket illetően nagyobb szabadságuk van, mint valaha, sokak számára nem cél a monogámia és a házasság, a szex pedig átalakult egy olyan szabadidős tevékenységgé, ami az örömmaximalizálásról és a minimális kötelezettségvállalásról szól.

Aurél, vállalkozó (29)

"Tény, hogy a virtuális társkeresés egyre népszerűbb, csak nem biztos, hogy jól van ez így. Én is regisztráltam már több ismerkedős oldalra, sajnos nem sok sikerrel. Az itt lévő nőket én elveszettnek látom, akik azt hiszik, hogy tudják, mit akarnak, csak nem a valóságban élnek. Nem csoda, hogy a férfiak így nehezen találnak párt maguknak, és vannak olyan barátaim, akik évek óta fenn vannak, rengeteg nővel találkoztak, de a mai napig egyedül vannak. Általánosságban véve a nők nagyon rossz irányba változtak, hatalmas az egójuk, és férfiszerepet játszanak, pl. simán kiszemelik a pasikat, használják egy ideig, aztán eldobják őket. Lehet, hogy konzervatív vagyok, de én még hiszek a női-férfi kiosztásban, ahol mindenkinek megvan a maga erőssége és gyengesége, amik aztán szépen kiegyenlítődnek egy párkapcsolatban."

A nő nem nő többé?

Igen, vannak olyan pasik, akik csak egyéjszakás kalandot szeretnének, de a legtöbbjük egyetért abban, a szex nem elég ahhoz, hogy a kapcsolat életben maradjon. A férfiak nem szívesen vallják be, de ugyanúgy vágynak egy romantikus párkapcsolatra, és legalább annyira szeretnek szerelmesek lenni, mint a nők (ha nem jobban). Az elmúlt évtizedekben a nemek közti kapcsolatok drámai módon megváltoztak, a nők támadó álláspontra helyezkedtek, és a férfiakat - gyakran tudattalanul -egyfajta ellenségnek tekintik. A '70-es években vált szállóigévé az amerikai újságírónő, Gloria Steinem mondata, mely szerint "A nőnek annyira van szüksége a férfira, mint a halnak a biciklire", és napjaink generációjának is hasonló a hozzáállása. A mai fiatal nőket arra tanítják a szülők, hogy legyenek önállóak, sőt bármi áron tartsák meg a függetlenségüket, és a férfiak valójában csak a sikerek útjában állnak.

Thinkstock
Thinkstock

Rozi, csoportvezető (37)

"Nem fogom sajnálni a pasikat! 3 éve fent vagyok egy társkereső oldalon, nagyon sok időt és energiát fektettem az egészbe, de épp azon gondolkodtam a napokban, hogy végérvényesen törölni fogom magam. Unom már, hogy a pasik (még az átlagon aluliak is!) el vannak szállva maguktól, és rengeteg követelményt támasztanak a nőkkel szemben (legyen okos, szexi, sportos, humoros stb.), viszont ők semmit nem kívánnak letenni az asztalra. Sokan kiírják az adatlapjukra, hogy komoly kapcsolatot keresnek, aztán a személyes találkozón kiderül, hogy nemrég szakítottak (vagy feleségük van), és igazából csak néhány kellemes órát akarnak."


A férfiak szeretni akarnak, nem versenyezni

Sok nő keményen dolgozik a sikerért, de nem hajlandó áldozatokat hozni egy kapcsolatért. Az eszükbe sem jut, hogy törtető, uralkodó és "Egyedül is boldogulok!" magatartásukkal aláássák a férfi tekintélyét, akinek elszáll a halvány reménye is, hogy egyszer képes lesz létrehozni és fenntartani egy családot. A férfiak tisztelni, kényeztetni és védelmezni akarják a partnerüket, de úgy tűnik, a modern nő nem hagyja őket. A Life.huáltal megkérdezett virtuális társkeresők többsége találkozott már olyan nővel, aki azt állította, hogy képtelen felnézni egy nála alacsonyabb végzettséggel rendelkező férfira, és figyelemre sem méltatja azokat, akiknek 30 felett nincs megfelelő egzisztenciája (lakás, autó stb.) A legmegdöbbentőbb válaszok egyike, hogy néhány nő kimondottan izgatónak tartja, ha úgy érzi, tart tőle a férfi.

Tudtad?

Mire vágyik a nő? Mire vágyik a férfi? A férfiak kívánságlistáját a nők elvárásaival összehasonlítva érdekes megállapításra jutott egy kutatócsoport. A férfiak megértő társra, gyakori szexre, közös étkezésre, tiszteletre és némi privát időre vágynak. A nők listája hasonló kritériumokat tartalmaz, ám olyan igényekkel folytatódik, mint az anyagi biztonság, a hűség, a gondoskodás, az érzékenység, a titokzatosság, a humorérzék, a spontaneitás, a nagylelkűség, az ambiciózusság stb.

Róbert, mérnök (41)

"Alapvetően optimista vagyok, és mindig tanulok a nőktől. Azt viszont kezdem unni, hogy majdnem mindegyik úgy kezdi az ismerkedést, hogy ő már sokszor csalódott a férfiakban (Minden pasi szemét!), és többé már nem lesz szerelmes. Mondja ezt valaki 24 évesen...? Engem egyáltalán nem vonz a netes társkeresés, de annyira leszűkült a baráti köröm, hogy az ő segítségükkel alig van esélyem új emberekkel kapcsolatba kerülni. Irigylem a szüleim házasságát, de jelenleg sajnos kizártnak tartom, hogy találok majd egy olyan nőt, akivel leélhetem az életem. Régebben a bulik tényleg az ismerkedésről szóltak, ma meg arról, hogy mennyit keresel, milyen autód van, és a végén kinek a lakásán szexeljetek. Valakivel lefeküdni a világ legegyszerűbb dolga, de összejönni vele, ahhoz már tolerancia, türelem és elkötelezettség kell, amihez nincs kedve a nőknek."

Thinkstock
Thinkstock

És amiért a pasiknak sem sikerül

Ha egy férfi bizonytalan a randevút illetően, akkor akár több hétig is kommunikál e-mailben vagy telefonon a kiszemelt nővel, ám közben irreális elvárásai vannak, ami csökkenti a sikeres kapcsolat kialakulásának esélyét. Nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy a virtuális társkeresőkön a nők sokkal több levelet kapnak, ami az amerikai pszichológusprofesszor, Harry T. Reis szerint létrehoz egy ún. "bevásárló" mentalitást. A potenciális partnerhez könnyű "hozzáférni", a nők úgy kattintgatnak a férfiak adatlapjaira, mintha egy webáruházban nézelődnének, ez pedig aláássa azon szándékukat, hogy elkötelezzék magukat egyvalaki mellett. A pszichológus szerint a "bőség zavarának" következménye a válogatás, az ítélkezés és az eltorzult döntéshozatal.

Bence, recepciós (32)

"Az nagyon izgalmas, ha hetekig levelezek valakivel, de nem a monitoron keresztül fogjuk megismerni egymást, és az a nő, aki a valóságban sem tud a dolgokon továbblépni, vagy nem képes elfogadni önmagát, azon az ismerkedő oldalak sem segítenek. A médiában felbukkanó hamis női szerepek egyre jobban erősödnek bennük. Általában max. 2 hónapig bírom itt... a sok erőfeszítés, hogy megszólítsak valakit, illetve az érthetetlen közöny, amit cserébe kapok, sokszor elkeserít, pedig nem tartom magam se szerencsétlennek, se hülyének. Rengeteg nő szerintem csak unaloműzésből regisztrál, és élvezi, hogy ámíthatja a pasikat. Persze, nem feltétlenül tudatosan, inkább egyszerű butaságból."

Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus véleménye:
"Az ismerkedés egyetlen korosztály számára sem könnyű, és e téren nem lehet különbséget tenni a nemek között. Ma olyan kultúrában élünk, ahol minden igény azonnal kielégíthető, minden eldobható és lecserélhető. Tedd félre az előítéleteket, és legyél nyitott minden lehetőségre, akár a netes társkeresésre is. A virtuális ismerkedés alatt mesterségesen meg tudod teremteni egy kapcsolat lépcsőfokait, pl. nem fekszel le az illetővel az első randin, hiszen levelezéssel indul az ismerkedés. Az online világban több időd jut a másik ember feltérképezésére, de nem szabad a levelezés illúziójába esned, ezért érdemes időben megszervezned az első személyes találkozót. Ha már évek óta fent vagy egy ismerkedő oldalon, tedd fel magadnak a kérdést, hogy ez vajon miért van így. Amennyiben úgy érzed, hogy alakulófélben van valami, célszerű abbahagyni a másokkal való levelezést, mert sok szálra nem lehet egyformán figyelni."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.