párkapcsolat szex férfi szerelem megcsalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A féltékeny gyanú lassan ölő méregként hatja át az idegrendszeredet. Amikor csak megérzéseid vannak, kis rezgések, egy elcsípett szó, egy oda nem illő reakció, egy kézmozdulat, amelyre felkapod a fejed. Ezzel szemben azonnal ható sokk az, amikor nincs lehetőséged elbújni a valóság elől, amikor a párod hűtlenségen kapod. Tavaly ez volt az egyik kedvenc cikketek a Life.hu-n.

De vajon hogyan reagálsz, amikor meglátod, hogy a férfi, akiért rajongsz, vadul csókolózik valakivel a közös autóban? Vagy éppen előbb toppansz be hozzá, mint számított volna rá, és látogatójának már nincs ideje magára kapkodni a ruháit. Esetleg éppen az ágyban ölelkezik valakivel, azon a lepedőn, amit te vettél neki?

Thinkstock
Thinkstock

Lídia, könyvelő (28)

"Azt hiszem, álmában sem gondolta, hogy épp akkor fogok betoppanni hozzá, amikor nem kellene. Egy fontos iratom a lakásban maradt. Már a küszöbön álltam, amikor feltűnt, hogy az autója a felhajtón áll. Furcsa csönd volt, de kellett a papír, hát benyitottam a hálószobába. És ott voltak... Mindketten meztelenül az ágyon. Azt a pillanatot, amíg élek, nem felejtem el. A párom szemét, ahogy rám nézett: ijedten, tele bűntudattal. A lány szeme csupa kihívás volt. Nem tudtam megszólalni, kirohantam a házból. A filmekben a pasi ilyenkor azonnal a lány után rohan, nos, az én kedvesem nem jött utánam. Csak telefonálgatott: újra és újra. Napokig nem vettem fel a kagylót, és nem nyitottam neki ajtót. Teljesen összetörtem. Képtelen voltam megbocsátani: a lány nyaka vörös volt az én párom borostájától, és a látvány, hogy a pasim duzzadó férfiassággal nem engem kívánt, hanem a másik lányt örökre belém égett."

Amit nem lehet elfelejteni

Akik átélték már ezt a pillanatot - és bár személyiségüktől, habitusuktól függően másként reagáltak -, azt egybehangzóan állítják, hogy a látvány egy életre beleég az ember lelkébe. Hogy egészen másféle fájdalom az, ha valaki mástól tudjuk meg, hogy megcsal a párunk, vagy mi magunk csípünk el egy levelet, mint az, amikor látjuk, hogy két test egymásnak feszül. Látni azt, ahogy a szeretett fél olyan mozdulattal öleli át, olyan érzékien ér a másikhoz, ahogy hozzánk.

Boldizsár, taxis (34)

"Azt a lányt nagyon szerettem, azt hiszem, ő volt életem nagy szerelme. Mégis rajtakaptam egy másik pasival. Egy buszmegállóban álltak és csókolóztak. Figyeltem, ahogy belebújt annak a férfinek az ölelésébe. Még aznap írtam neki egy levelet, amelyben kértem, ne találkozzunk többé. Nem akartam, nem mertem közel menni hozzá, annyira féltem, hogy kárt teszek benne, mert gyilkos indulatok ébredtek a lelkemben. Soha nem éreztem még olyat. A féltékenység és a fájdalom acélmarokként roppantotta össze a lelkemet. És én tovább akartam adni ezt a fájdalmat a következő kapcsolataimban is - még egy jó ideig."

Csak egy vagyok a sok közül

Jó időre összeroppanthatja az önbizalmunkat, ha azzal szembesülünk, hogy nem vagyunk kiválasztottak és különlegesek annak a férfinek a szemében, akit szívből szeretünk. Szemtől szembe kerülni párunk árulásával olyan mély gödörbe taszíthat minket lelkileg, ahonnan nagyon nehéz kikecmeregni. Mégis, úgy tűnik, sok embernek sikerül, talán azért, mert a sokkhatás után nincs több hazugság, mert nemcsak a meztelen testét, de a meztelen lelkét is megláthattuk a pasinknak, aki ettől kezdve nem tud az orrunknál fogva vezetni minket.

Fórum: Te meg tudnád bocsátani a megcsalást?



Thinkstock
Thinkstock

Andi, fodrász (31)

"Aznap az én autómat vitte el, mert a sajátja szervizbe került. Egészen későn ért haza. Sötét volt már, de jó kis meleg este, és nem tudhatta, hogy a kertben üldögélek, egészen közel a kerítéshez. Az autóval nem a kapu előtt parkolt le, amit szokatlannak találtam. Kisétáltam, mert azt hittem, valami baj van. Hát baj volt. A szomszéd 17 éves kislányt hozta haza az autóval. Éppen érzékien és hosszasan búcsúztak egymástól. Annyira belemerültek a csókolózásba, hogy észre sem vettek. Egészen addig, amíg fel nem téptem az autó ajtaját. A fruskát a kapujukig pofoztam, üvöltve, sírva a fájdalomtól és a dühtől. A férjemet meg még aznap kidobtam. Külön is éltünk két évig, de aztán a kislányom miatt visszafogadtam. Azóta elköltöztünk arról a környékről. A legjobban az fáj, hogy az én autómban csinálták, mert mint kiderült, aznap nem csak csók volt. Meggyűlöltem a kocsit is. El is adtam..."

Nézz szembe a felmerülő problémákkal!

Ha ügyesek vagyunk, és a csapás ellenére megőrzünk valamit a szerelemből, vagy elég értékesnek érezzük a kapcsolatot, akár még jól is járhatunk, hiszen a fájdalmas leleplezés garantáltan felszínre hozza az addig alattomosan lappangó feszültségeket, elhallgatásokat és azokat az eltitkolt vagy szőnyeg alá söpört problémákat, amelyek végül is egy másik nő, egy másik ember karjaiba sodorták azt, akit szeretünk.

Thinkstock
Thinkstock

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakértő véleménye

A másik fél megcsalásával ilyen módon szembesülni mindenképpen sokkot, traumát okozhat. Valószínűleg lehettek már előtte is jelek, amikre nem akart figyelni a megcsalt fél - ilyenkor érdemes átgondolni, vajon miért nem akart a helyzettel szembenézni a pár. A párunk után menni, vagy jelenetet rendezni nem érdemes, nem változtat a történteken, az elvonulás viszont hasznos lehet. Aki túl van egy ilyen sokkon, elveszti a bizalmát a másikban, ami nagyon nehezen hozható helyre, ha helyrehozható egyáltalán. A feldolgozásban segíthet, ha az illető nem általánosítja ezt az esetet a másik nemre, hanem megérti azt, hogy oka volt az eseményeknek, helyre teszi az okokat, és hisz abban, hogy nem törvényszerű az újbóli megismétlődés. Az a személyiség képes ezen túljutni és újból nyitni egy másik párkapcsolatban, aki a saját felelősségét is meglátja az esetben (miért távolodtak el egymástól, miért nem akarta látni a jeleket, stb.), önismereti munkát végez, és a haragját nem viszi tovább a következő párkapcsolatába.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.