Így van esélyed a tartós boldogságra!

Buddha párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki vágyik az euforikus állapotra, a mindent elsöprő érzelemre, ám semmi nem okoz annyi csalódást és szenvedést, mint a szerelem. Ha mindig kifelé tekintesz, magadon kívül keresed a boldogságot és nem próbálod megismerni saját magadat, akár egyedül, akár párban élsz, nem lehet teljes az életed.

Számolj le a sematikus gondolatokkal

Egy kapcsolat kezdetén gyönyört élsz át, és szinte részeggé válsz a kapott élményektől, annak ellenére, hogy pontosan ismered a szerelem változó, sokszor fájdalmas természetét. A legtöbb ember úgy véli, a boldogságot önmagán kívül találja meg, ezért utazik külföldre, vásárol új ruhákat, vagy akkor érzi magát kiegyensúlyozottnak, ha kapcsolatban él. A világon semmi nincs ingyen, és a szerelem kezdetén a színes buborékok is csupán addig fénylenek, amíg dolgozol értük és odafigyelsz rájuk. Egymás felfedezésének első időszakát a szürke hétköznapok követik, ám ezek során ápolnod, óvnod kell a társad és önmagad boldogságát is. Őrizd meg a kezdeti frissességet és tudd, hogy múltbéli tapasztalataid addig hasznosak, amíg tanulsz belőlük, és nem korlátoznak, hanem teret engednek a lehetőségekre, a fejlődésre.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Tanulj a Bölcstől

A vágyott boldogság eléréséhez hasznos lehet egy pillantást vetned Buddha tanításaira, amelyek megmutatják, hogy lehetsz tartósan boldog, anélkül, hogy elvárásaid és félelmeid gúzsba kötnének. Buddha szerint minden érző lény rendelkezik azzal a képességgel, hogy felismerje tudatának valódi természetét. Így léphet túl azokon a korlátokon, amelyeket önmagának épített. Különösen sokat segíthetnek azok az ok-okozati (karma) tanítások, amelyeket Buddha megvilágosodása után adott az embereknek. Ezek által megérthetjük, hogy képesek vagyunk saját kezünkbe venni az életünket. Nem érezzük magunkat célpontnak, és megértjük, hogy mindenki a boldogságot keresi és keresés közben nem rossz szándékból, hanem ügyetlenségből tapos a lábujjunkra. A megszerzett élettapasztalat fejlődésed kiindulópontja lehet a maradandó boldogság felé vezető úton, ez teszi lehetővé azt is, hogy minden energiádat felhasználva tudatosan magasabb szintű látásmódot alkalmazz. Amennyiben használod a buddhista módszereket, bármilyen társas kapcsolat, vagy akár a szerelem sokáig forró és működőképes marad, több tér nyílik tudatodban, és berögzült szokásaid eltűnnek. A személyes korlátok feloldódnak, vagy kihívássá alakulnak, s örömöt érzel, ha megbirkózol ezekkel.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Ne másra mutogass

A karma a közhiedelemmel ellentétben nem sorsot jelent. Minden eseménynek előzménye van, semmi sem véletlenül történik és a kimondott szó következményekkel jár. Minden egyes találkozás egy karmikus kapcsolat alapján jön létre, és nem az számít, mi vezetett ide, hanem az a legfőbb kérdés, hogy mit hozol ki belőle. Nehéz feladat a régi, negatív élményeket pozitív tapasztalatokká átformálni, feldolgozni a gyermekkori traumákat, s így a karmát átfogó képként értelmezni. A félelmeink és reményeink - az, hogy gondolatban mindig a múlttal vagy a jövővel foglalkozunk - akadályoz abban, hogy frissen, világosan cselekedjünk, vagy a lehető legjobbat hozzuk ki egy adott helyzetből. Buddha tanításai szerint saját magunk hozzuk létre párkapcsolataink sikerének vagy kudarcának okát, és felelősséggel tartozunk azok öröméért, fájdalmáért, akik közel állnak hozzánk. A buddhista tanítások arra szolgálnak, hogy felismerd a hétköznapokon túlmutató dolgokat, amelyek nem múlandóak és nincsenek feltételekhez kötve. Ha alaposan körülnézel a külvilágban, láthatod, hogy nincsenek megbízható, stabil értékek. Buddha azt a megoldást kereste, mely túlmutat mindezen, és meditációján keresztül találta meg a tudat valódi természetét.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Tekints bele saját tudatodba

Ha olyan szerelmet szeretnél, melyben felnézhetsz a partneredre és ő is rád, Buddha számos megoldást javasol. A megfelelő látásmódot alkalmazva felismerheted, valójában mi mozgatja a világot, így ennek fényében nem távolodsz másoktól, hanem közeledsz. A buddhisták mindenben a lehetőségeket igyekeznek meglátni, mivel úgy gondolják, ezzel sokkal közelebb kerülnek az igazsághoz, mint a nehézkes, korlátolt látásmóddal. Egy párkapcsolatban a boldogságot eredményező fejlődéshez tehát létfontosságú, hogy mindent a lehető legmagasabb szinten láss: a nőt minden női tökéletesség kifejeződéseként, a férfit pedig a férfias erő és aktivitás megtestesítőjeként kell látnod és tisztelned.

A Life tippje:

Ha hosszú távon fenn tudod tartani a buddhista szemléletet, a szerelem ajándékká válik, és minden a helyére kerülhet.

Cikkünk a Könyv a szerelemről (Jaffa Kiadó) c. kötet alapján, Máthé Réka gondolataival készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.