Netikett a közösségi oldalakon - mindenkinek

online közösségi oldal internet etikett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közösségi portálokon egy ártalmatlannak tűnő hozzászólással vagy egy meggondolatlan posztolással könnyen kellemetlen helyzetbe sodorhatunk másokat. A Life.hu most összegyűjtötte az online kommunikáció legnagyobb buktatóit, amikre érdemes figyelni.

Útlevél a virtuális valóságba

Az internet népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az elmúlt években, és a közösségi média elterjedésével minden eddiginél több lehetőségünk nyílik az online véleményalkotásra. Napjaink rendkívül népszerű "ismerőskereső" oldalai minőségileg és alapjaiban változtatták meg a társas kapcsolatokat. Régebben kávéházakba, vendéglőkbe jártunk, vagy családi összejöveteleket szerveztünk, de ma már ki sem kell mozdulni otthonról, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon mi történik az ismerősökkel.

Thinkstock
Thinkstock

Elmúltak azok az idők is, amikor egy szülő információéhesen a tinédzser naplóját lapozgatta, vagy hallgatózott a szoba ajtaján, hogy megtudja, miről diskurál a kamasz. Mint ahogy minden korra, kultúrára és társadalomra jellemzőek különböző etikettformák, az online érintkezésnek is vannak bizonyos alapvető illemszabályai, melyekkel a kínos szituációk elkerülése érdekében nem árt tisztában lenni, legyen az illető 16 vagy 50 éves.

Zsombor, mérnök (29)

"Apám 2 hónapja regisztrált egy ilyen oldalra, majd egy-két nap múlva már pénzügyi tanácsokat osztogatott a barátaimnak. A múltkor meg azt posztolta egy fotóm alá, hogy mikor megyek haza egy jó kis pacalt enni, és még azt is hozzáfűzte, hogy 'Anyu nagyon szeret'. Én pont azért költöztem el otthonról, mert úgy éreztem, a szüleim megfojtanak a ragaszkodásukkal, de amióta ők ketten nonstop a neten lógnak, egyszerűen nincs magánéletem. Most mit csináljak? Töröljem le őket, vagy mondjam nekik azt, hogy ne szeressenek már ennyire?"


"Van még mit csiszolni a cyber-modoron"

Remek időtöltés csetelni másokkal, megosztani a kedvenc zenéket - és úgy egyáltalán, képben lenni a világ dolgaival, ám az általad generált tartalmakat nem csak a barátaid vagy a osztálytársaid olvashatják. Bármilyen online csoport tagja is vagy, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint a valós életben. Soha ne állj szóba idegenekkel, és ne fecsegj ki magadról vagy másokról bizalmas információkat. Nem érdemes azzal sem dicsekedned, hogy milyen törvényellenes dolgot tettél (például füveztél vagy részegen vezettél), és még poénból se posztolj olyan bejegyzéseket, hogy szívesen kirabolnál egy bankot. Természetesen jogod van elmondani a saját véleményedet, de óvakodj a becsmérlő vagy gyűlölködő hozzászólásoktól, amik nemcsak téged hozhatnak kínosan zavaró helyzetbe, de a környezetedet is. Ne tegyél fel magadról kompromittáló fotókat, és kerüld az olyan nyilvános üzeneteket, melyek mások számára sértőek vagy megalázóak lehetnek.

Gergely, tanár (33)

"Középiskolai tanárként nem gondolom, hogy a diákjaimnak valóban szükségük van arra, hogy ismerjék a privát számomat, vagy azt nézegessék, hol töltöttem a hétvégemet. A mai fiatalok a virtuális közösségépítésben élik ki magukat, és olykor mélységesen megdöbbenek egyesek értelmetlen megnyilvánulásán. Úgy érzem, van még mit csiszolni a 'cyber-modoron', és bármennyire is populárisak ezek az ismerősvadászó oldalak, én egy jó pedagógus akarok lenni, nem pedig a tanítványaim barátja."

Thinkstock
Thinkstock


Tipp! Annie Leibovitz sztárokról készült különleges fotói. Kattints a galériáért!


Önkontroll-stratégiák szülőknek

A gyermekek a felnőttektől látott viselkedést utánozzák, ezért a szülők feladata (lenne) tudatosan felhívni figyelmüket a digitális etikett szabályaira. A fiatalabb korosztályok általában befogadóbbak a saját világukban, ám nekik is szükségük van a szülői részvétel nélküli szabad mozgástérre. A médiakutatók szerint megfigyelhető tendencia az, hogy sok szülő valójában csak azért regisztrál egy közösségi oldalon - ráadásul sokan álnéven lépnek be -, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a gyermeket. Képzeljük csak el, mit érezhet az a fiatal, aki épp ebédet főz a barátainak, és rögtön megjelenik egy poszt anyától: 'Szép volt, Nyuszikám, tudtam, hogy képes leszel rá!' Ha nem akarjuk kivívni csemetéink haragját, ne kommentáljunk mindent, amit látunk, és kerüljük a régi gyermekkori történetek vagy a házastársi párbeszédek megosztását.

Blanka, egyetemista (24)

"Anyám eddig nem igazán tudott a dolgaimról, most meg cenzúrázhatom magam, mert pár hónapja bejelölt az iWiW-en. Először nem is akartam visszaigazolni, majd amikor rájött erre, azzal fenyegetőzött, hogy nem ad zsebpénzt, mondván, nem vagyok az ismerőse. Anyám egy élő hírfolyam lett: kétóránként bejelentkezett az oldalra, állandóan kommentálta a napi eseményeket és ciki videókat küldözgetett. Akkor telt be nálam a pohár, mikor kiírta az üzenőfalamra, hogy elmúltak-e már a kiütéseim, és hívjam fel a bőrgyógyászt. Csináltam egy új profilt, amit csak a közeli barátaim ismernek, a másikat meg úgy hagytam, hadd élvezkedjen a család."


Etikett tanácsok szupernagyiknak

Sok nagyszülő úgy gondolja, hogy imádott unokája egy földre szállt angyal, ezért szinte biztos, hogy előbb-utóbb találni fog róla egy olyan - számára érthetetlennek tűnő bejegyzést - vagy ledér fotót, amiért szégyenkezhet a rokonság előtt. Az ifjúságra jellemző a sajátos életstílus és nyelvhasználat, ám mielőtt rosszallásunknak adnánk hangot "felháborító" viselkedését illetően, soha ne szidjuk le őt nyilvánosan, helyette írjunk privát üzenetet, vagy beszéljünk vele személyesen. Az unokát ne jelenítsük meg a virtuális térben úgy, mint holmi kis szupersztárt - pláne az ő engedélye nélkül -, mert a gyerek nem valószínű, hogy díjazná a haverok ugratását, amint 2 évesen meztelenül pancsizik a kertben. Az online kapcsolattartás egyik célja a bizalomépítés, nem pedig a megszégyenítés, és ha így teszünk, a fiatalt nagyon kellemetlen szituációba hozhatjuk mások előtt.

Thinkstock
Thinkstock


Éva, menedzser (51)

"Az unokahúgom 2 éve Amerikában tanul, ezért kénytelen voltam megbarátkozni a világhálóval, hogy tudjunk egymással levelezni. A múltkor Virág feltett egy olyan fotót az albumába, amin szemmel láthatóan kikerekedett a pocakja. Azt hittem, hogy terhes, és rögtön gratuláltam a nagy eseményhez - nem gondoltam, hogy ezt mások is látják. Másnap felhívott, és fennhéjázva közölte velem, hogy ne írogassak neki, és ha ennyire tudni akarom, csak az történt, hogy szakított a barátjával, és bánatában kicsit többet evett."

Bitter Brunó szociológus, kommunikációs szakember véleménye:

"Alapvető emberi szükségleteinket tekintve az olyan 'metafizikai' igényeinket, mint pl. a megbecsülés, a megosztás és az önmegvalósítás vágya valóban kielégíthetjük a közösségi oldalakon is, hisz ezek középpontjában az élmények megosztása és a kreatív önkifejezés formái állnak. A virtuális világ egy szembetűnő változása, hogy míg a legtöbb közösségi portálon a saját identitásunkkal vagyunk jelen, egy évtizeddel ezelőtt online személyiségünket az esetek döntő többségében internetes álnevek mögé rejtettük. Ezeken az interaktív oldalakon a saját, nagyon is valós ismerőseinkkel, barátainkkal tartjuk a kapcsolatot, ami kevesebb lehetőséget ad a szerepjátékokra. Aki a valós életben érdeklődő és nyitott személyiség, az virtuálisan is gyakrabban tesz barátságos gesztusokat (pl. megoszt kommenteket, lájkol), akik számára pedig az öndemonstrálás fontos, azok az online térben is megtalálják ennek kifejezéseit."

Tipp! A világ legszebb pici cicijei! Kattints a galériáért (+18)


Néhány ökölszabály - kortól függetlenül

A legintimebb titkok nem tartoznak a nagyközönség elé, és ne feledd, hogy az ismerősöknek különböző a családi háttere, eltérő személyiségek, így a legjobb, ha a privát eseményeket teljes diszkrécióval kezeled. Ez nem csak a közösségi oldalakra vonatkozik, hanem egyetemes társadalmi etikett, továbbá vannak olyan személyes jellegű információk (pl. anyagi helyzet, válás, haláleset), amelyeket nem illik megosztani a nyilvánossággal. Viselkedj minden csoporttal és közösséggel tiszteletteljesen, mutass mások iránt valódi érdeklődést, és törekedj a minőségi kapcsolatépítésre. Csak rajtad múlik, hogy az online portálokon milyen stílusban képviselteted magadat, és az illemszabályok ésszerű betartásával a szórakozást mind önmagad, mind a környezeted számára élvezetesebbé teheted.



Így tartsd ellenőrzés alatt a gyereket a világhálón! - A legjobb virtuális bébiszitterekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110917-igy-tartsd-ellenorzes-alatt-a-gyereket-a-vilaghalon-a.htmlA virtuális pasizás legnagyobb buktatóihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110303-parkapcsolat-a-virtualis-pasizas-legnagyobb-buktatoi.htmlAz internetes társkeresés buktatóihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101202-ne-dolj-be-akarkinek-az-internetes-tarskereses-buktatoi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.