A legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikért

győzelem bátorság történelem küzdelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lázadó és ellenálló asszonyokkal szinte minden korban találkozhatunk, azonban közülük is kiemelkednek azok az ikonikus személyek, akik  tetteikkel jelentősen befolyásolták a világtörténelem alakulását. Nem véletlen tehát, hogy ezek a legendák az idők során a női identitás szimbólumává váltak. A Life.hu most közülük mutat be ötöt.

1. Jeanne d'Arc, a hősiesség jelképe (1412-1431)

A legfantáziadúsabb regényírónak sem sikerült volna jobban papírra vetni azt, ami Franciaország földjén történt a XV. században. Jeanne d'Arc-nak, az ifjú parasztlánynak több víziója is volt, az egyikben szentek jelentek meg előtte, sürgetve őt, hogy siessen a francia király segítségére az angolok ellen. Jeanne d'Arc látomásaira hivatkozva felkereste Károly trónörököst, akit elbűvölt elszántsága, és kinevezte hadvezérnek. A lotaringiai lány hitének, fanatizmusának, valamint példátlan hazaszeretetének köszönhetően visszaadta a katonák önbizalmát, és csapataival több döntő győzelmet aratott. 1429-ben megverte az ellenséget Orléans-nál, (innen ered az "Orléans-i szűz" kifejezés), majd a megszállott területeken keresztül bevonult Reims-be, ahol VII. Károlyt megkoronázták, így valóra válthatta látomásában kapott feladatát. Egy év múlva Jeanne d'Arc-ot a burgundok elfogták, átadták az angoloknak, és eretnekség vádjával a roueni piactéren máglyán megégették. A harcos parasztlányt a Vatikán 1920-ban szentté avatta, és azóta is ő a francia katonák védőszentje.

AFP
AFP

2. Anglia "Szűz Királynője" - I. Erzsébet (1533-1603)

Erzsébet okos volt, merész és sokak szerint a legerősebb egyéniségű uralkodónő a történelemben, aki műveltségével még legnagyobb ellenségeit is elkápráztatta. VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya 25 esztendősen királyné lett, de nem volt könnyű dolga, hisz trónra lépésekor gazdaságilag gyenge nemzetet, vallási és udvari viszályokat, valamint spanyol fenyegetettséget örökölt. A Tudor-ház utolsó sarja uralkodása alatt sokat tett a kultúráért és birodalom nagyhatalmi helyzetének megerősítéséért, majd 1588-ban tengeri győzelmet aratott a verhetetlennek hitt spanyol armada felett. Erzsébet egész uralma alatt a béke és a stabilitás megőrzésére törekedett, és visszaállította a protestantizmust Európában. Híres volt arról, hogy szerette magát ünnepeltetni, és "Szűz Királynőként" írta be magát a történelemkönyvbe, mert szeretői akadtak ugyan bőven, ám soha nem volt hajlandó férjhez menni.

Wikipedia
Wikipedia

3. A hazaszeretet legendás alakja, Zrínyi Ilona (1643-1703)

Európa egyik legbátrabb hőseként tartják számon Zrínyi Ilonát, aki egész életében hű maradt nemzetéhez. A művelt grófnő tökéletes feleség, családanya és kiváló diplomáciai érzékkel megáldott asszony volt. Zrínyi Ilona második férje, Thököly Imre oldalán aktív szervezőként tevékenykedett a Habsburgok elleni felkelésben, és saját vagyonával is támogatást nyújtott a harcokhoz. Miután férje a törökök fogságába esett, a fejedelemasszony egyedül maradt Munkácson, és közel három évig védte hősiesen az erődítményt a császári seregekkel szemben. Végül a túlerő győzedelmeskedett, így Zrínyi Ilona 1688-ban kénytelen volt feladni a munkácsi várat. A megállapodás részeként azonban sikerült elérnie, hogy a várvédők teljes amnesztiát kapjanak, és a vagyon gyermekei nevén maradhasson. Ezután Bécsbe kényszerült családjával, ahol lányát kolostorba vitték, a fiát pedig végleg elszakították tőle. A hős lelkű grófnő elkísérte férjét a száműzetésébe, végül 1703-ban hunyt el a kis-ázsiai Nikomédiában.

Wikipedia
Wikipedia

4. A "Fekete Mózes" - Harriet Tubman (1820-1913)

Araminta Harriet Ross rabszolgaként született egy marylandi farmon, és miután brutálisan megverte kegyetlen gazdája, elmenekült szülőföldjéről. Később több ízben visszatért a Konföderáció területére, és a "Földalatti Vasút" nevű szervezet tagjaként a viharos 1850-es években több száz rabszolgának segített elszökni Északra. Harriet a polgárháború idején az uniós hadseregben szolgált, és ő volt az első nő az amerikai történelemben, aki egy olyan korban vezetett katonai expedíciókat, ahol a nők rendszerint hagyományos társadalmi szerepeket töltöttek be. Az egykori rabszolga minden tettével a szabadságot, az egyenlőséget és a társadalmi igazságosságot szolgálta, és élete végéig rendíthetetlen szószólója maradt az emberi szabadságjogoknak. Az Amerikai Egyesült Államokban kibontakozó abolicionista mozgalomnak köszönhetően - melynek Harriet is tagja volt - 1865 után az egész országban eltörölték a rabszolgaság intézményét.

AFP
AFP

5. "Az egyetlen igazi férfi a kormányban" - Golda Meir (1898-1978)

1906-ban a Meir család kivándorolt Ukrajnából Amerikába, és a lány igen fiatalon a zsidó ifjúsági mozgalom tagja lett. Denverben ismerkedett meg férjével és előbb Palesztinába, majd Jeruzsálembe költöztek, ahol Golda bekapcsolódott a Histadrut nevű szakszervezetbe, és a Munkapárt karizmatikus vezetője lett. 1948. május 14-én Golda Meir egyike volt azon politikusnak, aki aláírták Izrael Állam függetlenségi nyilatkozatát, ám alig 24 órával később az öt arab állam hadseregei megtámadták az országot. Ekkor Golda az Egyesült Államokba utazott, és tárgyalásai annyira sikeresek voltak, hogy 50 millió dollárt gyűjtött az amerikai zsidó közösségtől fegyverekre, amivel visszaverte a támadást. A miniszterasszony 1969 és 1974 között irányította az országot, ám miután védelmi politikáját élesen bírálták a jom-kippuri háború miatt, Golda visszavonult az aktív politikai élettől.

AFP
AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.