Igazi sármőr lett a világhírű nyomozó

Lucy Liu akció Sherlock és Watson Elementary (sorozat) Johnny Lee Miller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az angol detektív rajongói komoly fenntartásokkal fogadták a CBS új, Elementary című filmsorozatát, melyet ittthon Sherlock és Watson címen kezdett sugározni az egyik magyar kereskedelmi csatorna. Ám a kezdeti félelmek alaptalanok voltak.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig a hollywoodi sztárok stílusa érdekel, ajánljuk a StílusZaru oldalt!



Forrás: TV2
Forrás: TV2

Doyle novelláit, a BBC által forgatott detektívsztorikat és az új köntösbe öltöztetett Sherlock meséket badarság lenne összehasonlítani. Az alapkoncepción és egy kevés kivételen kívül nincs egyezés közöttük. Ezeket a kivételeket is csak azok fedezhetik fel, akik éles szemmel figyelik az eseményeket. A filmsorozat eredeti angol címe, az Elementary, vagyis "alapvető" is a kevés kivételt erősíti: Sherlock Holmes tudós segédjéhez sokszor visszatérő szavait - "alapvető, kedves Watson" - idézi. Hogy még egy apró adalékot eláruljunk az új filmsorozatról: Moriartynak, Sherlock Holmes örök ellenségének a felbukkanása is várható.

Robert Doherty, a filmsorozat alkotója, írója és producere nem ismeretlen a filmes berkeken belül. Doherty egy interjújában elárulta, hogy a filmsorozatra való felkészülés során majd' az összes Sherlock Holmes novellát elolvasta, és velük egyetemben egy jó maréknyi pszichológiai értekezést is, melyeket a szakterület neves tekintélyei írtak a detektívről. Ezekben azonban rendkívül eltérő véleményekkel találkozott. Volt, aki mániás depressziósnak nevezte, de volt olyan is, aki az Asperger-szindróma enyhe tüneteit vélte felfedezni a lángelme Holmeson. Mások álláspontja szerint nem volt egészséges viszonyulása a női nemhez sem, sőt, gyanakvással fordult feléjük. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy Watsont egy hölgynek kellene alakítania. Hiszen mi bosszanthatná Holmest jobban, mint egy nőnemű kolléga?

Forrás: TV2
Forrás: TV2

A női Watson doktor figurája nem ismeretlen a filmek történetében. Egy 1987-ben, ugyancsak a CBS által forgatott Sherlock Holmes feldolgozásban már megjelent: akkor Jane Watsonnak hívták és Margaret Colin személyesítette meg. A sorozattól a női-férfi nyomozópáros ellenére semmiképp se várjunk romantikát. A Sherlock és Watson készítői elárulták, hogy a detektív és segédje között nem szövődik szerelem, nem bújnak ágyba, megmarad közöttük a klasszikus kollegiális viszony.

A Sherlock és Watson egy intelligens sorozat, melyhez a tévé előtt ülve az agyunk szürkeállományát is meg kell mozgatni. Egyes részei különálló filmekként is megállnák a helyüket. Ez köszönhető Ron Fortunato kiváló operatőrnek, a 24-et és a Médiumot is jegyző Sean Callery különleges filmzenéjének, a színészgárda briliáns munkájának és a forgatókönyvíróknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.